CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de madencilik sektöründe uygulanan yanlış politikalar nedeniyle doğa ve çevre zenginliğinin talan edildiğini ve insan sağlığının da tehdit altında olduğunu söyledi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından elli yılı aşkın bir süredir düzenlenmekte olan Uluslararası Madencilik Kongre ve Sergisi'nin (IMCET) 27’incisi Antalya’da başladı. 4 Gün sürecek kongreye bilim insanları, sektörde iş yapan firmalar, imalatçılar, hizmet sağlayıcılar, uzmanlar katılırken, madencilik sektörüne ilişkin güncel konuların tartışılacağı paneller gerçekleştirilecek. Kongrenin açılışında konuşan CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye’de madencilik sektöründe uygulanan yanlış politikalar nedeniyle doğa ve çevre zenginliğinin talan edildiğini ve insan sağlığının da tehdit altında olduğunu söyledi. Ahmet Akın, “Bu yıkımın tek sebebi sürdürülebilirlikten uzak, sadece ticari ve kayırmacı anlayış üzerine kurulmuş enerji politikalarıdır. Yapılması gereken, doğa, çevre ve insanla barışık, sürdürülebilir bir ulusal madencilik politikasını hayata geçirmektir. Böylelikle tüm maden emekçilerimizin hak ve güvencelerini koruyabilir ve doğal kaynaklarımıza sahip çıkarak bütün bu sorunlara çözüm üretebiliriz. Yok eden değil, var eden, insanı ve doğayı merkezine alan bir madencilik anlayışı Türkiye madenciliğini ayağa kaldıracaktır!” diye konuştu.

Dünyada klasik kalkınma kavramı, doğal kaynakların tükenmesi, nüfusun artması, iklim krizi ve çevre sorunları ile de birleşerek yerini “kapsayıcı-sürdürülebilir ve sosyal kalkınmaya” bıraktığını vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Yeşil ekonomi artık tüm dünyada bir gerekliliktir. Bu çerçeveden baktığımızda Türkiye’nin enerji ve madencilik alanında yapması gereken çok önemli atılımlar vardır. Dünya’daki değişimler ile Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile arz güvenliği yaşanmadan yeni bir enerji ekosisteminin dizayn edilmesi gerekliliği de ortadadır” dedi.

 

NE MİLLİ NE YERLİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 6 Nisan 2017 Tarihinde kamuoyuna sunulan “Milli Enerji ve Maden Politikası”nın milli ve yerli olmaktan da uzak olduğunu vurgulayan CHP’li Ahmet Akın şunları söyledi:

“Ancak geldiğimiz noktada uzun vadeli hedef ve öngörüye dayanmayan, ülkemizin kaynaklarının fütursuzca tahrip edildiği, ekosistemin yok sayıldığı ve enerjinin bir sosyal hak olarak görülmediği bir enerji politikası ile karşı karşıyayız. Enerji bir sosyal bir hak olmaktan çıkarılıp, bir para kazanma mekanizması haline dönüştürülmüştür. Hane halkı, esnaf, çiftçi ve sanayici enerji fiyatlarını ödemekte zorlanmaktadır, enerji ulaşılamaz ve enerji faturaları ödenemez olmuştur.  Bu çerçevede; Türkiye’nin gerçekten madencilikte ulusal bir politikaya ihtiyacı vardır.”

 

KAMU YARARI ÖNCELİKLİ OLACAK

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ulusal madencilik anlayışlarını ve politikalarını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, madencilik sektöründeki yabancılaşmayı sınırlandırılmasını sağlayacaklarını, doğal kaynaklara sahip çıkılarak, kamu ve özel sektörün iş birliği içinde ciddi, tutarlı bir ulusal madencilik politikasının hayata geçirileceğini ifade etti. CHP’li Ahmet Akın şu başlıkları sıraladı:

HABER: UMUT SAYAN

 “Madencilik faaliyetlerinde de amaç, insanın refahı ve mutluluğudur. Bunun için bizim politikamız, insana ve emeğe saygı, madencilik faaliyetlerinin planlanma ve uygulanmasında odak noktası olacak. Yerel halkın sağlıklı, temiz bir çevrede yaşamlarını sürdürebilme hakları korunurken, madencilik sektörüne ilişkin tüm amaç ve hedefler ile uygulamalar, bilimsel ve teknik temeller üzerinde geliştirilecek. Kamu yararı öncelikli olacak. Madencilik sektörü için kapsamlı planlama yapılacak ve bu planlamada; hammadde arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve katma değerin artırılması özellikle hedeflenecektir. Madencilik sektöründe üretimin hedefi dış satım değil, ülke sanayi sektörleri olacaktır.”




KAYNAK: İHA