Birleşmiş Milletler tarafından, 2025 yılının Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan etmesinin ardından bugün bir basın toplantısı yapan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, gelecek yıl topluma kooperatifçiliği en iyi şekilde anlatarak özellikle tarımsal alanda kooperatif sayısını arttırmak istediklerini söyledi.

Balıkesir’de gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ve üretici adına attığı önemli adımlar ile kooperatifçiliği bir üst seviyeye taşıyan ve bu alanda Balıkesir’i Türkiye’nin ilk 3 ili arasına sokan Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen,  Birleşmiş Milletler’in 2025 yılını Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan ettiğini söyledi. Özen, gelecek yıl kooperatiflerin daha iyi anlaşılması adına bir çok adım atılacağını belirterek, hedeflerinin üreticileri kooperatifler altında para kazanan bir yapıya dönüştürmek olduğunu söyledi.

Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bugün HAYKOOP hizmet binasında bir basın toplantısı düzenleyen HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, Birleşmiş Milletlerin 13 yıl aradan sonra yeniden bir Kooperatifler Yılı ilan etmesinin kooperatiflerin küresel barış, dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma açısından önemine dikkat çekti.

Özen, dünya genelinde artan ayrışmalar karşısında kooperatifçiliğin insanları birleştiren bir yapı olduğunu vurgulayarak; “Kooperatifler, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın her kesime eşit yaklaşarak zorlukların üstesinden birlikte gelmenin yolunu açmıştır” dedi.

Başkan Özen, Birleşmiş Milletlerin, 2025 yılı için “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya İnşa Ediyor” temasının kooperatifçiliğin uzun zamandır taşıdığı sosyal dayanışma misyonunun evrensel olarak kabul görmesinin bir ifadesi olduğunu dile getirdi.

Kooperatifçiliği güçlendirmek için tavsiyelerden bahseden Balıkesir HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, kooperatifçiliğin sadece ekonomik bir yapı değil, aynı zamanda dayanışma ve yardımlaşmanın temel olduğu bir toplumsal hareket olduğunun altını çizdi. Kooperatifçiliğin 1844 yılında İngiltere’de Rochdale Öncüleri tarafından başlatılan bir hareket olduğunu hatırlatan Özen, Osmanlı Devleti’nde de benzer amaçlarla 1863 yılında Memleket Sandıkları’nın kurulduğunu ifade etti.

 

2025 YILI İÇİN BÜYÜK HEDEFLER

Balıkesir HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, 2025 yılı boyunca Balıkesir ve Türkiye genelinde kooperatiflerin daha güçlü hale getirilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütüleceğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile belediyeler, kalkınma ajansları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler planladıklarını söyleyen Özen; “Kooperatiflerin daha fazla insana hizmet sunan ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan kuruluşlar haline gelmesi için kalıcı izler bırakmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak, Başkan Özen 2025 yılının Kooperatifler Yılı ilan edilmesinin hem Türkiye’de hem de dünyada kooperatifçiliğin daha geniş kitlelerce anlaşılması ve desteklenmesi açısından bir dönüm noktası olacağını vurgulayarak sözlerini noktaladı.

 

HABER: BUSE ASLAN