Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk, nörolog, psikolog, psikiyatrist ve avukatla verilen epilepsi farkındalık eğitimlerini, bu yıl sanatla anlatarak da destekleyeceklerini açıkladı.

Dünya Beyin Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk, ülkedeki tek dernek olarak hastalara bir çok destek sağladıklarını söyledi.

Başkan Öztürk’ün açıklamaları şu şekilde; “İntiharlarda dünyada ve ülkemizde birinci sırada, işsizlikte de ülkemizde birinci sırada olan epilepsililer, dünyada engel derecesi saptanamayan tek hastalık ile ne engelli, ne de engelsiz kategorisine giriyorlar. Toplumsal bilincin yeterince gelişmemesinden dolayı, epilepsililerin işe giriş, evlilik, okula kayıt, sportif-sanatsal-sosyal faaliyetlere katılımda bulunma gibi birçok alanda, halkın çekimser yaklaşımına tanık olabiliyoruz.  ‘Ağaç yaşken eğilir diyerek’ Milli Eğitim Bakanlığı’na eğitimcinin eğitimi projemizi, diğer tarafta da,  İç İşleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü ile Engelsiz Engelliler Projemizi, istihdam projemizi sunduk; cevap bekliyoruz.  

2017 yılında Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin hazırladığı, bizim bakanlıklarda çalışmalarını takip ettiğimiz Cumhuriyet tarihinde ilk kez epilepsilileri kapsayan mevzuat olarak nöbetleri biten ve ilaç kullanan epilepsililere ehliyet ile ilgili yönetmelik ve ilk kez Epilepsi Klinik Protokolü gerçekleşti. Önümüzdeki ay Sağlık Bakanlığı ile engel derecesi saptanamayan tek hastalık olan epilepsililer için, engel derecesinin saptanması konusunda yönetmelik tasarı önerimizi tekrar bakanlığa taşıyacağız.

İlk kez bir sponsor ve ilk kez belediye desteği alan derneğimiz hem farkındalık videosu, hem de gala ile 2022 yılını taçlandırdı. Senelerce nörolog, psikolog, psikiyatrist ve avukatla verilen epilepsi farkındalık eğitimleri, bu yıl sanatla anlatarak da destekleyeceğiz.

Epilepsiyi kabullenebilen kişilerin, büyüyen güç birliği, bilinçlenen halkımızla, daha iyiye gideceğine inancımız tamdır! Güzel yarınların olmasını diliyor, tüm halkımıza ve basın mensuplarımıza saygılar sunuyoruz.”

 




KAYNAK: İHA