CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistiklerini 2017 yılından bu yana yayınlamadığını söyleyerek, Türkiye’deki kanser vakalarındaki artışa dikkat çekti.

Dünyada ve Türkiye’de kanser vakaları artmaya devam ederken kanser verilerine ilişkin en son veri Sağlık Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayınlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistiklerini açıklamayarak toplum sağlığına karşı suç işlediğini söyledi.

Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Vatandaş mevcut ekonomik krizden güvenli gıdaya erişemiyor, işsizlikten stres sahibi oluyor, tarımsal üretimde ekonomik krizle bağlantılı olarak ucuz tarımsal ilaçların kullanılması toprak, su ve havayı kirletiyor. Tüm bu değişkenler bir araya geldiğinde millet erken yaşta hasta oluyor, toplum sağlığı büyük tehlike altına giriyor. Sağlık Bakanlığı 2017 yılında yayınladığı Kanser Raporu’nda Türkiye’nin diğer ülkelere oranla daha fazla kanser vakasının olduğunu itiraf ediyor. O günden bugüne Türkiye’de yaşam koşularının daha da zorlaştığı düşünüldüğünde bu vakaların giderek arttığını tahmin etmek yanlış olmayacaktır. Sağlık Bakanlığı derhal kanser istatistiklerini yayınlamalı ve devletimiz bu konuda uzun vadeli planlar oluşturarak daha temiz bir çevre ve güvenilir gıdaya ulaşım noktasında adımlar atmalıdır. Şu an Türkiye’yi hastalandıran ve vatandaşın daha fazla kanser olmasına neden olan bir ortamla karşı karşıyayız.”

KANSERİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ;

ÇEVRESEL FAKTÖRLER”

Kanser vakalarının artmasındaki en önemli faktörün çevresel faktörler olduğuna dikkat çeken Şahin, “Toprak, su ve hava kirliliğine bağlı olarak güvenli gıdaya ulaşamama sorunu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalıkların ve kanser vakalarının artmasına yol açmaktadır. Ancak ülkemizde son yıllarda kötüleşen ekonomi ve buna bağlı olarak vatandaşlarımızın güvenli ve yeterli gıdaya ulaşımında yaşanan sorunlar, kanser vakalarının diğer toplumlara göre daha çok artmasına yol açmıştır. Sağlık Bakanlığı 2017 yılı Kanser İstatistikleri Raporu’nda Türkiye’deki kanser insidansının dünya insidansına göre daha fazla olduğu resmen itiraf edilmiştir. 2017 yılından bu yana kademeli olarak kötüleşen ekonomik sorunların vatandaşlarımızın yeterli beslenememesine yol açtığı düşünüldüğünde, kanser vakalarının günümüzde çok daha yüksek sayılara ulaştığını tahmin etmek zor olmayacaktır. Ekonomik krizin etkileriyle daha ucuz tarımsal ilaçların sıklıkla kullanıldığı endüstriyel tarımın yaygınlaştığı ülkemizde, vatandaşlarımızın güvenli gıdaya erişememesi dünya ortalamasının üzerinde kanser vakalarıyla karşı karşıya kalmamıza yol açmaktadır. Sağlık Bakanlığı son 5 yıldır kanser vakalarını gizleyerek toplum sağlığına karşı suç işlemekte, ülkemizin artan kanser vakalarına karşı önleyici planları etkili olarak devreye sokmamaktadır. Sağlığın özelleşerek özel hastane patronlarının eline geçtiği bir ortamda, vatandaşın hastalanması özel hastane patronlarının işine gelmektedir. Sağlık gibi bir alanda günlük ve dönemsel siyasi çıkarların peşinde koşmak ülkemizin geleceğine ihanettir. Bu ihanetten en kısa zamanda geri dönülmeli, kanser istatistikleri kamuoyuyla paylaşılmalı ve uzun vadeli stratejik planlar ortaya konularak topraktan sofraya güvenli gıda yaklaşımını içeren düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.




KAYNAK: İHA