Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkan Vekili ve aynı zamanda Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, geleneksel sporlarla uğraşan kulüp yöneticilerine bu sözlerle seslendi; “Parçalanıp bölünmeyin, birbirinize düşmeyin. Şu şöyle yapıyor, bu böyle yapıyor diye kırılıp gücenmeyin. Kim ne yapıyorsa biz buna acaba nasıl destek veririz derdine düşmemiz lazım. Bu iş küçük adam, küçük hesap yapanların işi değildir. Birbirimiz arkasından kuyuyu kazmak değil pastayı büyütmenin yol ve yöntemlerini bulmamız gerekiyor.”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları ve Geleneksel Okçuluk Federasyonu 1. Balıkesir İl İstişare Toplantısı Agiros Termal Hotel’de yapıldı.

Toplantıya Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu, Federasyon Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Geleneksel Atlı Sporlar Balıkesir İl Temsilcisi Ziya Çakır, Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek, İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz, Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, Bilgi İşlem Daire Başkanı İlker Şahin, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Taner Korkmaz ve Balıkesir il genelindeki geleneksel spor dalları kulüp temsilcileri ile sporcular katıldı.

 

BU MİLLETİN GELECEĞİ

GEÇMİŞİNE BAĞINDAN GEÇİYOR

Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Başkan Vekili ve aynı zamanda Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, geleneksel sporları gün yüzüne çıkarmak, federasyon bünyesinde müsabaka kuralları belirlemek ve elde ettikleri başarıları Türkiye ve Dünya’ya göstermek istediklerini söyledi. Yavaş, ayrıca Balıkesir’de Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği gibi Atlı Spor Müsabakaları Düzenleyen bir birlik kurmak ve Balıkesir’e bir merkez kazandırmak istediklerini ifade etti.

Başkan Yavaş, ayrıca Japonya'da eski tarihlerdeki âdete ve töreye dayanan geleneksel bir güreş türü olan Sumo Güreşine gösterilen ilginin Türk Atlı Okçuluğuna gösterilmesi için çaba harcadıklarını ifade etti. Yavaş özetle şunları söyledi: “Son yıllarda geleneklerimizi Belediyelerin destekleri ile profesyonel manada nasıl taşıyabilirizin derdine düştük.

Nasıl sumo güreşi Japonya için Dünyada izleme rekorları kırıp insanlar oraya o amaçla gidiyorsa niye Türkiye’ye atlı okçuluk için gelmesinler. Ana unsur bu geleneksel sporları Dünya Olimpiyatlarında gösteri yapabilecek hale getirmektir. Hedef bu olmalıdır. Onun için burada toplanmanız çok önemli. Aman ha parçalanıp bölünmeyin. Birbirinize düşmeyin. Şu şöyle yapıyor, bu böyle yapıyor diye kırılıp gücenmeyin.  Kim ne yapıyorsa biz buna acaba nasıl destek veririz derdine düşmemiz lazım. Bu iş küçük adam, küçük hesap yapanların işi değildir. Bu iş federasyon nezlinde Dünya Olimpiyatlarına Türk geleneksel spor ile hazırız demektir.

Balıkesir’de Güreş Düzenleyen Kentler Birliği kurulduysa niye Atlı Spor Yapan Belediyeler Birliği kurulmasın. Bunu Balıkesir’de kurup Türkiye’ye yayınlan bir iş haline getirmemiz gerekiyor. Çok konuşmamız lazım, fikir üretmemiz lazım ve fikirden korkmamamız lazım ve bu fikirleri uluslararası platformlarda dile getirip Türki Cumhuriyetlerin Azerbaycan’dan, Kırgızistan’a kadar Doğu Türkistan’a kadar uzayan yol haritasıyla Atlı Spor yeni sporcular yetiştirmek bizim boynumuzun borcu olacaktır.

Burada yapılacak işlerde yapıcı olmak, birbirimize destek vermek birbirimiz arkasından kuyuyu kazmak değil pastayı büyütmenin yol ve yöntemlerini büyütmemiz gerekiyor. Küçük pastayı ben alacam sen alacam derseniz darmadağın oluruz. Eski usuller değil burada yasa geçerli olmalı burada federasyonun kuralları geçerli olmalı. Biz bunun için buradayız. Balıkesir Türkiye’de bu işin en güzel yapıldığı illerden birisi” dedi.

Daha sonra konuşan Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Başkanı Zübeyir Bekiroğlu, Geleneksel atlı sporların başkentinin Balıkesir olması gerektiğini söyledi. Bekiroğlu; “İnşallah bu toplantımız hayırlara vesile olur. Burada yapacağımız istişareler, ortaya koyacağımız vizyon Balıkesir’in özellikle geleneksel sporlar merkezi olma yolunda atılmış bir adım olarak karşımızda duracaktır” dedi.

Toplantı kulüp yöneticileri ve sporcuların sorunlarını dile getirmesi ve çözüm önerilerinin konuşulmasıyla sona erdi.




KAYNAK: İHA