Bandırma Belediyesi için öngörülen 660 milyon liralık 2023 yılı belediye bütçesi AK Parti ve MHP meclis üyelerince eleştirildi. Eleştirilere sert bir dille cevap veren Belediye Başkanı Tolga Tosun; “Balıkesir’de açıklanan stratejik plana uyan tek belediyeyiz. Verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Balıkesir’deki AK Partili Belediyelerin 440-500 milyonluk bütçelerine bakın, bütçe var yatırım yok! Bandırma’nın farkı Bandırma yatırım yapıyor” dedi.

İLKAN TOPRAK

 

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Bandırma Belediye Meclisi 2022 yılı Ekim ayı 2.birleşimi Belediye Başkanı Tolga Tosun başkanlığında gerçekleşti.

2023 Mali bütçenin görüşüldüğü mecliste 660 milyon lira olarak öngörülen bütçeyi AK Pati ve MHP gurupları tarafından eleştirdi.

 

DENGELİ BÜTÇE UYARISI!

İlk olarak AK Parti grubu adına söz alan meclis üyesi Zeynep Özdemir, konuşmasında bütçenin adaletli ve uygun olması gerektiğini söyleyerek, bütçeyi yatırım özelliği taşımadığı gerekçesiyle eleştirdi.

Tüm harcama kalemlerinin rutin işlerden oluştuğunu söyleyen Özdemir, “Elbette ki ülke genelindeki artan maliyetlerden dolayı zamların farkındayız ancak bazı kalemlerde harcamaların arttırıldığını bunu dengelemek için de şişirilmiş gelir kalemlerine yer verildiğini görüyoruz” dedi. Özdemir ayrıca belediyenin bir istihdam merkezi olarak görüldüğünü iddia ederek fazla personel çalıştırıldığını söyledi.

 

AK PARTİ MEĞER TAŞINMAZ SATIŞINA KARŞIYMIŞ!

Öte yandan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere AK Partili belediyelerin taşınmazlarını sattığından bihaber olan Özdemir; Bandırma Belediye Meclis kürsünden yaptığı konuşmada parti olarak taşınmaz satışına karşı olduklarını söyledi. Özdemir; “Belediye’nin mülkünü satarak gelir elde etmek. Günü kurtarmaktan öte bir yol değildir. Arazi satışı yapacağımız vergilerimizi doğru bir şekilde toplayarak, lütfen gelirlerimizi arttıralım” dedi. Bütçe eleştirilerini sürdüren Özdemir, konuşmasının sonunda bütçeyi onaylamayacaklarını söyledi.

Daha sonra total bütçe rakamına itiraz etmeyen MHP meclis üyesi Harun Algül, bütçedeki bazı kalemlerdeki detaylara ise itiraz etti ve tepkisini dile getirdi.

 

YÜKSEK ENFLASYON VURGUSU!

İyi Parti Meclis üyesi Müjdat Gündoğdu ise ülkedeki yüksek enflasyona dikkat çekti. 30 Eylül’de açıklanan enflasyonun yüzde 92 olduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Malta Deresi projesini geçen yıl 20 milyona yapabiliyorken bu sene 100 milyon liraya yapamıyoruz. Neden enflasyon ve artan fiyat paranın değerlendirilememesi. Muhakkak eleştiriler olacak ama ben şunu söylemek istiyorum. Tolga Başkanı başkanlığında yurt dışına giden ekibin fazla parasının bile alınarak belediyeye bağış kaydedildiğini biliyoruz. Dolayısıyla başkan bu konuda titiz olduğunu biliyoruz. Biz iyi parti olarak bütçeyi 800-900 olarak bekliyorduk fakat gelir ayağımız az bu sebeple dengeleyemiyoruz. Tarife cetvellerinde değişiklik yapılması gerekiyor” dedi.

CHP grubu adına konuşan Nüvit Erten da enflasyon karşısında bütçenin düşük kaldığına dikkat çekti.

 

 

SADECE ASGARİ ÜCRETE %80-%90 ZAM KONUŞULUYOR”

Bütçeye yapılan eleştirilere cevap veren Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun da yüksek enflasyona vurgu yaptı. Yılbaşında asgari ücrete bile yüzde 80, yüzde 90 zam konuşulduğunu hatırlatan Başkan Tosun; Belediyeyi uyum içinde yönetmenin yanı sıra adaletli bir harcama çabası içinde olduklarını söyledi.

Tosun; sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tabi gönül her şey günlük, gülistanlık olsun ister. Herkes ekonomik şartlarını güzel olduğu şekilde organize etsin. Bunun inanıyorum ki sizler bile ev ekonominizi yaparken önünüzü görmüyorsunuz. Ticaret yaparken de önümüzü görmüyorsunuz.

Bir bütçe yaptık tarihte benim gördüğüm ilk defa ek bütçeler yapıldı. Bu bütçelerin yapılma sebebi enflasyon, yıl içindeki artan fiyatlar, maaşlara yapılan zamlar.

Bugün asgari ücrete yüzde 80, yüzde 90 zamlardan bahsediliyor. Belediye de çalışan 666 personel var. Bunların hepsi asgari ücretten fazla alıyorlar ve onlara bir o kadar daha zam yapmak zorunda kalıyorsun. Bütün bütçen zaten otomatikman alt-üst oluyor.

 

“3 MİLYONA ALDIĞIMIZ ASFALT TESİSİ 25 MİLYON ALICISI VAR”

Bugün Büyükşehir Belediyesinden alacağımızdan bahsediyorsunuz. Büyükşehir’den alacağımız para pul oldu. Biz Büyükşehir ile alacağımıza karşılık 203 dönüm arazinin pazarlığını yaparken 203 dönümlük arazi milyar TL’ye ulaştı bizim alacağımız 20-30 milyonda kaldı.

Geçen yıl Malta Deresindeki projenin göleti avro üzerinden di. Maliyetini yaptık 7-8 milyon iken bugün 25 milyon avro’yu buldu.

Yurt inşaatının 6-7 milyona hesaplarken bugün ki ekonomide 20 milyon yurt inşaatı maliyeti çıkıyor. 5 milyon hesapladığımız kapalı Pazar yeri 18 milyon + KDV oldu. Zamanında iyi ki o kamyon ve kepçeleri almışız. 1 milyon TL’lik kamyonları 465 bin liraya aldık.

Asfalt tesisini 3 milyon 250 bin liraya aldık. Kuruyorum desen 25 milyon. Son taksitimizi ödediğimiz adam ödemeyecekseniz hemen geri alayım dedi. Çok elzem ve sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz.

Ama şuna inanın, şuna güvenin en adaletli, eşit ve herkese dokunacak şekilde biz bu parayı harcıyoruz. Her mahallenin nerde neye ihtiyacı varsa ona göre harcıyoruz. Kreşlerimizi alt gelir grubu olan mahallelere yaptık. Yollarımızı kaldırımlarımızı belli bir plan dahilinde yapıyoruz ve önümüzdeki süreci de planlayarak gidiyoruz.”

 

STRATEJİK PLANA UYUP YATIRIM YAPIYORUZ”

Konuşmasının sonunda stratejik plana uyduklarını ve yatırım yaptıklarını söyleyen Başkan Tosun, bir çok AK Partili belediyenin bütçesi yüksek olmasına rağmen yatırım payı olmadığına dikkat çekti. Başkan Tosun, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bugün size iddia ediyorum. Büyükşehir olmak üzere 20 belediye hepimiz stratejik planlarımızı önümüze çıkaralım. Gerçekleşme oranlarına bakalım. Kim stratejik planına bağlı olarak çalışıyor. Yapmış olduğumuz bütün sözleri tutuyoruz ve aksine daha da fazlalarını yapacağız ama bu meçli yapacak. Bugün bir çok belediye başkanın verdiği sözleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu meclis yapıyor bunları. Vizyon proje Malta Deresine başladık. Bugün Balıkesir ölçeğinde öyle bir proje var mı? 100 küsür dönüm araziyi imara açması da vardı yeşil alan yapıp reklerasyon alanı da vardı.

Yatırım bütçesi diyoruz iddia ediyorum herkes çıkarsın. Karesi Belediyesi’nin bütçesi geçti 440 milyon lira. Yatırım var mı? Altıeylül Belediyesi’nin bütçesi geçecek önümüzdeki günlerde yatırım var mı? Bandırma’nın farkı var. Bandırma yatırım yapıyor. İnsanlara verdiğimiz butik projelerimiz var hepsi hazırlandı.” Dedi.

Konuşmaların ardından oylama sonucu 660 Milyon liralık 2023 yılı bütçesi CHP ve İYİ Parti grupların oy çokluğu ile kabul edildi.