Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Balıkesir’in tarım ve hayvancılık potansiyelinin Türkiye’de çok az şehre nasip olduğunu söyledi. Balıkesir’in ürün çeşitliliğiyle adeta bir tarım ve gıda üssü olduğunu belirten Yıldırım, “Balıkesir bağımsız bir ülke olsaydı kendi kendine yeten, ihracat yapan bir ülke olurdu” dedi.

Türkiye İş Bankası Balıkesir Şubesi ve Balıkesir Ticaret Borsası İşbirliğinde, düzenlenen “Balıkesir Bölgemiz İçin Tarımda Öngörüler” paneli yoğun bir katılım il gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak ekonomi gazeteciliği ve tarım yazılarıyla tanınan Ali Ekber Yıldırım’ın katıldığı panelde Balıkesir’in tarım ve hayvancılığındaki son durumu masaya yatırıldı.

Tarım konusunda Balıkesir’i bekleyen riskler, gelecek için alınabilecek önlemler ve çözüm önerilerinin konuşulduğu panelde açılış konuşmasını Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin yaptı.

Başkan Çetin, panelin önemine dikkat çekerek katılanlara teşekkürlerini sunarken panele destek olan Türkiye İş Bankası ve katılarak katkı sağlayan Ali Ekber Yıldırım’a ayrıca teşekkürlerini sundu.

 

 

BALIKESİR’DE

HERŞEY VAR!

Daha sonra konuşan Ali Ekber Yıldırım, Balıkesir’in ekonominin temeli ziraat ve tarımın çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Tarımın kalbinde yer alan Balıkesir’in neredeyse her alanda üretim yaptığını vurgulayan Yıldırım şöyle konuştu:“Karadeniz’e gidiyoruz fındık, çay konuşuyoruz. Ege’de pamuk, buğday konuşuyoruz. Ama Balıkesir’de hangi ürünü konuşacağınızı şaşırıyorsunuz. Buğday, mısır, çeltik, zeytin, bakliyat, bamya, domates, şeker pancarı… Hayvancılığa geçiyoruz, küçükbaş, büyükbaş, manda, kanatlı, yumurta, süt, bal, su ürünleri. Her şey var.”

Balıkesir’in tarım kadar sanayi ve turizmde de güçlü olduğunu söyleyen Yıldırım, özellikle yem, un ve yağ sanayisinin bölgede uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini ifade etti. Kooperatifçiliğin de Balıkesir’de yaygın olduğunu belirten Yıldırım, “Damızlık birlikleri çok güçlü, örgütlenme önemli bir noktada. Tabii ne kadar etkili olduğu tartışılır ama ciddi bir altyapı var” dedi.

 

40 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN,

12 MİLYON ZEYTİN AĞACI

Balıkesir’in coğrafi işaretli ürünlerde de Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu hatırlatan Yıldırım, “40’a yakın coğrafi işaretli ürün var. Edremit zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini Avrupa Birliği tarafından da tescil edildi. Ama bu ürünlerin korunması ve denetlenmesi şart. Taklit ve tahşiş çok fazla” dedi.

Zeytin ve zeytinyağında Balıkesir’in öncü olduğunu ifade eden Yıldırım, “12 milyondan fazla zeytin ağacı var. 2024 yılında 314 bin ton zeytin üretildi. 268 bin tonu yağlık, 46 bin tonu sofralık. Yaklaşık 50 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Türkiye’de zeytinyağı denince Ayvalık, Edremit, Körfez ve Balıkesir akla gelir” diye konuştu.

 

1 MİLYON TON SÜT,

1 MİLYAR YUMURTA

Hayvancılıkta da Balıkesir’in önde olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Yılda 1 milyon ton süt, 55 bin ton kırmızı et, 335 bin ton beyaz et ve 1 milyar adet yumurta üretiliyor” dedi. Balıkesir’in gastronomi şehri olarak da öne çıktığını belirten Yıldırım, “50 peynir çeşidiyle biliniyor. Agroturizm potansiyeli çok yüksek. Marmara ile Ege arasında köprü konumunda olması da önemli bir avantaj” dedi.

 

“BU POTANSİYELİ

TANITMAMIZ GEREKİYOR”

Balıkesir’in bu kadar büyük bir tarım, hayvancılık ve gıda potansiyeline sahip olmasına rağmen yeterince tanıtılamadığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bu zenginliği yeterince değerlendirebiliyor muyuz? Tanıtım konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Tarımda, hayvancılıkta ve bitkisel üretimde ilk sıralarda yer almalı ama genel tarım politikalarındaki sıkıntılar bu potansiyelin tam anlamıyla kullanılmasını engelliyor.”

Yıldırım ayrıca yerel yönetimlerle daha güçlü işbirliği yapılmasının şart olduğunu dile getirdi. Büyükşehir yasasıyla birlikte belediyelerin tarıma daha fazla dahil olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Un var, helva var, şeker var ama acaba helvayı yapabiliyor muyuz? Asıl mesele bu” dedi.

 

 

HABER: İLKAN TOPRAK