Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile kedi ve köpeklere mikroçip taktırma zorunluluğunda son gün yaklaşıyor. Yayımlanan karara göre yılsonuna kadar evcil hayvan sahipleri, hayvanlarına mikroçip taktırması gerekiyor. Mikroçip taktırmayan evcil hayvan sahiplerine ise 10 bin lira para cezası kesilecek.

Türkiye’de evcil hayvanların sokağa terk edilmesine, çalınmasına ve kaybolmasına engel olarak proje Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre kedi, köpek ve gelinciklere yılsonuna kadar mikroçip taktırılması gerekiyor.

Yayımlanan yönetmelikte yılsonuna kadar mikroçipin takılması gerektiği belirtilirken mikroçip taktırmayan evcil hayvan sahiplerine ise para cezası kesilecek. Yılsonuna kadar taktırılması zorunlu kılınan bu mikroçip yönetmeliğinde son günün yaklaşmasıyla mikroçipe olan talep arttı. Evcil hayvan sahipleri, hayvanlarının güvenliğini sağlamak ve para cezası ödememek için veteriner kliniklerinin yolunu tuttu.

Hayata geçirilen uygulama ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan 266 Veteriner Kliniği İşletmesi Sahibi Veteriner Hekim Mehmet İzmirli, mikroçip uygulamasının detaylarını paylaştı.

MİKROÇİP TAKTIRMAYAN
HİZMET ALAMAYACAK”

Mikroçipin taktırılmaması halinde para cezasının yanında devlete bağlı kurumlardan ve özel kliniklerden evcil hayvan sahiplerinin hizmet alamayacaklarına dikkat çeken Veteriner Hekim Mehmet İzmirli: “Mikroçip uygulaması aktif olarak hayata geçirildi. 31 Aralık 2022 tarihine kadar da evcil hayvanların kayıt altına alınabilmesi için sahiplerine süre verildi. Evcil hayvan sahiplerine mikroçip taktırmaması halinde hem para cezası kesilecek hem de 2023 yılında özel kliniklerden ve devlete bağlı kurumlardan hizmet alamayacaklar” dedi.

MİKROÇİP TAKILMA İŞLEMİ
ACISIZ BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR

Sözlerinin devamında Veteriner Hekim Mehmet İzmirli, hayvanlara mikroçiplerin acısız bir şekilde takıldığını belirterek şunları söyledi: “Mikroçip küçük bir entegredir aslında. Hayvanların ensesine takılan ve ortalama 25 yıl kullanılan bir parçadır bu mikroçip. Uygulaması çok kolaydır. İğne yapar gibi enjekte ediyoruz. Hayvanlara mikroçip acısız bir şekilde takılıyor. Takılan bu mikroçipler bakanlığın sayfasında kayıt ediliyor. Hayvan, sahibinin üzerine tahsis ediliyor.”

EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ
KOLAYCA BULUNACAK

Terk edilen, çalınan veya kaybolan evcil hayvanların üzerinde bulunan mikroçip ile kolayca sahiplerine ulaştırılacağını ifade eden Veteriner Hekim İzmirli, mikroçip takılı hayvanların artık kaybolmayacağını söyledi. İzmirli: “Mikroçipin takılma sebebi evcil hayvanlarımızın kayıt altına alınması içindir. Bu uygulama evcil hayvanların sahiplenildikten bir süre sonra terk edilmesinin de önüne geçecek. Yasal sorumluluğu olmadığı için evcil hayvan sahipleri, sahiplendikleri hayvanları terk edebiliyordu. Mikroçip takılı hayvanını artık terk edemeyecek. Çünkü mikroçip sayesinde evcil hayvan sahibine ve yakınlarına kolayca ulaşılabilecek. Ayrıca bu uygulama sadece terk edilmelerin değil kaybolma ve çalınmaların da önüne geçecek. Ortalama 3 evcil hayvandan 1’isi kaçıyor. Mikroçip olan hayvanların kaçması sonrasında bulunması halinde de sağlık kuruluşlarında bulunan cihazları kullanarak sahiplerine kolayca ulaşılacak ve hayvanları teslim edilecek. Evcil hayvan sahiplerinin lehine olan bir durum bu. Kayboldukları halinde GPS ile yerini görme özelliği yok bu çiplerin. Sağlık kuruluşlarına hayvanların götürülmesi halinde mikroçipler okutularak sahipleri bulunabiliyor. Bu uygulama hem hayvanların geleceği için hem de evcil hayvan sahiplerinin kontrolü için olumlu bir durum.” Dedi.

15 DAKİKADA TAKILIYOR

Veteriner Hekim İzmirli, yapılan bu işlemlerin özel kliniklerde 160 liraya ortalama 15 dakika içerisinde takıldığını belirtti ve şöyle konuştu: “Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası’nın belirlediği fiyat protokolünü uygulayarak 160 liraya takabiliyoruz. İsteyen hasta sahiplerimiz de Tarım ve Orman Bakanlığı’na giderek ortalama 70 liraya taktırabiliyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı ile aynı işi yapıyoruz. Aramızda hiçbir fark yok. Ancak bize gelen hasta sahiplerimizin 15-20 dakika içerisinde bütün işlemleri tamamlanıyor.”

VATANDAŞLARIMIZIN DUYARLI OLMASINI İSTİYORUM”

Son olarak evcil hayvan sahiplerinden bu konuda duyarlı davranmalarını isteyen Mehmet İzmirli: “Bir veteriner hekim olarak bu konuya vatandaşlarımızın duyarlı davranmasını istiyorum. Evcil hayvanlarımızın geleceği için, hayvan ıslahının daha iyi kontrol altına alınması için, sokak hayvanları ile devletimizin ve özel hekimlerin mücadelesinin daha başarılı olması ve dışarıdaki hayvanların kontrol altına alınabilmesi için mikroçip taktırılmalarını istiyorum” diye konuşarak sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA