Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan doğalgaz tüketimi cepleri yakmaya başladı. Dağlı Teknik İşletme Sahibi Kadir Dağlı, www.balikesirbirlikgazetesi.com’a yaptığı açıklamalarda, soğuk havalarda doğalgaz tüketimini kısmadan faturayı düşürmenin yollarını anlattı.

Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz tüketimi arttı. Son zamanlarda her şeye gelen zamla birlikte vatandaşlar, kış aylarının sıcak ve düşük maliyetli geçirmenin yollarını aramaya başladı. Dağlı Teknik İşletme Sahibi Kadir Dağlı, www.balikesirbirlikgazetesi.com’a yaptığı açıklamalarda doğalgaz tüketimini kısmadan faturalarda yüzde 30’a kadar tasarruf etmenin yollarını anlattı.

 

“KOMBİNİN SAĞLIKLI

ÇALIŞABİLMESİ İÇİN

BAKIM ŞART”

Dağlı Teknik İşletme Sahibi Kadir Dağlı, kombinin 24 saat boyunca çalıştığına dikkat çekerek bir araç gibi kombinin de bakımlarının düzenli olması gerektiğini söyledi. Termostatlı kullanım ile kombi ve peteklerin bakımlarının düzgün bir şekilde yapılması halinde doğalgaz faturalarında yüzde 30’a vatan bir düşüş olabileceğinden bahseden Dağlı; “Kombilerinizin bakımını 2 yılda bir düzenli olarak yaptırın” dedi.

Kombinin sağlıklı çalışabilmesi için bakımın şart olduğuna dikkat çeken Dağlı açıklamalarında şu sözlerine yer verdi; “Kombi bakımı yapıldığı zaman kombinizin içerisinde gaz ayarları, filtreleri, genleşme tankları temizliği yapılarak her şeyine bakılıyor. Bir kombinin sağlıklı çalışabilmesi için bakım şart. Kombi bakımı yapıldığında sağlıklı yanma meydana çıkıyor. Bu sebeple de kombi, doğalgazı tasarruflu bir şekilde yakıyor. Artık malzemeler ve işçilikler pahalı olduğu için kombi bakımını yaptırdığınızda ufak tefek arızaları da önlemiş oluyorsunuz. Kombi yedek parça fiyatlarının bugün itibariyle yüksek olduğundan dolayı 2 yıllık bakımlarda cebinize verebilecek zararların da önüne geçmiş olursunuz. Yani doğalgazdan bakım yaptırarak tasarruf ediyorsunuz ayrıca kombinizin sağlıklı çalışmasını da sağlamış oluyorsunuz.”

 

“TESİSAT TEMİZLİĞİ DE

KOMBİ BAKIMI KADAR ÖNEMLİ”

Doğalgaz ile birlikte peteklerin bakımlarının da öneminden bahseden Dağlı; “Tesisat temizliği de kombi bakımı kadar önemlidir. Peteklerinizin yarısı ısınıyor kalanı ısınmıyorsa oksijenin içerisinde bulunan belli miktardaki değerlerin değişmesi, suyun kireçli olması etken oluyor. Bu etkenlerden dolayı da peteklerin alt kısmında korozyon oluşmaya başlıyor. Korozyon da suyu rahat döndüremediği zaman petekler ısıyı alamıyor. Ondan dolayı da siz kireçlenmiş bir suyu ısıttığınız için daha fazla enerji harcıyorsunuz. Bu enerji de size maliyet olarak dönüyor. İlk oturduğunuz aylardaki metreküpler ile sonraki aylarda oturduğunuz metreküpler birbirini tutmayacağından dolayı temizlik yaptığınızda sanki yeni bir ev, yeni bir petek almış gibi oluyorsunuz. Yani petek temizliği de kombi bakımı kadar önemlidir. Kombi bakımı 2 yılda bir yapılırken petek temizliğini 5 yılda bir kez yapılması gerekir. Her yıl petek temizliği olmaz. Her yıl kombi bakımı olmasına da gerek yok. Ama ince ayarlar ve sağlıklı bir konfor için önemlidir. Temizlik işlemleri de yaklaşık olarak yüzde 30’a kadar tasarruf sağlıyor” dedi.

 

“GÜN İÇERİSİNDE KOMBİYİ KAPATMAYIN!”

Dağlı Teknik İşletme Sahibi Kadir Dağlı, yaptığı açıklamaların devamında, kombinin sadece evde uzun süre bulunulmayacaksa kapatılmasını gerektiğini, gün içerisinde kombinin sadece kısılması gerektiğini söyledi. Dağlı: “Gün içerisinde evde bulunmuyorsanız eğer biz kombiyi açma kapamayı önermiyoruz. Sadece kısmanızı öneriyoruz. Evin içerisinde bulunmadığınız zamanlarda kombiyi kapatırsanız ev komple soğuyor. Soğuk bir evi de ısıtmak maliyetlidir. Bunun yerine eğer uzun süreli dışarıda olmayacaksanız kombiyi kapatmak yerine kısmanızı tavsiye ediyoruz” dedi.

 

“EVİNİZDE ODA TERMOSTATI KULLANIN”

Doğalgazı verimli bir şekilde kullanmanın bir diğer yolunun da peteklerin etrafının açık olması gerektiğini ifade eden Dağlı; “Peteklerin önlerinin de mutlaka açık olması gerekiyor. Üzerlerine perde, yakınına koltuk koymalarını önermiyoruz. Peteklerin önünün ve yakınının açık olması gerekiyor. Ayrıca bazı müşterilerimiz peteklerin üzerinde çamaşır kurutuyor. Bu da evin ısınmasına etkendir. Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı müşterilerimize bu konuda askılık tavsiye ediyoruz. Kısaca özetleyecek olursak bir evde oda termostatı olursa ve kombi, petek bakımı yapılmışsa eğer doğalgaz maliyetleri düşer, kombide arıza çıkma olasılığı azalır. Kullanan müşterilerimiz de ciddi bir oranda tasarruf etmiş olurlar.”

 

“EN GÜZEL BAKIMI, GÜVENDİĞİNİZ FİRMA YAPAR”

Son olarak kombi ve petek bakımlarında tüketicilere en güzel bakımı güvenilir ve bilindik firmaların yaptığını söyleyen Dağlı Teknik İşletme Sahibi Kadir Dağlı; “Kombi bakımı yetkili ve teknik servislerde ortalama 250 ila 350 lira arasında yapılıyor. Burada tabi asıl önemli nokta bakım yapacak firmanın güvenilir olması gerekiyor. Müşteri bir sıkıntı yaşadığı zaman hemen çözüm bulunması gerekiyor. Petek temizliği de şu anda 500 ila 750 lira arasında yapılıyor. Biz burada tüketicilerimizi şöyle uyarabiliyoruz; en güzel ve tesisat ve kombi bakımını bildiğiniz, güvendiğiniz firma yapar. Bir de doğalgaz kullanıcılarına şunları söylemek istiyorum: petek temizliği yapacağınız zaman mutlaka kirli filtreyi görün. Doğalgaz kullanım oranına etki etmeyecek derecedeyse eğer filtreler bakım yaptırmanıza gerek yok” dedi.

HABER: BUSE ASLAN