Sıfır cep telefonlarındaki yüksek fiyat vatandaşı ikinci ele yöneltti. Balıkesir’de telefon bayisi işleten esnaflar, ikinci el telefon alacak vatandaşları dikkat etmeleri hususlar konusunda uyardı. Telefoncular, vatandaşların faturasız cihaz almalarını söyleyerek fatura ve telefonda yazan IMEI numaralarının eşleştiğinden emin olmalarını istedi.

 Irmak GSM İşletme Sahibi Ahmet Acet ve Sercan İletişim personeli Diğdem İşcan, ikinci el telefon alacakları son dönemde artan çalıntı telefon satışları konusunda uyardı. Tüketicilerin ikinci el telefon alırken kutulu, faturalı ve telefonun IMEI numarasının fatura ile eşleşmesi gerektiğini söyleyen Balıkesirli telefoncular IMEI numarasının ise bir kenarda saklanması gerektiğini ifade ettiler.

 

Çalıntı telefon alarak sıkıntı yaşamamaları için vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Irmak GSM İşletme Sahibi Ahmet Acet: “Sıfır telefon fiyatlarının yüksek olması sebebiyle müşterilerimiz şuanda ikinci el telefonlara yönelmiş durumdalar. İkinci el telefon alırken de mutlaka faturalı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir telefon çalındığı zaman genel olarak kutusuyla çalınmıyor. Bu sebeple de ikinci el telefon aldıktan sonra herhangi bir sıkıntı yaşamamak için faturalı telefon almaya özen gösterilmesi gerekiyor. İkinci el telefon satan meslektaşlarımızdan bazıları faturasız bir şekilde telefon aldığı oluyor. Bizde böyle bir durum söz konusu değil. Hem meslektaşlarıma hem de müşterilerimize ikinci el telefonları faturasız almamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

 

FATURA VE KUTUDAKİ IMEI NUMARASINI KARŞILAŞTIRIN”

Sözlerinin devamında telefoncu Ahmet Acet, fatura ve telefon kutusunda bulunan IMEI numaralarının karşılaştırılması gerektiğin, farklılık varsa eğer o telefonun alınmaması gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “İkinci el telefon alırken ayrıca IMEI sorgulaması da yapmanızı öneriyorum. Eğer bir telefon çalındıysa ve bu konuyla ilgili ihbar verildiyse eğer IMEI sorgulamasında telefonun çalıntı olup olmadığını görebiliyoruz. Ama bu kesin çözüm değil. İkinci el telefonu faturalı bir şekilde alırken, faturanın üzerindeki IMEI numarası ile telefonun IMEI numarasını da kontrol etmekte fayda var.”

 

IMEI NUMARASINI SAKLAYIN!”

Son olarak kullandığınız telefonun IMEI numarasını bir kenara kaydederek tıpkı bir fatura gibi onu da saklamanız gerektiğini belirten Acet: “Kullandığınız telefonların faturalarını sakladığınız gibi mutlaka IMEI numarasını da bir kenara yazarak saklayın. Eğer olur da telefonunuz çalınır ve faturayı bulamazsanız IMEI numarası ile telefonunuzun çalıntı kaydını oluşturabilirsiniz. Eğer çalınan telefonunuzun faturası da kayıpsa IMEI numarasını da öğrenemeyeceğiniz için telefonunuzu bulmanız çok zor olacaktır” diye söyledi.

Sercan İletişim personeli Diğdem İşcan, ise çalıntı telefon konusunda yapılacak en iyi şeyin tanıdık ve güvenilir mağazalardan alışveriş yapmak olduğunu söyledi. İşcan; “İkinci el satışları şuanda çok iyi durumda. Biz ikinci el telefon alacağımız zaman yeni, kutulu ve faturalı olmasına özen gösteriyoruz. Faturasız cihazları almıyoruz. Biz ayrıca ikinci el telefon alırken satan kişiyle birlikte bir form dolduruyoruz. Bu formda satan kişinin kimlik fotokopisi ve telefon ile ilgili bilgiler yer alıyor. Bu sayede de çalıntı telefonları almıyoruz. İkinci el telefon alacak müşterilerimizin ilk dikkat etmesi gereken şey fatura. Fatura ile kutudaki IMEI numarasını karşılaştırarak telefonu satın alabilir. Eğer ikinci el telefon alırken faturasız, kayıtsız bir telefon alıyorsanız çalıntı olma ihtimali çok yüksek. Bu sebeple güvendiğiniz telefonculardan alışveriş yapmalısınız, ayrıca fatura, IMEI numarasını kontrol etmenizde fayda var” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

 




KAYNAK: İHA