İYİ Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük; ekmek fiyatlarına gelen yüzde 50’lik artışı eleştirdi. Yörük; 5 liradan 7,5 liraya çıkan ekmek fiyatları ile vatandaşın aldığı 7 bin 500 liralık emekli maaşının yüzde 4’ünün bir gecede ekmek zammı olarak geri alındığını söyledi.

İYİ Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ekmek fiyatlarında yapılan yüzde 50’lik artışın ardından basın açıklaması düzenledi. Başkan Yörük; ekmek fiyatlarını eleştirdiği açıklamalarında halkın en temel gıda maddesi olan ekmeğe yapılan zamların geri alınmasını talep etti.

Ekmeğe yapılan zam ile emekli vatandaşların maaşlarının yüzde 4’ü bir gecede ekmek zammı adı altında yol olduğuna ve emeklinin artık ekmeği dahi zor aldığını dile getiren İYİ Partili Yörük, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dan bu konuda adım atmasını istedi.

Yapılan basın açıklamasında İYİ Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük’e; Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, İYİ Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi ile parti üyeleri eşlik etti.

EMEKLİYE ÇAY SİMİT LÜKS OLDU

Başkan Yörük; açıklamalarına Ak Parti iktidarının zamanında yaptığı simit çay hesabını hatırlatarak başladı ve şunları söyledi: “İktidarın çay simit hesabı yaparak iktidarı devraldığı dönemden bugüne kadar; çay simit hesabına göre artık insanlarımızın çayını simidini ellerinden almış bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu gözlemliyoruz. Simidin 7,5 lira, çayın 5 lira olduğu yerde üç öğün hesabı yaparsak aylık 7 bin 500 lira alan emekli arkadaşlarımızın çay simit yeme lüksü dahi kalmadı.”

MAAŞIN YÜZDE 4’Ü EKMEK ZAMMINA GİDİYOR

Sözlerinin devamında uygulanan ekmek zammı ile emekli maaşlarının yüzde 4’ünün bir gecede zam karşısında eridiğine dikkat çeken Yörük: “Halk, artık ekmeğe ulaşamaz hale geldi. Geçen hafta yapılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ekmek zamları gündeme geldi. Bir somun ekmek 7,5 lira oldu. 4 kişilik bir haneyi hesapladığınızda günlük 30 lira ekmek parası ayda 900 lira yapıyor. 5 liradan 7,5 liraya çıkmanın oranı yüzde 50. Yani 2,5 lira ile 4 kişilik aileden hesap edersek günlük 10, aylık 300 lira. Bu da emeklinin aldığı maaşın yüzde 4’ü. Yani siz emekli maaşının yüzde 4’ünü bir günde geri aldınız. Kağıt üzerinde yapıyormuş gibi gözüktüğünüz zammın yüzde 4’ünü sadece ekmek ile geri aldınız. Akaryakıt zamlarına girmiyoruz bile” dedi.

“EKMEĞE ZAM UYGULAMAYIN”

Ekmeğe uygulanan zammın bir an önce geri çekilerek Fırıntaş’ın yeniden uygun fiyata vatandaşlara ekmek satması gerektiğini dile getiren Yörük: “En temel gıda olan ekmeği halkın yiyemediği hale geldik. Ekmekte kalori, besin yok. Sadece karın doyurucu bir madde olarak halkımızın kullandığı bir gıda maddesidir ekmek. Buradan yola çıkarsak en temel gıda maddesini bile yiyemeyen halka; belediye olarak destek olunması gerekiyor. Ekmeğin zamsız bir şekilde verilmesi için de Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyelerimiz her zaman kollarını sıvamaya hazır. Gerekli desteği sağlayacaklarından şüpheniz olmasın. Halkımız 5 liranın üzerinde ekmek almamalı, alamaz. Ekmek fiyatlarının acilen Fırıntaş tarafından 5 liradan verilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Başkan Yörük; artan vergiler karşısında dahi Fırıntaş’ın ekmeği 5 liradan vermesi durumunda zarar etmeyeceğini söyledi. Başkan Yörük, Susurluk Belediyesi’nin ekmeği 4 liradan satmasını örnek göstererek ucuz ekmek nasıl satılır konusunda gerekli yardımları yapacaklarını aktardı. 

Haber: Ebru Kantarlıoğlu