Balıkesir’de kira fiyatları uçtu. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı mahallerde 2 oda 1 salon dairenin kirasının 5 bin lira, 3 oda bir salon dairenin kirasının ise 6 bin liraya dayandı. Parası olana Paşaalanı Mahallesinde 12 bin TL’ye kiralık daire bile var.

Paşaalanı 6.000 TL
Bahçelievler 6.000
Atatürk 5.500
G.O.P 4.500

 Kasaplar 4.000
Kuvayi Milliye 3.500
Toygar 3.500

Sakarya 3.000
Dinkçiler 3.000

TOKİ 2.500
Adnan Menderes 2.500
Gümüşçeşme 2.000
Vicdaniye 2.000

(Balıkesir’de kiralık dairelerin mahalle bazlı ortalamaları)

EV SAHİBİ İLE ARANIZI İYİ TUTUN!
Balıkesir’de kira fiyatları cep yakıyor. Her geçen gün artan kira fiyatları sonrasında kirada oturan vatandaşlar, ev sahibi ile iyi geçinmenin yollarını arıyor. Balıkesir’in merkez Altıeylül ve Karesi ilçelerinde en ucuz kira 450 lira iken en pahalısı ise 12 bin lira. ‘Ben bu dairede oturmam’ evlere bile 3 ila 4 bin lira para isteniyor. Hastane ve alışveriş merkezi gibi yerlere yakın oturmak isteyen vatandaşlar ise ortalama 5 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Türkiye’de kiralık ve satılık dairelerin en çok paylaşıldığı internet sitesindeki verilere göre Balıkesir merkezinde en ucuz kiraların olduğu mahalleler 2 bin lira ile Kızpınar, Mirzabey, Vicdaniye ve Gümüşçeşme. Ortalama 6 bin lira ile en yüksek kira bedeli istenen mahalle ise Paşaalanı ve Bahçelievler.

Bakımlı, aileye uygun dairlerde oturmak ise cep yakıyor.

Öte yandan ev sahipleri dairelerini karı-koca memura vermeyi tercih ederken, 4 kişilik bir ailede tek asgari ücret ile çalışanlara ödeme zorluğu çekeceği için ev vermek istemiyor.

GELEN NÜFUS FAZLA OLUNCA
KİRALAR DA YÜKSEK OLUYOR

Balıkesir’de uzun yıllardır emlakçılık yapan Ramazan Doğan: “Balıkesir’de kira olayı son 3 yıldır sürekli fahiş olarak artmakta. Özellikle Büyükşehir olan Balıkesir ev sayısına göre orantısız göç alıyor. Nüfus sayısı biraz fazla olduğundan dolayı kira fiyatları da bir tık fazla arttı.

Kiralar da yer ve bölge olarak değişkenlik gösteriyor. Şuanda en çok Bahçelievler, Plevne ve Paşaalanı tercih ediliyor. Bu mahalleler de hastane, alışveriş merkezine yakın ve ulaşım kolaylığı olması nedeniyle tercih ediliyor. Şuanda Balıkesir’de en yüksek kira bedelleri de bu mahallelerde” dedi.

1+1 EVLER 3 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Balıkesir’de emlakçılık yapan İsmet Deniz ise uzun süredir oturan kiracıların düşük kira verdiğini ve bu sebeple de ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak istediklerini söyledi. Deniz: “Balıkesir’de kiralık evlere talep çok var ve kiralar çok yüksek. Ev değiştirmek isteyen kiracılar şuanda yüksek kiralar sebebiyle bekliyor. Balıkesir’de 1+1 dairelerin kiraları 3 bin liradan başlıyor. Bahçelievler, Paşaalanı gibi mahallelerde oturmak isteyen vatandaşlar da 5-6 bin lira kirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bunların dışında bir de uzun süredir aynı dairede oturan kiracılar, diğer evlere nazaran daha düşük kiralar veriyor. Ev sahipleri de dairelerini daha yüksek fiyattan kiralamak için kiracıları çıkarmak istiyor. Ev değiştirmek isteyenler de iki katı kira verecekleri için bekliyorlar. Genel olarak Balıkesir’de kiralık daireler ile ilgili bir sıkıntı var” diye konuştu.

Kiralık dairelerin yayınladığı internet sitesindeki ve emlakçıların verilere göre Balıkesir’de merkezdeki bazı mahallerin ortalama kira fiyatları ise şu şekilde;

Paşaalanı Mahallesi 6 bin lira, Bahçelievler Mahallesi 5 bin lira, Atatürk Mahallesi 5 bin lira, Plevne Mahallesi 4 bin lira, Gazi Osman Paşa Mahallesi 4 bin lira, Kasaplar Mahallesi 4 bin lira, Kuvayi Milliye Mahallesi 3 bin 500 lira, Toygar Mahallesi 3 bin 500 lira, Maltepe Mahallesi 3 bin 500 lira, Sakarya Mahallesi 3 bin lira, Ege Mahallesi 3 bin lira, Kayabey Mahallesi 3 bin lira, Hacı İlbey Mahallesi 3 bin lira, Dinkçiler Mahallesi 3 bin lira, Ali Hikmet Paşa Mahallesi 3 bin lira, Eski Kuyumcular Mahallesi 3 bin lira, Akıncılar Mahallesi 2 bin 750 lira, Yeni Mahalle 2 bin 500 lira, Adnan Menderes Mahallesi 2 bin 500 lira, Gündoğan Mahallesi 2 bin 500 lira, Yıldız Mahallesi 2 bin 500 lira, Oruçgazi Mahallesi 2 bin 500 lira, Gümüşçeşme Mahallesi 2 bin lira, Vicdaniye Mahallesi 2 bin lira, Kızpınar Mahallesi 2 bin lira.
 




KAYNAK: İHA