• Coğrafi işaretli Mihaliç peyniri ile meşhur İvrindi, çevrecilerin karşı çıktığı ilçedeki altın madeni sayesinde ekonomisiyle birlikte sosyal ve kültürel yaşamı bir anda canlandı. • Gerekli güvenlik önlemleri alındığında çevreye ve insana zararı olmayan maden aynı zamanda ülke ekonomisine ve ülkenin altın açığına hatırı sayılır bir katkı sağlıyor. • CVK Madencilik firması madencilik faaliyetlerinin çevresel açıdan sürdürülebilir olmasını ve bölgedeki doğal kaynakların korunmasını sağlamaya kararlı olması yanında tam kapasite ile çalışmaya başladığında bölgede yaşayan 1200 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Balıkesir Altıeylül'deki Sarıalan Altın Madeni Projesi tüm hızıyla sürüyor. Yüzde 100 Türk firması olan yüzde 20’si halka arz olmuş CVK Madencilik firması aldığı işletme ruhsatı ve işletme izni ile bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Ayrıca proje alanlarına esas tüm izin ve lisanslama süreçlerinde yatırım öncesi-sonrası ve sırasında yaklaşık 16 kurumdan görüş alınmakla birlikte kamu kurumları denetimi altında.

Balıkesir İvrindi'de altın madeni projesi ilk başladığında bölge halkının yoğun tepkisi ise firmanın şeffaf çalışma ortamı kurumların denetim süreçleriyle birlikte şimdilerde bölge de yaşayanlar için olumlu bir sürece dönüşmeye başladı.

 

BİRKAÇ YIL İÇİNDE 1200 İSTİHDAM

Diğer yandan CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CVKMD)’nin 2018 yılında sahada ar-ge çalışmaları ile birlikte ortalama 50 kişi ile başlayan projesi gelinen nokta itibariyle 200 kişilere ulaştı.

İlerleyen süreçte inşaat ve hazırlık çalışmalarının tamamlanması ile istihdam kapasitesinin yakın dönemde 500 kişiye ve birkaç yıl içinde tam kapasitelere çıkıldığında ise 1200 personelin çalışacağı öğrenildi.

Yerel anlamda sağlanacak istihdam ile bölgenin ticari verimliliğinin de doğru orantılı olarak büyümelere sebep olacak maden ulaşımdan yemeğe birçok ihtiyacını bölge halkından karşılamasıyla bölgede yaşayanların ilk başta karşı çıktığı madenin kazanımlarını gördükçe düşünlerinde değişimler başladı.

 

MAHKEME SÜREÇLERİ

Öte yandan CVK Maden İşletmeleri 2022 yılında güncel ÇED süreçleri tamamlanması ile birlikte çeşitli sivil toplum kuruluşların, odaların onaylanan ve bakanlık tarafından verilen ÇED Olumlu Kararına itirazı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çevreciler tarafından dava açıldı.

İlgili mahkeme Uludağ Üniversitesinden dokuz ayrı branşta bilirkişinin (Profesör) ayrı ayrı değerlendirmesini istedi.

Gelinen süreçte Balıkesir 2. İdare Mahkemesi 29.02.2024 tarihinde yapılan karar duruşması ile açılan davaların iptali ve davanın reddine karar verildi. (ESAS NO :2022/1361, KARAR NO: 2024/218)

Bakanlığa yakın kaynaklardan edinilen son güncel bilgiye göre Balıkesir ili Altıeylül ilçesi Sarıalan Mahallesi, İvrindi ilçesi Gökçeyazı ve Sofular Mahallesi arasında yer alan CVK Maden firmasına ait Sarıalan Maden İşletmesi için resmi olarak da süreci devam eden herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı yok.

HABER: HABER MERKEZİ