Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bugünkü toplantısında Ahmet Akın başkanlığındaki yeni yönetim meclisten 3 milyar borçlanmak için yetki aldı. Oylama öncesi herkesin anlaması için bakkal hesabıyla borçlanmanın faiziyle beraber 10 milyar lira edeceğini söyleyen, borçlanmaya tepki gösteren AK Parti’li Yasin Sağay’a CHP adına cevabı yine CHP’li Ali Kemal Deveciler verdi. Deveciler; “Yasin bey bakkal bütçesi diyor. Koskoca Büyükşehir Belediyesi zaten bakkal hesabıyla batırdıkları buradan belli” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Akın başkanlığında yapıldı. Toplantıda Belediyenin 15 milyar TL’lik borcu konusunda AK Parti ve CHP grupları arasında uzun süren tartışmalar yaşandı.

Tesisler Daire Başkanlığı’nın kapanarak Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı’nın kurulması için karar alındığı mecliste ayrıca 2024 yılı yatırımlarının finanslarını karşılamak için 3 milyar TL’lik bankalardan borçlanma talebi AK Parti ve MHP grubunun red oylarına rağmen meclis üye tam sayısının salt çokluğu sağlanarak oy çokluğu ile kabul edildi.

MECLİSTE GÜNDEM YİNE, YENİDEN BORÇ

İlk olarak mecliste gündem dışı söz alan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yasin Sağay, çöp kovaları mevzusunu ve ihale sürecini anlattı.

Belediyenin borçlarından da bahseden Sağay, “Biz bunları yapamayacağız, bu bütçe ağır geldi, rakamlardan korktuk, ekip olarak çekiniyoruz, rüzgara göre sağa-sola esniyoruz diyorsanız akşam giderken  paspasın altına anahtarı koyun biz bu mekanı gelir açarız” dedi.

Sağay, konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “2019-2024’te Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak Yücel başkanımın yanında görev yaptım. 

Edremit’in Altınoluk oluk belediyesinde bir sahil düzenlemesi yaptık. Bu sahil düzenlemesi çalışmaları sırasında alınan çöp tenekelerinin 3 ay içerisinde bozulduğunu ve küflendiğini varsaydıktan sonra.  

2019-2024 yılında teknik mühendisler, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları düzeyinde bir çalışma yaptılar ve bir şartname hazırladılar bu şartname sonucu biz bunu açık ihale olarak çıkardık. Bunu nerde kullanacağız Burhaniye, Erdek, Edremit, Ayvalık sahil bandında kullanacağız.  Teknik şartname hazırlananınca ihaleye çıkılıyor. Açık ihaleye 6 firma dosya indiriyor. Üç firma ise açık ihaleye teklif veriyor. Küçük boy dediğimiz çöp kutusu 7 bin 760 lira + KDV.

Uğur Dündar televizyonda Ahmet Akın’a soruyor. Efendim 21B mi, pazarlık usulümü diye soruyor.   Ahmet Akın başkanım hatırlamıyorum diyor. Biz çok iyi hatırlıyoruz isterse bize sorsun, isterse daire başkanlarına sorsun. Şu büyük boy çöp tenekesi de 10 bin lira. Yok çöp tenekesi asgari ücretten pahalıymış ta.  Bunu kullanmamızın tek bir sebebi var denizden kaynaklanan tuzlu suyun 6 yıl içerisinde küflenmesi nedeniyle bunu kullandı. Şartnameler ve açık ihale de hepsi mevcut.

 Balıkesir bizim, başkan bizim, meclis bizim, daire başkanlarımız zan altında Yasin Sağay’ı Yücel Yılmaz’ı eski dönemi karalayacağım diye burada imza atan daire başkanları zan altında kalmasın diye bu konuşmayı yapıyorum. Kısaca biz 3 Nisan’da belediyeyi Ahmet Akın başkanıma teslim ettik. Kendisine başarılar diliyoruz.  

 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde tabi ki ilk heyecan ilk telaş var. Kolay değil yönetmek. Biz Yücel Başkanla beraber, Cumhuriyet Halk Partisi grubu, Daire Başkanları ve Genel Sekreterimizle beraber 5 yıl boyunca yönettik verilemeyecek söylenemeyecek, alınamayacak hesabımız yok. Hiç uzatmaya gerek yok bizim 11 şirketimiz var. Şuanda personel A.Ş., BALSU’nun soyal güvenliğe olan borcu 900 bin lira. Bu borcu da  şirketlerin alacaklarını bir tarafa vereceklerini bir tarafa içerdeki kasayı böyle yazsak  12 milyon lira artıda.   Bunların gayrimenkulleri, ellerindeki arsalar, benzinlik arazileri hariç. 

Biz bunları yapamayacağız, bu bütçe ağır geldi, rakamlardan korktuk, ekip olarak çekiniyoruz, rüzgara göre sağa-sola esniyoruz diyorsanız akşam giderken  paspasın altına anahtarı koyun biz bu mekanı gelir açarız.  Hiçbir sıkıntı olmaz” dedi. 

 

BORÇ, BORÇ, BORÇ…

Daha sonra gelen kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kemal Deveciler ise Yasin Sağay’ı rakamlar, faiz borçları, BASKİ borçları ve hayali bütçe ile yapılan harcamalar üzerinden eleştirdi.

Deveciler sözleri şu şekilde; “31 Aralık itibariyle Belediyenin borcu 3,5 milyar TL, faizler yok, Ocak, Şubat, Mart dönemi şirketler ve BASKİ yok. 4 milyar 800 milyon sadece faiz borcu var. Bunu niye söylemiyorsunuz.  5 milyar 965 milyon ana para Büyükşehir’in borcu, 4 milyar 800 milyonda faiz.  10 milyar 766 milyon buna Ocak, Şubat, Mart dahil, seçim döneminde harcadıklarınız dahil buna. Faizi kim ödeyecek sen mi ödeyeceksin? Ben mi ödeyeceğim? Biz sizin 10 yıllık hesabınızı nasıl kapatacağız bilemiyorum.  Bırakın anahtarı paspas altına siz volta olup gittiniz zaten.  

BASKİ borcu 3 milyar 492 milyon lira. BASKİ’de son olarak Mart’ta patlamışsınız 209 milyon boç yapmış, diğer ayları bilemiyorum. Şirketler çok güzel yönettiniz. Balbucks’u bile son 3 gün kala her ilçeye koymaya kalktınız.  Balbucks 1 senelik şirket ama borcu dünya kadar.  İştirakler dahil 15 milyar 428 milyon borç var. Bu hesapta yanlışlık yok. Sayıştay raporlarında mevcut doğrudan temine fazladan yer verilmiş deniliyor. 4 bin 980 tane sadece BASKİ’de var.

2023 yılında 9 milyarlık gelir bütçesinde tahsilat oranı yüzde 57, hayali bütçe ile yaptınız.  Bence yüzde 80’in altına düştü mü bence belediye başkanı istifa edip gitmesi lazım. Türkiye’nin fazla borcu olan belediyesi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi naptınız kardeşim. Bu borcu Ocak, Şubat, Mart’ta yapmışsınız” dedi.  

 

“PROJELERİMİZİ, SÖZLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ”

Borç konusunda son söz olarak konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Meclis Başkanı Ahmet Akın, bu borcu açıklamasındaki sebebin halkın ne devraldığını bilmesi maksadıyla açıkladığını ifade etti. Akın; “Neyi teslim aldığımı vatandaşın bilmesini istedim. Allah şahit Balıkesirliyiz, Balıkesir Kuva-yi Milliye’nin başşehri. Allah şahit, sizde şahit olsun bırakın 15’i altından kalkamayacağız hiçbir şey yok. Aslanlar gibi projelerimizi, sözlerimizi yerine getireceğiz. Balıkesir, ailem hiç merak etmesin” dedi.

 

TESİSLER DAİRE BAŞKANLIĞI KAPANDI

ESNAF DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU

Öte yandan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın seçim vaatlerinden biri olan Esnaf Daire Başkanlığı resmen kuruldu. Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı olağan meclis toplantısında Tesisler Daire Başkanlığı kapatılırken, Esnaf ve Sanatkar İşleri Daire Başkanlığı kurulması kararı oy birliği ile kabul edildi. Karar sonrası konuşan Meclis Başkanı Ahmet Akın; “Esnaf dairemiz bizim için önemli olacak. Esnaf olmadan eşraf olmaz” dedi.

 

 

3 MİLYAR BORÇLANMA ÖNCESİ  

“BAKKAL HESABI” TARTIŞMASI

Meclisin bir diğer tartışma ise Ahmet Akın başkanlığındaki yeni yönetimin 3 milyar TL borçlanma için meclisten yetki alacağı madde de yaşandı.

Burada ilk olarak söz alan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yasin Sağay, faizler eklendiğinde borcum 10 milyar TL’ye çıktığını bunun kamuoyuna iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Sağay, basit bir şekilde bakkal hesabı yaparak borcun faizini hesapladı ve bu konunun vatandaşa doğru anlatılmasını istedi. Sağay, “3 milyar TL borçlanıyor. Bunu bugün İş Bankasından alsanız yüzde 50 aldığımız varsaysak. 1,5 milyar aldığımızı varsaysak. 5 senelik vadeli alınsa 10 milyar 500 milyon yapıyor. Ali Kemal Başkanın hesabına göre. Ali Kemal başkanın hesabına göre bu borç 3 milyar değil 10 milyar 500 milyon oluyor.  Belediyenin önüne asılan pankarta bakacak olursa 10 günde 15 milyar, 45 günde 10 milyar 500 milyon lira oluyor. Hesap net bir şekilde ortada. Bu komu oyuna anlatmamız lazım.

En basitinden bakkal hesabı yapıyorum. Şehrimin adına yapıyorum. 12 milyar TL burada, 5 milyar TL BASKİ’de 6 milyar da TL 12 şirkette bütçe var.  Ali Kemal başkan faizleri yazmıyorsunuz diyor yazın faizleri buradaki borçlanma 10 milyar 500 milyon TL” dedi.

 

“BELEDİYE BAKKAL HESABI

YAPILDIĞI İÇİN BATMIŞ”

Yasin Sağay’a borçlanma konusunda cevabı yine Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kemal Deveciler verdi. Deveciler, AK Parti’nin belediyeyi bakkal hesabıyla yönettiği için Türkiye’nin en borçlu belediyesine dönüştüğünü söyleyerek özetle şunları söyledi: “Yasin bey bakkal bütçesi diyor. Koskoca Büyükşehir Belediyesi’ni bakkal hesabıyla yapıyor belediyeyi neden batırdıkları ortada. Yönetememişler bakkal bütçesiyle. 2014’te dolar 2 lira 24 kuruşmuş, şimdi 32 lira arada fark bu. Kim yaptı bunu gökten zembille inmedi bu 23 yılda paralar bu hale geldi” dedi. 3 milyar TL borçlanma maddesi tartışmaların ardından meclis üye tam sayısının salt çokluğu sağlanarak oy çokluğu ile kabul edildi.

HABER: İLKAN TOPRAK