Türkiye’de üretilen çeyiz ürünlerinin birinci sınıfları çoğunlukla yurtdışına, ikinci sınıflar ise Türkiye’de satılmak için yola çıkıyor. Türkiye’de çeyizin kalitelisini almak için kesenin ağzını açmak gerekiyor.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Evlilik hayali kuran ve evliliğe adım atan çiftlerin listelerinin başında gelen çeyiz alışverişinde fiyatlar her geçen gün artıyor. Çeyiz yapmak artık pahalıya patlıyor. Hal böyle olunca da çeyizin kalitelisini almak için kesenin ağzını açmak gerekiyor. Döviz kurunun son zamanlarda yukarıya doğru seyretmesi çeyiz fiyatlarını da doğrudan etkiledi. Türkiye’de üretilen çeyiz ürünleri ilk önce yurtdışına daha sonra da Türkiye’de satılıyor. Balıkesir’de faaliyet gösteren Sarıçalı Çeyiz İşletme Sahibi İsmail Sarıçalı, düğün sezonunda yoğun çeyiz satışı yaptıklarını söyledi. Öte yandan Türkiye’deki çeyiz üretimine de değinen Sarıçalı, üreticinin ilk önceliğinin yurtdışına satmak olduğunu ifade etti.

FİYATLAR GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Enflasyonun artmasıyla her sektörde olduğu gibi çeyiz sektörünün de etkilendiğini aktaran İsmail Sarıçalı: “Fiyatlar geçen seneye göre enflasyonla birlikte yükseliş oldu. Pamuk fiyatlarının, üretim maliyetlerinin ve döviz kurunun artması bizdeki çeyiz fiyatlarını da doğrudan etkiledi. En ufak hareketlilik bizlere yansıyor. Biz de fiyatları mecbur olarak arttırmak zorunda kalıyoruz. Biz esnaflar ürünün son kullanıcıya ulaşmadan önceki son aracıyız. Bu durumda yaşanan fiyat artışlarından en çok şikayeti, sitemi bizler duyuyoruz. Her ne kadar bu durumdan memnun olmasak da esnaf olarak yapabileceğimiz pek de bir şey yok” dedi.

Üreticilerin döviz kurunun yüksek olması sebebiyle ürettikleri ürünleri yurtdışına satmaya öncelik verdiklerini ifade eden İsmail Sarıçalı, Türkiye’de döviz kurunun yükselmesiyle A kalite çeyiz ürünü bulmanın zorlaştığını dile getirdi. İsmail Sarıçalı: “Çeyiz üretiminde sıkıntı yok. Döviz kurunun yüksek olmasından dolayı üretici, ürünlerini yurtdışına satmak istiyor. Biz ikinci planda kalıyoruz. Hem bizim için hem de müşteri için A kalite ürünü bulmak da almak da zorlaşıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: BUSE ASLAN