Bir gün önce yüzde 25 olarak açıklanan memur ve emekliye yapılan zam oranı bir gün sonra artırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'müjde' diyerek duyurduğu yüzde 30'luk yeni zam oranından memur ve emekli memnun etmedi. Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, zammın yetersiz olduğunu ifade ederek “Enflasyon farkı zam değildir, ek zam ve refah payı kaçınılmazdır” dedi.

Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, dün beraberinde sendikaya yönetimi ve üyeleriyle birlikte bir basın açıklaması yaparak memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranın, beklentilerin gerisinde kaldığını söyledi.

 

EK ZAM VE REFAH PAYI ŞART

Başkan Bilal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Cumhurbaşkanımız 2023 Ocak-Haziran arası memur ve emekli maaş zam oranlarının %16,4’den %25’e yükseltildiğini açıkladı. %25 olarak belirlenen Ocak zammının içerisinde %8,4 enflasyon farkının olduğu hesaba katıldığında altı aylık memur ve emekli zam oranının %16,6’da kaldığı, ek zammın ise %8,5 olduğu görülmektedir.

Açıklanan bu rakam % 122,93 olan yeniden değerlendirme oranı, asgari ücrete yapılan % 55’lik artış ve ekonomik gerçeklerle karşılaştırıldığında memurların beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır.

Yapılan ek zam yetersizdir. Ek olarak verilen zammın anlamlı hale gelmesi için enflasyon farkı hesabına dâhil edilmemesi gerekmektedir.

Uzun zamandan beri gündeme getirdiğimiz ve ilk defa Türkiye Kamu-Sen’in dillendirdiği ek zam ve refah payı konusu tekrar değerlendirilmelidir.

Memur ve emeklilerimizin 2022 yılındaki kayıplarını karşılamak, 2023 yılında alım güçlerini artırmak noktasında, ek zammın miktarı gözden geçirilmeli,  memur ve emeklilerimizi rahatlatacak bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.

 

“2023, MEMUR VE EMEKLİ İÇİN KAYIP BİR YIL OLACAK”

Başkan Bilal, enflasyon farkı memur ve emeklilerin 2022 yılında eriyen maaşlarının geç kalmış ve yetersiz bir telafisi olduğunu söyleyerek, enflasyon farkının bir zam olmadığını hatırlattı. Musa Bilal, “Tekraren ifade ediyorum ki, enflasyon farkı bir zam değildir.

Yaşanan fiyat artışları karşısında sıkıntı yaşayan memur ve emeklinin, eriyen maaşlarına 6 ay önce yapılması gereken zammın gecikmiş bir telafisidir. Enflasyon farkı sıfır zam demektir. Bu ekonomik şartlar altında bu maaşlar hakkaniyet, adalet ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Birçok kesim için destekler getirildi, memurlar da kendileri için bir destek bekliyor.

Bu nedenle memur maaşlarına ek zam yapılarak geçmiş zararların telafi edilmesi, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılarak yıl içinde reel olarak erimesinin önüne geçilmesi ve refah payı verilerek maaşların reel olarak artmasının sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Yetkililer taleplerimizi görmezden gelirse 2023, memur ve emekli için kayıp bir yıl olacak.

Bu enflasyon rakamları karşısında 2023 yılı zamlarının yeni ekonomik gerçekler ışığında belirlenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bunu sağlamanın yolu memurlara ve emeklilere gerçek anlamda maaş artışı getirecek ek zam ve refah payı talebimizin hayat bulmasından geçmektedir"

Bu nedenle %5 ilave artış beklentileri karşılamamıştır. %25’lik zammın yetersiz olduğunu belirtmiştik ilave ek zam memurun ekonomik sıkıntılarını çözmeyecektir” dedi.

 




KAYNAK: İHA