Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, ilaçta dışa bağımlılığın giderilmesi gerektiğini söyledi. Gümüş, ilaç sektöründe dışa bağımlılığın azaltılmasının ekonomik güvenlik kadar önemli olduğunu vurguladı.
Eczacılar Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
14 Mayıs Bilimsel Eczacılar Günü sebebiyle gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, eczacılığın önemine ve Türkiye’deki ilaç sektörü üzerine açıklamalarda bulundu.
“50 BİNİ AŞKIN MESLEKTAŞIMIZ İLE
KUTLAMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”
Türkiye genelinde 50 bini aşkın eczacı ile günü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerine başlayan Göksel Gümüş: “Ülkemizde modern eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 186 yıl geçti. Bizler için çok önemli olan bugünü 50 bini aşkın meslektaşımız ile kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bilimsel birikimlerimizin rehberliğinde, hastalarımızın sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ediyoruz. Kamuda, akademide, ilaç sanayiinde ve eczanelerimizde hastalarımızın ilaca en kolay ve en doğru, en güvenilir şekilde ulaşabilmesi için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz” dedi.
İNTERNETTEN İLAÇ, TAKVİYE ALMAYIN
Sözlerinin devamında Başkan Gümüş, internetten satılan ecza ürünlerine değindi. Başkan Gümüş, internetten ilaç ve takviye gibi ürünlerin alınmaması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu yılki temamız, ‘Sağlık Uzakta Değil. Eczacınla Yanında.’ Hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu vurgulamakla kalmıyor, güven unsurunun da altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Gelişen teknoloji ve erişim olanakları sayesinde hemen her ürüne çok hızlı ulaşılıyor. Ancak bu ürünlerin güvenilir olup olmadığı, çoğu zaman sorgulanmıyor. Pandemi ile birlikte yaygınlaşan internetten ilaç ve takviye ürün satışı, ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Sahte ve denetimsiz ürünlerin yaratabileceği tehlikelere karşı halkımızı uyarıyor, ilacın tek güvenli adresinin eczaneler olduğunu vurguluyoruz. Türkiye’de kullanılan ilaç takip sistemi sayesinde eczanelerden alınan ilaçlar, her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenlidir. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim takviyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Biz eczacılar, bu ürünlerin içeriğini, potansiyel risklerini, ilaçlarla ve gıdalarla etkileşimlerini bilen, hastaya bu konuda en doğru bilgiyi ve danışmanlığı verebilecek sağlık profesörleriyiz. Bu bizim mesleki sorumluluğumuz ve yetkinliğimizdir. Bir ürünün doğru dozunu ve kullanım süresini belirlemek, olası risklere karşı uyarmak eczacının uzmanlık alanıdır. Vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve sadece eczacı danışmanıyla, eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz.”
SAĞLIK GÜVENLİĞİ, EKONOMİK GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİDİR
Amerika – Çin arasında yaşanan olaylardan da bahseden Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, dünya genelinde yaşanan olayların ilaç sektöründe krize neden olduğunu, bu sebeple ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. Başkan Gümüş: “Dünyada yaşanan son gelişmeler, ilaç sektörünün de yeni bir döneme girdiğini işaret ediyor. Amerika Birleşik Devletleri – Çin çekişmesi, küresel tedarik zincirinin aşırı merkezleşmesinin yarattığı riskleri ortaya açıkça koydu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, dün ABD’de ilaç fiyatlarının yüzde 30 ila 80 arasında düşürecek bir kararnameye imza attığını duyurdu. Yaşanan ticaret savaşlarının ilaç sektörünün maliyetlerinin yükselmesine ve tedarik zincirlerinin bozulmasına, küresel ölçekte ilaca erişim sorunlarının baş göstermesine neden olacağı görülüyor. Bunun için her zaman söylediğimiz gibi ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak, ülkemizi stratejik, ekonomik ve sağlık politikalarının merkezinde yer almalıdır. Sağlık güvenliği, ekonomik güvenlik kadar önemlidir” diye söyledi.
KENDİ İLACIMIZI ÜRETMEMİZ GEREK
Küresel ilaç sorunlarından etkilenmemek için Türkiye olarak kendi ilacımızı üretmemiz gerektiğini dile getiren Başkan Gümüş: “Ham madde stratejisinden, Ar-Ge yatırımlarına, ihracattan, eczacının rolüne kadar bütüncül bir yol haritası ortaya koymak durumundayız. Ülkemiz, kendi ilacını üretme kabiliyetini artırmak ve uluslararası rekabette yerini güçlendirmek zorundadır. Bunu başarabilmek için kamu, özel sektör ve meslek örgütleri olarak hep birlikte çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
ECZACI SAYISININ ARTTIRMALIYIZ
Türkiye’de eczacı sayısının da artırılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni mezunlarımızın potansiyelini sağlık sistemimize tam olarak entegre etmek için yeni bir istihdam vizyonuna ihtiyacımız var. Kamu, özel sektör, hastaneler, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları dâhil olmak üzere sağlık ekosisteminin tamamında eczacı sayısını stratejik olarak artıracak politikalar tasarlanmalıdır. Kamuda eczacı varlığının güçlendirilmesi, hastalarımızın daha nitelikli ve daha güvenli ilaç hizmeti almasının temelini oluşturacaktır. Aynı zamanda, ilaç endüstrisinde ilacın gerçek uzmanı olan eczacılarımızın hak ettiği yeri almasını sağlayacak ve inovasyonu teşvik edecek özel istihdam stratejilerinin geliştirilmesi kritik önemdedir.”
MESLEKTAŞLARIMIZIN GÜNÜ KUTLU OLSUN
Son olarak hastaların tedavilerine katkı sunmak amacıyla emek veren tüm eczacıların gününü kutlayan Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş: “En yakın sağlık danışmanınız eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup, hastaların tedavilerine katkı sunmaktan onur duyar. İlaç söz konusu olduğunda, güvenin ve güvencenin simgesi eczacıdır. 186 yıldır bu bilinçle her koşulda hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edeceklerdir. Bilimsel eczacılığın 186. yıl dönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyoruz” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
HABER: SERMİN ASLAN
Yorum yapın