Balıkesir’de çay fiyatlarında oluşan rekabeti yanlış bulduğunu dile getiren Umum Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir rekabetin kaliteyle yapılması gerektiğini söyledi.

Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, çay fiyatlarında bir rekabet oluştuğunu, asıl rekabetin kalitede olması gerektiğini dile getirdi.

 

Artan gider maliyetleri sebebiyle satılan ürünlerden çok az para kazandığını ifade eden Başkan Bilir, elektrik, su ve doğalgaz faturalarında esnaf tarifesi uygulanması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Esnaf şuanda kendi giderlerini kontrol altında tutmaya çalışıyor. Günlük yaşanan artışlardan dolayı maliyet hesaplaması yapamaz duruma geldi esnaf. Elektriği, suyu, kirası ve doğalgazı başta olmak üzere genel giderlerin yüksek olması esnafı zor duruma sokuyor. Son dönemde fiyatlar her ne kadar sabitlense de şuan için hala daha yüksek. Fiyatların yüksek olması sebebiyle de esnafımızın para kazanması fazlasıyla zorlaştı. Sattığı ürünlerden çok az bir miktarda para kazanabiliyor. Bu da ayakta durmasını zorlaştırıyor. Ana giderlerimizin en büyüğü elektrik, su ve doğalgaz. Bununla alakalı bir esnaf tarifesi talebimiz var. Mevcut tarifelerin yenilenmesini istiyoruz. Küçük esnafın biraz daha rahat bir şekilde giderlerini karşılayabilecek yeni bir tarife yapılması gerekiyor. Bakanlığımıza da bu konuyu ilettik. İnşallah yakın bir süreçte de bu konuyla ilgili olumlu bir dönüş alırız.”

GİDERLER ARTTI, İŞLER YARI YARIYA AZALDI”

Sözlerinin devamında Bülent Bilir, maliyetlerle birlikte çay fiyatlarının yükseldiğini ancak satışın yarı yarıya düştüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi: “Esnafımızın işleri halen daha düzelmedi. Fiyatlar her ne kadar artsa da esnafımız şuanda para kazanamıyor. Çay fiyatları 5 liraya kadar yükseldi ancak önceden 500 çay satan esnaf, şuanda 200 bardak çayı anca satabiliyor. Ama gider de bir o kadar arttı. Buradaki kayıp direkt olarak esnafı vuruyor. Bu süreci de atlatacağımızı düşünüyorum.”

DEPREMİN ETKİSİNİ EKONOMİDE GÖRECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem etkilerini ekonomi anlamında da hissedeceğimizi belirten Başkan Bilir: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, her ne kadar şuanda bizde pek etkisini göstermese de yakın zamanda göstereceğini düşünüyorum. Bundan sonra ekonomiye dayanan bir süreç başlayacak. Bununla alakalı da halk, devlet ile beraber hareket ederek süreci aşacak. Başka da yolu yok. Burada da bir birlik gösterilmesi gerekiyor. Bunu yaptık ancak devam ettirmemiz gerekiyor. Biz çabuk unutan bir milletiz. Unutmadan, uzun vadede bu süreci devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

REKABETİ KALİTEDE YAPIN

Çay fiyatlarındaki rekabet ile ilgili de konuşan Başkan Bilir, rekabetin kalitede olması gerektiğini söyledi. Başkan Bilir: “Bir esnaf 5 liraya çayı satarken diğer esnaf 4 liraya satıyor. Biz bunu istemiyoruz. Bölgesel olarak esnafların aynı fiyattan bir şeyler satmasını istiyoruz. Bizim esnafımız gelirinin neredeyse tamamını çaydan kazanıyor. Yani o sattığı çaydan para kazanması gerekiyor. Burada da daha çok çay satabilmek için esnaflar kendi aralarında rekabete giriyor. Ancak burada daha düşük fiyattan veren esnaf, hem kendini yıpratıyor hem de daha az para kazanıyor. Ticarette rekabet yapılacaksa bu fiyatta değil, kalitede olmalı. Bu sayede hem daha kaliteli ürünler satılmış olur hem de esnafımız sattığı ürünlerden para kazanabilir. Fiyat konusunda oluşacak rekabet, bir şey kazandırmaz” diye söyledi.

UZAKTAN EĞİTİM SEKTÖRÜ ETKİLEDİ

Son olarak depremin ardından üniversitelere uygulanan uzaktan eğitimin öğrenciler üzerinden geçimlerini sağlayan esnafı büyük orada etkilediğini anlatan Başkan Bilir: “Pandeminin ülkemizde başlamasıyla esnafımızın işleri bozulmuştu. Kimi esnaflarımız bu süreçte dükkanlarını kapatarak sektöre veda etmişti. Pandeminin sona ermesiyle birlikte tam para kazanmaya başlıyorduk derken Kahramanmaraş depremi sonrasında yeniden bozuldu. Özellikle öğrenciler üzerinden geçimlerini sağlayan esnaflarımız, uzaktan eğitimle birlikte işleri düştü. Umuyorum ki yakın süreçte üniversiteler yeniden açılır ve esnafımız kendisini toparlar” dedi ve sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA