Akaryakıta art arda gelen zamlar taksici esnafını isyan ettirdi. Üç ay önce taksimetrelere yapılan zammın çoktan erdiğini söyleyen Balıkesirli taksiciler “Benzin ve mazota gece, gündüz zam geliyor. Ulaşım pahalandı, taksiyi kullanan azaldı. Taksilerimiz plakalarıyla birlikte satılık. Fiyatlar o kadar yüksek ki biz müşteriden parayı isterken utanıyoruz.”
Akaryakıt fiyatlarına son dönemde gelen yeni zamlar taksici esnafını isyan ettirdi. Artan akaryakıt fiyatlarına gelen ve arkası kesilmeyen zamlar sonrasında ticari taksiler zararına çalışır hale geldi.
İndi-bindi ücretinin 27, mazotun ise 26 lirayı geçtiği Balıkesir’de taksici esnafı ayakta durmakta zorlanıyor. Gazetemiz konuşan taksiciler, devletin akaryakıtta ticari taksilerden ÖTV almamasını istedi.
Vatandaşların ticari taksileri sadece kısa mesafelerde kullandıklarını belirten taksici esnafı, kazandıkları paraların yarısından fazlasını yakıta verdiklerini söyledi. Zamlar sonrasında Balıkesir’de bazı taksi plakalarının araçlarıyla birlikte satılık olduğu görüldü.
“FİYATLAR ARTARSA MÜŞTERİ BULAMAYACAĞIZ”
Artan giderler nedeniyle taksimetre fiyatlarında yapılacak değişik ile müşteri bulamayacağını aktaran taksici Nuri İnci, akaryakıt fiyatlarının gerilemesini istedi. Taksici esnafı İnci: “İşler şuanda çok durgun. Bu akaryakıt zamlarından sonra insanlar ne yapacağını bilemiyor. İnsanlar taksiyle bir yere gideceği zaman 20 lira yerine 50 lira vermekten çekiniyor. Bizde haliyle bu yüzden dolayı mağdur oluyoruz. Bizim taksimetrelerde ücretler genelde senede 1 veya 2 defa değişiyor. Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla da taksimetre fiyatları bizi kurtarmıyor. Biz şuanda zararına çalışıyoruz. Şuanda ticari araç çalıştırmak çok zor. Taksimetre fiyatları daha da yükselirse biz müşteri bulamayacağız. Bizim isteğimiz akaryakıt fiyatlarının gerilemesi” diye konuştu.
“PLAKAMI SATIYORUM”
Taksiyi şuanda zararına çalıştırdığını aktaran Halil Narin, ekmek parasını dahi kazanamadığını ifade ederek aracını ve plakasını sattığını söyledi. Halil Narin: “Şoför yevmiyesi çıkmıyor, bedavaya çalışıyoruz. Günü kurtaramıyoruz. Aracımızın deposu bin 500 liraya bile dolmuyor. İşlerimiz çok bozuk. İndi-bindi ücretleri 27 lira. Günde 10 tane işe gitsek 270 lira yapıyor. Şoförün yevmiyesi zaten 200 lira. Geriye 70 lira kalıyor. Mazot parasını geçtim ekmek parası çıkmıyor. Müşteriler de zaten indi-bindiye biniyor sadece. Uzak yerlere gidecekleri zaman otobüs ve dolmuş taksileri kullanıyorlar. Benim şuanda plakam satılık. Şuanda mazot alamıyorum. Trafik polisleri ve zabıta ceza yazmış. Ben onları ödeyemiyorum. Almak isteyen buyursun gelsin” dedi.
“TAKSİMETREYE YAPILAN ZAMLAR ERİDİ
Taksimetreye 3 ay önce yapılan zamların eridiğine dikkat çeken Kemal Sağlam ise kazandığı paranın yarısından fazlasını yakıta verdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu işi 38 yıldır yapıyorum. İşlerimiz şuanda bitik durumda. Ayakta zor duruyoruz. Taksimetreye 3 ay önce yapılan zamlar şuanda eridi. Şuanda kazandığımız paranın yarısından fazlası akaryakıta gidiyor. Şoförü, belediye kiraları, araç masrafları derken şuanda zarar ettiriyor. Eskiden 500 liraya arabanın bakımını yaparken şuanda bin liradan fazla veriyoruz. Bugün de zam geliyor. Nasıl yapacağımızı şuan düşünüyoruz. Taksimetreye yapılacak olan zam bizim işleri bir nebze de olsa toparlasa da zaten millet binemiyor ki taksiye. 35 lira olsa bu sefer kimse binemeyecek. Önceden günde 10 tane işe gidiyorduk. Şuanda 6-7 tane anca çıkıyor. Şuanda kara kara düşünüyoruz.”
“TAKSİLERDEN ÖTV ALINMASIN”
Ticari taksileri iş amaçlı kullandıkları için devletten ÖTV’nin kaldırılmasını isteyen Cemalettin Kurtbay: “13 yıldır bu işi yapıyorum. İşlerimiz şuanda çok bozuk. Mazotun litresi şuanda 26 lirayı geçti. İndi-bindi ücreti ise 27 lira. Taksimetreye zam yapılsa kimse binmeyecek. Yapılmasa biz zarar edeceğiz. Karmaşık bir durumdayız. Devletin ticari taksilerden, dolmuş taksilerden akaryakıttaki ÖTV’yi kaldırması gerekiyor. Sonuçta biz keyfi binmiyoruz araçlara. Biz ticaret yapıyoruz. Şuanda durum vahim. Müşteriler bize bu durumlarda hak veriyorlar. Biz de müşterilere hak veriyoruz. Çarşıdan terminale 72 lira para yazıyor. Biz müşteriden parayı isterken utanıyoruz. Biz müşteriden az alınca akaryakıt istasyonu bize mazotu daha ucuza vermiyor. 70 liraya biz 3 litre mazot alamıyoruz. 3 tane indi-bindi işe gidiyoruz 1 tanesi bize kalıyor” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
ÖZEL HABER: UMUT SAYAN
KAYNAK: İHA
Yorum yapın