Kış aylarının vazgeçilmez hastalığı olan gripten korunmanın yollarını İl Sağlık Müdürlüğü anlattı.

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, hastalığın her yaş grubunu etkilediğini söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda ateş, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, kas eklem ağrıları, şiddetli halsizlik ve ishalin grip belirtileri olduğu belirtildi.

Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla gribin bulaştığı belirtilen açıklamalarda virüsün tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kaldığı söylendi.

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Yapılan açıklamaların devamında İl Sağlık Müdürlüğü, gripten korunmanın yollarını paylaştı. Gripten korunmanın yolları ise şu şekilde: “Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir. Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir. Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir. Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.”

ANTİBİYOTİĞİ REÇETESİZ KULLANMAYIN!

Grip hastalığın tedavisinden de bahseden İl Sağlık Müdürlüğü, hasta vatandaşların reçetesiz antibiyotik kullanmaması gerektiğine dikkat çekti. İl Sağlık Müdürlüğü: “Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir ve hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde (hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında) hekime başvurmalı ve hekim önerisi doğrultusunda tedavi almalıdır. Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur” dedi.

 




KAYNAK: İHA