Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Balıkesir'de istihdamı artırmaya yönelik kapsamlı projelerle iş gücü piyasasına önemli katkılar sağlıyor. İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, çeşitli programlar aracılığıyla iş arayanlara destek verirken, işverenlere ise nitelikli eleman yetiştirme fırsatı sağlandığını açıkladı.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı, İŞKUR’un il genelindeki faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi vererek, çeşitli istihdam artırıcı ve iş gücü uyum programlarını tanıttı. İŞKUR'un il merkezi dışında Edremit ve Bandırma hizmet merkezlerinin de aktif olarak hizmet verdiği belirten Balcı, 5 yıldır yeni ve modern binada yaklaşık 100 personel ile hizmet verdiklerini açıkladı.
Balcı, binada engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış görüşme odalarının ve iş arayanlar için danışmanlık odalarının bulunduğunu, ayrıca meslek danışmanlık hizmetlerinin de verildiğini ve 13 odadan oluşan ofis yapısının, iş arayanların daha sağlıklı bir şekilde destek alabilmesi için tasarlandığı vurguladı.
İŞ GÜCÜ UYUM PROGRAMI VE SAĞLADIĞI KATKILAR
İŞKUR'un uyguladığı İş Gücü Uyum Programı hakkında bilgi veren Balcı, 2024 yılı ortalarında başlanan programda 50'nin üzerinde etkinlik düzenlendiğini, bu etkinliklere 4.042 başvuru yapıldığını ve 2.235 kişiye kontenjan verildiğini belirtti. Halen aktif olarak 1.661 kişinin bu programlardan faydalandığını ifade eden Balıkesir İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, bu programların, özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin iş gücü piyasasına entegre olmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Açıklamalarının devamında konuşan Balcı, programlarda yer alan kişilere, kamu kurumlarında çalışma fırsatları sunulduğunu ve işçilere günlük 1083 TL ücret ödenerek; sağlık sigortası da İŞKUR tarafından karşılandığını belirtti. Öte yandan Müdür Balcı, bu kapsamda 15 farklı kurumun faydalandığını ifade etti.
İŞKUR'UN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ DESTEKLERİ
İŞKUR'un işsizlik ödeneği desteğine de değinen Balıkesir İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı: “2024 yılında işsizlik ödeneği desteğine başvuran sayısı bu anlamda 18 bin 341 kişi. İşsizlik ödeneği hak eden sayısı 8 bin 332 kişi. Ödeme miktarı ise 379 milyon 879.762 TL. Yine 2025 yılında bu 2 aylık dönemde işsizlik ödeneği başvuru sayısı 3 bin 465. İşsizlik ödeneği hak eden sayısı ise bin 446 kişi. Bu dönem içerisinde ödenen para da 101 milyon 661.374 TL olarak karşımıza çıkıyor. İşsizlik ödeneği alabilmek için aslında üç tane koşul var. Bunlardan birincisi; kişinin kendi istek ve iradesi dışında işveren tarafından işten çıkarılmış olması lazım. İkincisi ise; son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Üçüncü şart da; son 120 günün içerisinde bir hizmet aktine dayalı olarak çalışıyor olması lazım. Yani kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor veya son üç yıl içinde 600 günden az prim ödemiş olan bir kişi yine bu işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor. Ama bu şartların üçünü birlikte sağlayan kişiler bu az önce verdiğimiz rakamlar onlara dahil rakamlar. Bu kişilere ödemeleri hemen izleyen ay gerçekleştiriliyor. Yani başvuruyu 30 gün içerisinde başvuru yapması lazım vatandaşın. 30 günden sonra yaparsa gecikmeli olarak hak ettiği ödeneği eksik olarak ne kadar geciktirdiyse o kadar eksik olarak işsizlik ödeneğini alıyor” dedi.
GENÇLER İÇİN YENİ PROGRAMLAR
İŞKUR’un gençlere yönelik başlattığı Gençlik Programı da Balcı'nın açıklamalarında yer buldu. Üniversite öğrencilerine yönelik, üniversitelerin kampüs alanlarında nitelikli işlerde çalışacakları bir program düzenlendiğini belirten Balcı, Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde toplamda bin 334 öğrencinin bu programlara dahil olduğunu söyledi. Konuşmasında programların detaylarından bahseden Nazım Balcı: “İşbaşı Eğitim Programları, özellikle bir mesleği olan kişilerin tecrübe kazanmasını ve işyeri kültürüne uyum sağlamasını amaçlayan bir programdır. Bu programda, gençler iş yerlerinde deneyim kazanırken, işverenler de kendi iş yerlerine uygun bir eleman yetiştirme fırsatı bulur. Ayrıca, bu dönemde gencin ücreti ve genel sağlık sigortası İŞKUR tarafından karşılanır. Geçen yıl 866 kişi bu programdan faydalandı, bu yıl ise şu ana kadar 84 kişi programa katıldı. Yaz dönemiyle birlikte katılımcı sayısının artması bekleniyor.
İŞKUR, son zamanlarda yeni projeler de başlattı. Bunlardan biri de "İŞKUR Gençlik Programı"dır. Bu program, üniversite öğrencilerinin istihdam edilebilirliklerini artırmayı, bilgi ve beceri kazandırmayı, çalışma alışkanlıkları ve disiplin kazandırmayı hedefler. Program, devlet üniversiteleriyle iş birliği yapılarak uygulanır. Öğrenciler, üniversite kampüslerinde nitelikli işlerde çalıştırılır ve günlük 1083 TL ücret ödemesi yapılır. Ayrıca, sağlık sigortası da İŞKUR tarafından karşılanır. Öğrenciler, haftada en fazla 3 gün çalışabilirler ve çalışma saatlerini ders programlarına göre ayarlayabilirler. Ancak, vasıfsız işlerde çalıştırılamazlar.
Bu yıl, Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için kontenjanlar belirlendi. Balıkesir Üniversitesi için 910 kişilik, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi içinse 509 kişilik kontenjan oluşturuldu. Başvurular alındı ve toplamda 7017 başvuru yapıldı. Kontenjan ise 1419 kişiydi. Pazartesi günü başvuruların değerlendirilmesi noter huzurunda yapıldı ve noter kurası çekildi. Bu kura sonucunda, Balıkesir Üniversitesi'nden 851, Bandırma Üniversitesi'nden ise 483 öğrenci seçildi. Toplamda 1334 öğrenci programa dahil olabilecek. Balıkesir Üniversitesi'ndeki program Mayıs sonunda, Bandırma Üniversitesi'ndeki program ise Haziran sonunda tamamlanacak.
Programlar genellikle dönemlik olup, her bir program 140 güne kadar sürebilir ve en fazla 10 ay sürebilir. Öğrenciler, eğitim öğretim dönemine göre çalışabilecekleri süreyi ayarlayabilirler” şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM VE İŞBAŞI PROGRAMLARI
Balıkesir İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, ayrıca sanayinin ihtiyaç duyduğu meslek alanlarında nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik yeni bir mesleki eğitim programının başladığını duyurdu. Bu programın, iş gücü piyasasında talep edilen meslekleri hedef alarak, işyerlerinin personel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla açılacak kursları kapsadığından bahseden Balcı; özetle, işverenlerin taleplerini iletebileceği bu programda kursiyerlerin ücretleri ve sigorta primleri de İŞKUR tarafından karşılanacaklarını söyledi.
İŞ GÜCÜ PAZARI ARAŞTIRMALARI VE İŞVEREN DESTEĞİ
İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, İŞKUR’un sanayi ve ticaret odalarıyla birlikte yaptığı araştırmalar sonucunda bazı sektörlerde meslek elemanları bulmanın zor olduğunu belirtti. Bu programlarla işverenlerin mesleki eğitim almak isteyen iş gücüne ulaşmalarını sağlayacaklarını ifade eden Balcı: “Ayrıca, işbaşı eğitim programlarımız tamamen işletmelere yönelik olup, vasıfsız iş gücüne vasıf kazandırarak işe alımda destek sağlayacak bir programdır. Bu anlamda, işletmelerimizin işbaşı eğitim programlarından da faydalanmalarını istiyoruz.
Bu programlarda kursiyer ücretleri, sağlık sigortaları ve eğitici ücretleri gibi tüm giderler İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Dolayısıyla, işletmelerimizin bu programlardan faydalanabilmesi için İŞKUR birimlerimizle iletişimde olmalarını arzu ediyoruz” dedi.
Son olarak Balıkesir İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı, İŞKUR’un, Balıkesir’deki istihdam projeleri ve iş gücü uyum programlarıyla işsizlikle mücadelede önemli bir rol üstlendiğini ve yıl boyunca uygulanan projelerin, hem iş arayan vatandaşlar hem de işverenler için büyük fırsatlar sunduğunu ifade ederek sözlerini noktaladı.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın