CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a soru önergesi verdi. CHP’li Aytekin, Başkan Şentop’a görevi TBMM adına kurumları denetlemek olan Sayıştay’ın uyarı ve talimatlarının dikkate alınmamasının sebebini sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde Sayıştay’ın anayasal bir kurum olduğunu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına denetim yetkisini kullandığını ifade eden Aytekin: “geçmiş yıllarda Sayıştay’ca tespit edilen sorunların çözülmediği, hataların düzeltilmediğini 2021 yılı denetim raporlarında da görüyoruz. Sayıştay, denetimini Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapmaktadır. Dolayısıyla sorumluluk doğal olarak Meclis Başkanındadır. Kurumlardaki bu başıboşluğun, Sayıştay’ı ciddiye almamanın sebebinin açıklanması gerekir. Meclis Başkanı Şentop da bu sorunun çözülmesi için adım atmalıdır” İfadelerini kullandı.

 

CHP’li milletvekili Ensar Aytekin, verdiği soru önergesi ile ilgili şu şekilde konuştu: “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklamada kurumların Sayıştay raporlarını ciddiye almadığını bulgular üzerinden gündeme getirmiştik. Geçtiğimiz yıllarda tespit edilen hatalara ilişkin kurumlarda hiçbir şekilde adım atılmamış, adeta ‘nasılsa arkamızda iktidar var’ diyerek denetim raporları dikkate alınmamış, hatalar düzeltilmemiş” dedi.

 

194 HATANIN 136’SI
HİÇ DÜZELTİLMEDİ”

Sözlerinin devamında CHP’li Aytekin, Sayıştay’ın geçtiğimiz yıl 194 hata tespit ettiğini ve bu hataların 136’sının hiç düzeltilmediğini belirterek şöyle devam etti: “Sayıştay, Anayasal ve kökleri Cumhuriyetten de öncesine dayanan bir kurum. Denetim yetkisi Anayasamızca tanımlanmış olan Sayıştay, ‘Meclis adına denetim yapar’ hükmüyle kamu yönetiminin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle vücut bulmuştur. Buna rağmen, sadece geçtiğimiz yıl toplamda 194 hata tespit edilmiş, kurumlar bu tespitlerden 136’sını hiç düzeltmemiştir. Hatta ciddiyetsizlik öyle bir hal almış ki TÜİK mali tablolarını sunma gereği bile duymamış ve açıktan suç işlenmiştir. Bartın’da yaşanan katliam da bu açıdan ele alınabilir. 2019 yılında yapılan denetimde bu alanlarda çalışmanın riski raportör tarafından nokta atışıyla tespit edilmiştir. Ancak alınmayan önlemlerin sonucu ise facia olarak karşımıza çıkmıştır. Raportörler Merkez Bankası ve Tasarruf Mevduatı Sigorta fonu yöneticilerini iki yıldır uyarıyor. ‘Ailelerinizin sağlık masraflarını kurum bütçesinden ödüyorsunuz, hata yapıyorsunuz’ diyor. Kurumlar bunu düzeltmek yerine inatla aynı hataya devam ediyor!”

 

TBMM BAŞKANI ŞENTOP
NASIL ADIM ATACAK MERAK EDİYORUZ”

Son olarak Sayıştay’ın idari denetiminin eksik kaldığına dikkat çeken Ensar Aytekin, Meclis Başkanı Şentop’un bu konuda nasıl bir adım atacağını sordu. Aytekin: “Durum böyleyken, Meclis adına denetim yetkisini kullanan Sayıştay’da idari denetimin eksik kaldığı ortaya çıkmaktadır. TBMM Başkanı Mustafa Şentop bu konuda nasıl bir adım atacak ya da attı mı merak ediyoruz. Gazi Meclis diyoruz, milli irade diyoruz. Milli irade adına denetim yapan kurumun tespitleri görmezden geliniyor. Meclis Başkanı’nın bu konuda sorumluluğu bulunuyor. Bu yüzden verdiğimiz önerge ile Meclis Başkanına sorumluluğunu hatırlatıyoruz” diye konuştu.

 

AYTEKİN ŞUNLARI SORDU
CHP’li Aytekin, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a şu soruları yöneltti: “Görevi TBMM adına kurumları denetlemek olan Sayıştay’ın uyarı ve talimatlarının dikkate alınmamasının nedeni nedir? TBMM Başkanı olarak bu durumdan rahatsızlık duyuyor musunuz? Sayıştay kararlarının dikkate alınmamasının nedeninin liyakatsiz atamalarla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz? Söz konusu uyarıları göz ardı eden kurumlara dair bir yaptırım uygulanacak mıdır?”

 




KAYNAK: İHA