Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve etkisini 10 ilde gösteren depremler ile ilgili açıklamalarda bulunan Zafer Partisi Balıkesir İl Başkanı Suat Aydın, meydana gelen olayda hayatını kaybeden 30 bin vatandaşın deprem sebebiyle ölmediğini, müteahhit, denetleyici firma ve bölge idarecilerinin işini doğru yapmaması sebebiyle öldüğünü söyleyerek özellikle kaçak yapılaşmaya sitem etti.
Zafer Partisi Balıkesir İl Başkanı Suat Aydın, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında toplanan yardımları götürmek için Adıyaman’a gitti. Başkan Aydın, deprem bölgesinde yaşananları ve başına gelen olayları dün düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Başkan Aydın müteahhit, denetleyici firma ve inşaat yapımındaki uyulmayan sisteme tepki gösterdi.
İlk olarak yardımları götürdükleri sırada Adıyaman’da 8 kişilik Suriyeli bir grup tarafından yağmalanmaya çalışıldıklarını söyleyen Başkan Aydın; “Deprem bölgesinde yaşanan yağma olaylarını ben Adıyaman’da şahsen yaşadım. Suriyeliler tarafından aracımız yağmalanmaya çalışıldı. Balıkesir’den götürdüğümüz yardım aracı 8 tane Suriyeli tarafından soyulmaya çalışıldı. Aracı üzerlerine sürerek kurtuldum. Yardım tırlarının soyularak eşyaların satıldığını gözlerimle gördüm. Askerimiz 3’üncü gün sahaya indikten sonra bu olaylar yatıştı” dedi.
“BU MİLLETİN KARDEŞ OLDUĞUNU GÖRÜN”
Açıklamalarına siyasetçilere uyarılarda bulunarak başlayan Başkan Aydın, deprem sonrasında bu milletin bir olduğunu, kardeş olduğunu siyasetçilerin görmesini gerektiğini söyledi. Suat Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yolda gördük ki tüm Türkiye bölgeye yardım gönderdi. Ülkenin bir vücut olduğunu gördük. Siyasilerimiz; bu depremi bir fırsat bilsinler, bu milletin kardeş olduğunu görsünler, siyasi emelleri için bu milleti bölücü demeçlerden uzak tutsunlar. Bu ülkeyi siyasilerden başka rahatsız eden inanın kimse yok. Bu ülkede herkes kardeş. Bu kardeşliği bozmaya fırsat bilen siyasilerden herkes uzak dursun. Bunların lafına uyup da kimse birbirini kırmasın.”
“BİZE YAŞANAN OLAY’IN YÜZDE 10’U GÖSTERİLİYOR”
Deprem bölgesinde şahit olduğu olaylardan bahseden İl Başkanı Aydın, bize olayın sadece yüzde 10’luk bir kısmını gösterildiğini belirterek şöyle devam etti: “Deprem bölgesine doğru yola çıktıktan sonra Kahramanmaraş’ın ardından gördüğümüz her manzara içimizi burktu. İnanın televizyonlarda gördükleriniz; orada yaşananların sadece yüzde 10’u. Deprem bölgesinden aldığımız bilgiler: anlatılan manzaranın, kurtarılan canların inanın gölgesinde kaybolur gider.”
“İNSANLARI DEPREM DEĞİL
KALİTESİZ BİNALAR ÖLDÜRDÜ”
Yaşanan olayda vatandaşları depremin değil kalitesiz binaların öldürdüğüne dikkat çeken Başkan Aydın: “Adıyaman’ın yarısı yıkılmışken yarısı da sağlam duruyor. İnsanlar deprem sonrasında bile evlerinde kalmaya devam ediyor. Demek ki deprem öldürmüyor. İşini düzgün yapmayan müteahhitler ve onları inceleyen firmalar, bölgeyi yöneten idarecilerin adam gibi iş yapmaması öldürüyor. İnsanları kaderleri değil, onların kaderleriyle oynayan ahlaksız lanet insanoğlu öldürüyor. İnsanlarımızın canına kıyanlar menfaatçiler ve siyasetçiler. Arkadaşı, akrabası diye torpille ruhsat verilen yerlerin yıkılması bu kadar can kaybını oluşturdu. İnsanlar görevini yapsa bu kadar bina yıkılmaz. Şuanda hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini geçti. Biz ise bu sayının 200 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu saatten sonra gelecek siyasetçiler; rant için, oy için imar affı, sokak affı, yol çevirme, yapmasın. 3-5 tane adam kazanacak diye Türk milletinin üstü çizilmesin” diye söyledi.
“DEPREM PARALARI NEREYE GİTTİ?”
Başkan Aydın, sözlerinin devamında Türk halkının yıllardır ödediği deprem vergilerinin nereye gittiğini hükümete sordu. Başkan Aydın: “Şimdiye kadar Suriyelilere yaklaşık 150 milyar Dolar harcama yapıldı. Bu görünen, bilinen miktar. 150 milyar Dolar ile 75 bin Dolar’dan 2 milyon adet daire yapılabilirdi. 88 milyar lira deprem vergisi toplandı. 2011 yılında Van depreminde toplanan para 45 milyar lira. Ecevit hükümeti tarafından konulan deprem vergileri 2003 yılından itibaren alınmayacaktı. Ama 2003 yılında Tayyip Erdoğan’ın vergileri, özel iletişim vergisi adı altında sabitlemesiyle vatandaşlardan alınan paranın şuandaki değer 90 milyar lira. Bu para ile o bölge tamamen güçlendirilebilirdir. Bu da ancak liyakat sistemiyle, herkesin görevini doğru yapmasıyla olur. Bunlar yapılmadığı için bugün bu deprem hükümetimizin yetersiz yönetiminden dolayı olmuştur. Türk milletinin ödediği deprem paralarının nereye gittiğine dair hesap versinler” ifadelerine yer verdi.
İMAR AFFI, MEZARLIĞA DÖNDÜ
İmar affının yapılmasıyla birlikte kalitesiz binaların vatandaşlara mezar olduğunu söyleyerek imar affını eleştiren Başkan Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı: “İmar affı 2018 yılında yapıldı. Bu affın sonucunu bugün görüyoruz. İmar affı toplu bir mezarlığa döndü. Türk milleti yasa boğuldu. O bölgede herkesin bir tanıdığı var. Bu vatandaşlarımız toprağın altında göz göre göre öldüler. Bunun sorumlularını Allah’a havale ediyoruz. Bunun hesabını da Zafer Partisi iktidarında mutlaka soracağız. Bu vatana ihanetin, hizmet etmemenin küçüğü büyüğü olmaz. Görevini yapmayan herkesten hesap soracağız. Hesap sormak bizim boynumuzun borcu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan imar affı sayısı Hatay’da 200 bin, Kahramanmaraş’ta 150 bin. Aslında Hatay’da 57 bin, Kahramanmaraş’ta 40 bin bina imar affından faydalandı. Oy toplamak için yalan söylüyorlar. Bütün Türkiye’nin kaderi bir insanın elinde. Bu ülke tekrardan parlamenter sisteme dönmeli ve herkes birbirini sorgulayabilmeli.”
KAYNAK: İHA
Yorum yapın