İzmir’de geniş çaplı yolsuzluk soruşturması kapsamında bu sabah saatlerinde aralarında eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da bulunduğu birçok üst düzey isim gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında toplam 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarında yürütülen faaliyetlerle ilgili olarak bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu toplam 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gözaltı işlemlerinin, çeşitli denetim raporlarına dayandırıldığı bildirildi. Soruşturma, Sayıştay, Mülkiye Müfettişliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İç Denetim ve Bilirkişi raporları doğrultusunda yürütülüyor. İlgili raporlar çerçevesinde bazı ihalelerde usulsüzlük ve kamu zararına neden olunduğu iddia ediliyor.

Soruşturmanın Kapsamı ve Suçlamalar

Soruşturma kapsamında şüphelilere, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan şu suçlamalar yöneltiliyor:

İhaleye fesat karıştırma

Edimin ifasına fesat karıştırma

Nitelikli dolandırıcılık

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, bu suçlamaların örgütlü suç kapsamında ele alındığı ve soruşturmanın Terörle Mücadeleden Sorumlu Başsavcıvekili tarafından yürütüldüğü belirtildi.

Gözaltına Alınan Bazı İsimler

Gözaltı kararı verilen kişiler arasında şu isimler yer alıyor:

Tunç Soyer (Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı)

Şenol Aslanoğlu (CHP İzmir İl Başkanı)

Barış Karcı (İzmir BŞB Eski Genel Sekreteri)

Heval Savaş Kaya (İZBETON Eski Genel Müdürü)

Gürkan Erdoğan (İZSU Genel Müdürü)

Engin Güzel (Buca Belediye Başkan Yardımcısı)

Ulaş Aydın (Manisa BŞB Genel Sekreter Yardımcısı)

Özgür Ozan Yılmaz (İzmir BŞB Eski Genel Sekreter Yardımcısı)

Çağlar Kalkan (İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi)

Mehmet Hanifi Mert Yılmaz (Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı)

Haydar İzgin (CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcısı)

Fırat Erkol (CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un oğlu)

Gaffar Karadoğan (Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı)

Övünç Özgen (İzmir BŞB Genel Sekreter Yardımcısı)

Soruşturmanın Geçmişi

Soruşturmanın temelinde, 2020 yılında İzmir’i etkileyen depremin ardından belediyeye bağlı İZBETON şirketine verilen kentsel dönüşüm yetkisi ve bu kapsamda yürütülen faaliyetlere dair vatandaşların yaptığı şikayetler yer alıyor. Yapılan şikayetler üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, İçişleri Bakanlığı'ndan da soruşturma izni alınmıştır.

 

HABER: HABER MERKEZİ