Sıfır Covid politikasını bahane eden Çin, Doğu Türkistan üzerindeki baskıyı artırdı. Karantina bahanesiyle açlığa terk edilen Doğu Türkistanlılar İslam dünyasına ‘bize sahip çıkın’ çağrısı yaptı.

Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik soykırım zulmünün mimarı Çin Devleti “Sıfır Kovid” bahanesiyle yüzbinlerce insanı evlere kilitleyerek ölüme terk ediyor.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Abdulahad Abdurahman, dün Balıkesir’de yaptığı basın toplantısında "Doğu Türkistan'ın hak ve hürriyet mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğimizi tekrar ediyoruz" dedi.

 

Abdulahad Abdurahman açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi: “Çin Ağustos 2022 tarihinden bugüne kadar Doğu Türkistan’ın farklı şehirlerinde “sıfır kovid” adı altında insani olmayan uygulamalar ile halkı evlerine kapatıp, gıda ve sağlık ulaşımını aksatarak binlerce insanın açlık ya da hastalıktan dolayı hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Çin bu kısa süreçte “karantina kampları” adı altında daha fazla toplama kampı inşa ederek, 2016 yılından bugüne kadar devam ettirdiği toplama kamplarının sayısını daha arttırarak, soykırım politikalarını daha da güçlendirmektedir. 24 Kasım Perşembe günü akşam Ürümçi’de yaşanan bu vahim olay, Çin’in Doğu Türkistan halkının can güvenliğini hiçe sayarak uyguladığı “sözde karantina”, aslında “insanları eve kapatarak öldürme” olayıdır ve bu Çin’in Doğu Türkistan’da uygulamakta olduğu vahşetin ve soykırım uygulamasının sonuçlarından biridir.

Aldığımız bilgilere göre Urumçi Yangımda 5 aile çocukları ile birlikte yanarak hayatını kaybetmiştir. Yangın esnasında Çin makamlarının itfaiye araçları, polisler, sağlık çalışanlarına “müdahale etmeme” talimatı doğrultusunda hiçbir devlet yetkilileri müdahale etmemiş, çevrede yaşamakta olan komşuları dahi kapıların kapalı olması nedeni ile sadece izlemeye mahkûm bırakılmıştır. Bu vahşet sonrası devam eden zulme Ürümçi halkı Çin’in kapatma politikalarına rağmen sokaklarda eylem yapmış, sosyal medyalarda tepkilerini göstermiş, kendi hayatlarını tehlikeye atma pahasına bile olsa hak arama mücadelesi vermektedir. Çin Doğu Türkistan halkının haklı ve barışçıl eylemlerini zorla bastırmış, sosyal medya paylaşımı yapanları tutuklamış ve halka açık açık tehdit mesajları göndermiştir.

 

ÇİN TAM ANLAMIYLA SOYKIRIM SUÇU İŞLEMEKTE”

73 yıldır Çin esareti altındaki Doğu Türkistan farklı boyutlarda katliam ve soykırıma maruz kalmış, insan hakları ihlalleri insaniyet tarihinin en uç noktasına ulaşmıştır. İşgal gününden bu yana İşgalci Çin asıl toprak sahipleri olan Uygur ve diğer Türk toplulukları doğrudan öldürme, yargısız infaz, müebbet hapis gibi yollarla soykırıma tabi tutmaktadır. Her çeşit fiziki işkenceler, iç organları çalma, tecavüz, hakaret, ırkçılık, hukuksuz tutuklama, dini inanç hürriyetlerinden mahrum bırakma, mal varlıklarına el koyma, alimler kanaat önderleri ve aydınların öldürülmesi, zorla kürtaj ve kısırlaştırma, cami ve kutsal mekânların tahrip edilmesi. Doğu Türkistanlıların Çin’deki fabrikalarda köle işçi olarak zorla çalıştırılması, aileleri parçalama, çocuk kampları, ebeveynleri kendi çocuklarını eğitme ve dil kültürlerini tanıtma haklarından mahrum bırakma, ebeveynleri öldürülen yahut kamplara kapatılan çocukları Çinlilere zorla evlat olarak verme gibi zulümleri uygulamaktadır. İşgalci Çin Doğu Türkistan'da uygulamakla olduğu tüm bu vahşi cinayetleri işleyerek evrensel insan hakları beyannamesindeki tüm maddelerini ihlal etmektedir. Hatta daha fazlası Çin tam anlamıyla Soykırım suçu işlemektedir.

Doğu Türkistan halkı olarak, Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği olarak her türlü meşru yollarla, tüm imkanlarımızı sarf ederek. Doğu Türkistan halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadelemizde devam edeceğimizi tekrar söylemek istiyorum.




KAYNAK: İHA