2023 bütçesinden kendilerine hak ettikleri bir pay ayrılmasını isteyen Balıkesirli emekliler AHP Meydanında yaptıkları eylemle seslerini hükümete duyurmaya çalıştılar. Emeklilerin ilk talebi ise asgari ücret düzeyinde maaş oldu.

Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir İl Temsilciliği, dün AHP Meydanında bir basın açıklaması yaptı. 2023 bütçesinden hak ettikleri payı isteyen Balıkesirli emekliler taleplerini sıraladılar. Yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan Tüm Emekliler Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Bedri Atık, insanca yaşam için hak ettikleri zammın yapılmasını istedi.

En düşük emekli maaşının asgari ücretle eşitlenmesi gerektiğini söyleyen Arık, asgari ücretinde açlık sınırının üzerine çıkarılmasını talep etti. Arık’ın açıklaması aynen şöyle: “2023 bütçesinde biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok. Kısaca bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, kısaca halk yok.

Yoksuldan alıp, bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bir bütçe hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda ancak uygulanabilir.

Kur korumalı mevduat hesaplarının süresinin bir yıl daha uzatılması bile tek başına yukarıda yazdıklarımızın doğruluğunun yeterli kanıtıdır. Kur korumalı mevduat hesapları ile yoksuldan alıp, rantiyeye kaynak aktarmakla kalmayacaklar, 2023'de de yine başta 5'li çete olmak üzere yandaşlara araç garantili köprüler, yollar, maliyetinin birkaç katına hastaneler ve sair yollarla tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bütçenin kaynakları aktarılacak.

2023 bütçesinden bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek.

Emekli olabilmek için gereken prim gün sayısı ve sigorta sayısını tamamladığı halde, 4447sayılı yasanın geriye doğru işletilmemesi deniyle emekli olamayan milyonlarca EYT’li yılardır büyük mağduriyetler ve adlar acılar yaşıyor. EYT’li yurttaşlar 'genç oldukları' gerekçesiyle emekli olamıyor. İşsiz kaldıklarında ise ‘yaşlı’ oldukları gerekçesiyle iş verilmiyor. Yaş sınırını tamamlayıp emekli olduklarında ise açlık sınırının ve asgari ücretin altında bağlanan emekli maaşıyla yoksulluğa ve sefalete mahkum ediliyorlar.

Bir sosyal hukuk devletinde bu vahşi neoliberal politikaları uygulayamazsınız. Tek adam iktidarı 2023 yılında da idare olarak yargıyı baskı altına alarak, emeklilerin doğru örgütlenme şeklinin sendika olduğu iş ve istinaf mahkemelerince de kabul edildiği halde emeklilerin sendika çatısı altında bir araya gelip, örgütlü bir şekilde haklarını aramasını engellemek için açtığı kapatma davasını sürdürecek. Anlayamadıkları ise emeklilerin sendika hakkının her türlü tartışmaya kapalı olduğudur.

AKP iktidarının 20 yıllık karnesi bizi yanıltmadı. 2023 bütçesinde de yokuz. Pandemi, ardından derinleşen ve saklanamayan ağır ekonomik krizin yükünün etkisi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler bu bütçe ile daha da yoksullaştırılmak istemiyoruz” dedi.

 

EMEKLİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Eylemle emeklilerin hükümetten taleplerini de sıralayan Bedir Arık; “En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Asgari ücret ise açlık sınırının üstüne çıkarılsın. Tüm emekli, dul ve yetim maaşlarına çarşı, pazar ve marketlerdeki gerçek enflasyon oranı ile açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın.

Emekli Sendikaları Statü Yasası, gerçek bir intibak yasası ve hiçbir EYT'liyi dışarı da bırakmayacak bir EYT yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı eski sisteme döndürülsün. Emekli maaşlarından, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında alınan her türlü kesinti kaldırılsın. Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin” dedi.

 




KAYNAK: İHA