Türk fotoğraf dünyasında önemli bir yeri olan Ahmet Esmer, 70 yıllık fotoğrafla geçen hayatını balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN 

 

Fotoğraf ve karikatür sanatının yaşayan büyük ustası Ahmet Esmer, 1934 yılında Bulgaristan’da dünyaya geldi. 1950 yılında Balıkesir’e ailesi ile göç eden Esmer, o günkü Balıkesir ile günümüz Balıkesir’inin çok farklı olduğunu söyledi. Meslek hayatına garsonluk ve elektrik çıraklığı yaparak başlayan usta sanatçı bir akrabasının vasıtasıyla fotoğrafçılık sektörüne atıldı. O zamanlar 3 ayaklı fotoğraf makineleriyle sokaktaki insanları çektiğini anlatan fotoğrafçı Esmer, bu makinelerin adeta karanlık bir oda gibi olduğunu ifade etti.

“GENÇLİĞİM KARANLIK ODALARDA GEÇTİ”

Hakkı Conker’in tavsiyesiyle gittiği fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çekme tekniklerini öğrendiğinden bahseden usta sanatçı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Foto Emek benim ustamdı, onun yanında geliştirdim kendimi, bana çok kısa zamanda her şeyi öğretti, pazar günleri ustam Fevzi Camcıoğlu elimize makineleri verip, Atatürk Parkı’nda isteyenlerin fotoğraflarını çekerdim” diye konuştu. Bütün hayatının karanlık odalarda fotoğraf yıkayarak geçtiğinden bahseden Ahmet Esmer gittiği fotoğraf sergisinde ilham kaynağının fotoğrafta devlet sanatçısı Ozan Sadıç olduğunu ve fotoğrafa bakış açısının değiştiğini şu sözleriyle tamamladı; “Eskiden sadece fotoğraf çekiyormuşum, bir bakış açım yoktu. Ozan Sadıç’ın fotoğrafları benim ilham kaynağım oldu, bakarak görmeye başladım sayesinde daha sonra katıldığım sergilerle ve aldığım ödüllerle fotoğraf dünyasının içinde buldum kendimi.”

“İLK KÖY FOTOĞRAF SERGİSİNİ BEN AÇTIM”

Türkiye’de ilk köy fotoğraf sergisini kendisinin açtığını anlatan Ahmet Esmer, 1976 yılında Balıkesir Üçpınar’da gittiği bir köy düğününde çektiği fotoğrafları duvara koyduğunu ve herkesin dikkatini çektiğini ifade etti. Açtığı köy sergisine BASAF’la birlikte devam ettiğini ekleyen Ahmet Esmer; ilk karikatür sergisini de kendisinin açtığını ve bu sayede uzun yıllar sanatın içinde bulunduğunu söyledi.

Fotoğraf ve karikatürü bir araya getiren Usta sanatçı Ahmet Esmer, bunda ki amacının mizah olduğunu, Nasrettin Hoca’nın torunları olduğunu dile getirdi. Mizah ve fotoğrafın bir arada bulunmasının kendisini mutlu ettiğini dile getiren Esmer, kolaj türünde çalıştığını da sözlerine ekledi. Karikatür dünyasından usta isimleri tanıdığını ifade eden usta sanatçı Esmer, fotoğraftan karikatüre bir sürü ödülü olduğunu söyledi.

“ÇEK ÇEKEBİLDİĞİN KADAR”

70 yıllık bir ömrü fotoğrafa ve karikatüre adayan usta fotoğraf ve karikatür sanatçısı Ahmet Esmer, fotoğraf çekmek isteyen gençlere de tavsiyeler vermeyi ihmal etmedi. Eskiden filmli makinelerle fotoğraf çektiklerini ve fotoğraf çekmenin daha kısıtlı olduğundan bahseden Ahmet Esmer, günümüz teknolojisiyle fotoğraf çekmenin daha kolay olduğunu ve gençlerin çekebildiği kadar korkmadan fotoğraf çekmeleri gerektiğini söyledi. Gençlere tavsiye veren Ahmet Esmer; “Kendi mahallelerini, sokakları, yaşlıları, çocukları çeksinler. Fotoğraf belge niteliği taşır ileri ki zamanlara hem hatıra olarak hem de belge olarak çektikleri fotoğrafları saklasınlar. Bir fotoğraf çekerken tek bir açıdan değil o fotoğrafı her açıdan çeksinler ki en iyi kareyi elde edebilsinler. O yüzden gençlere tavsiyem: çek çekebildiğin kadar diyor hepsine başarılar diliyorum. Fotoğraf çekmek için BASAF önemli bir kurum oraya gidip fotoğraf eğitimleri alsınlar, gençlere bol fotoğraflı günler diliyorum” diyerek ömrünün yettiği kadar fotoğraf çekeceğini söyledi.