Barınaklara toplanan ve 30 gün içinde sahiplendirilmeyen sokak köpeklerinin uyutulmasına bir tepki de Balıkesir Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Av. Emre Sandıkçı’dan geldi. Sandıkçı, özellikle şehirlerdeki başıboş köpekler konusunda çalışma yapılması gerektiğini fakat bu çalışmanın çözümünün UYUTMA olmadığını söyledi.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Birkaç yıldır belli aralıklarla gündeme gelen sokak köpekleri tartışması geçtiğimiz günlerde alevlendi. Sokak hayvanlarının refahı ve toplum güvenliği arasındaki hassas dengeyi sağlamayı amaçlayan yasal düzenlemeler, Türkiye'de son dönemde yoğun tartışmalara konu oluyor.

‘Sokak köpeklerinin toplatılıp uyutulması’nı da öngördüğü bildirilen yasa tasarısı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Sokak köpeklerinin toplatılması, 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin de uyutulması yönünde çalışma yapıldığı haberleri, büyük tartışmalara neden oldu. Bir tarafta ‘çocuklar sokaklarda tehlikede, sokak köpekleri uyutulsunlar’ diyenler, bir tarafta ‘kısırlaştırılıp yaşatılsınlar’ diyenler var.

Sokak hayvanlarının uyutulması tartışmasında www.balikesirbirlikgazetesi.com’a açıklamalarda bulunan Balıkesir Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Av. Emre Sandıkçı, sokak köpeklerinin uyutulması konusunu ‘canice’ olduğunu savundu.

 

Öldürme YAŞAT!

Av. Emre Sandıkçı, sahipsiz hayvanlar konusunda özellikle şehirdeki başıboş köpekler konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini fakat bu çalışmaların sonucunun uyutma olmaması gerektiğini söyledi. Sandıkçı, günümüzde bazı köpeklerin büyüklüğü sebebiyle evlerde yaşama uygun olmadığına dikkat çekti. Günümüzde insanların küçük evlerde yaşam sürdüğünü bu sebeple küçük köpeklerin sahiplendirildiğine dikkat çeken Sandıkçı, bu sebeple sokak köpeklerinin boyutlarının ve cüsselerinin büyük olduğuna dikkat çekti.

Sandıkçı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sokak köpekleriyle ilgili problemden bahsetmek istiyorum. Bunlardan bazıları insanlarla ortak yaşama uygunken bazıları ortak yaşama uygun değil. Sokaktaki hayvanlarla birlikte bir yaşam sürdürüyoruz. İnsanlarla yaşamaya uygun hayvanların ne yazık ki bakıldığında yaşam koşullarının çok iyi olmadığı görülüyor.

Hayvan barınaklarının durumu da ortada, yine aynı şekilde şehir yaşamının da sokak hayvanları için çok uygun olmadığını görüyoruz. Bu sebeple sokak hayvanlarıyla ortak yaşamla ilgili bir yasa tasarısının oluşturulması gerekiyor. Ve bunlarında modern şehir yaşamına uygun şekilde olması gerekiyor. Sokak hayvanlarının yemek, barınma ve diğer ihtiyaçlarının giderilebileceği bir şehir modelinin tasarlanması gerekiyor ki sokak hayvanlarıyla ilgili meselede uyutma ya da uyutmamada diğer konu da tartışmamız biraz daha rahat olabilir” dedi.

 

 

ÇÖZÜMÜ UYUTMA DEĞİL!

Başıboş köpeklerle ilgili bir şeyler yapılmasının lazım olduğunu ama bunun çözümünün uyutma olmadığını sözlerine ekleyen Balıkesir Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Av. Emre Sandıkçı; “Başıboş köpeklerle ilgili bir şeyler yapılması lazım ama bunun çözümü uyutma değil. Hayvan haklarına ilişkin uluslararası düzenlemelere ve modern hukukun gerekliliklerine uygun bir şekilde çözüm üretilmesi gerekir. Bu konuyla da ilgili uzmanların hayvanların zarar görmeyeceği şekilde çalışma yürütmeleri lazım. Diğer ülkeler hayvanlarla ilgili en çalışmalar yapıyor, hepsinin incelenmesi gerekiyor. Sokak hayvanları için de barınma ve yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamama konusunda bir sorun olduğu aşikar. Başıboş sokak hayvanlarının da çeteleşerek saldırdığı insanlar da oluyor. Burada ikili menfaatleri düşünerek bir karar alınmalı, dünya hepimizin dünyası neticede. Uyutma bana kalırsa hayvanlar için en canice verilecek karar olur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN