Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin; et ve süt üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı. Başkan Çetin, üreticinin et ve süt fiyatlarının yetersiz olması nedeniyle sektörü bıraktığını, üreticilerin artık tüketici konumuna geldiğini söyledi.

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin; süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Başkan Çetin; sütün litresini üreticinin 13,65 liraya, markette ise en az 30-50 liraya satıldığını söyleyerek üreticiden çok aracı firmaların para kazandığına dikkat çekti.

Gazeteci İlkan Toprak’ın hazırlayıp, sunduğu Birlik Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarından yayınlanan ‘Yaşayan Gazete’ programına konuk olan Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, başta süt üreticisi olmak üzere üreticilerin sorunlarını anlattı.

Gerçekleştirilen programda Birlik Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İlkan Toprak’ın sorularını cevaplayan ve süt üreticilerinin sıkıntılarını anlatan Başkan Çetin, süt fiyatlarının yetersiz olması nedeniyle et ve süt krizinin kapıda beklediğine dikkat çekti.

Süt firmalarının üreticilere dayattığı litresindeki 1 liralık indirim hakkında konuşarak sözlerine başlayan Hasan Çetin, sürecin nasıl geliştiğini şöyle anlattı: “2 ay önce Konya ve Aksaray bölgesinde süt tozu tesislerinin stoklarının dolması ve oradaki bir miktar sütün boşta kalmasıyla başlayan bir süreç bu. Biz o dönemde yine birlik başkanlarımızla istişare ettiğimiz için konuyu bakan yardımcılarımıza ilettik. Bu konu o zaman çok önemsenmedi. Hal böyle olunca bu süreç ilk olarak o bölgedeki diğer illeri, sonrasında Temmuz başı gibi Balıkesir’i de etkilemeye başladı. Süt firmaları, o bölgeyi örnek göstererek ‘bizler oradan alınan sütle rekabet edemiyoruz’ diyerek fiyatta indirim yapılması konusunda bütün birliklerin kapısını çaldılar. Normalde Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen sütün litre fiyatı 14,65 lira. Fakat süte 1 lira indirim yapılarak fiyatının 13,65 liraya çekilmesi isteniyor.”

 

TALEP EDİLEN İNDİRİM

BÜTÜN DENGEYİ BOZUYOR

Sütün litresine istenen 1 liralık indirimin, üreticileri zora soktuğunu ve bütün dengeleri bozduğunu söyleyen Başkan Çetin, üreticinin en çok paraya ihtiyacı olduğu bu dönemde böyle bir indirim yapılmasının söz konusu olmadığını aktardı.

Başkan Çetin: “Normal şartlarımızda bizim 1 litre süt ile en az 1.5 kilogram yem almamız gerekiyor. Şu andaki rakamlara baktığımızda bizim paritemiz tutmuyor. Bugün artık üreticimiz samanını, yoncasını, silajını aldığı, paraya en çok ihtiyacı olduğu dönemdeyiz. Malum bunları üreticimizin alabilmesi için ciddi bir finansmana ihtiyacı var. Bu dönemde böyle bir indirim talep edilmesi biz üreticileri çok zora sokmakta ve bütün dengeleri bozmaktadır. Şuanda 14,65 lira bile yetersiz bir rakam. Fiyatların iyileştirilmesi, üreticimizin ferah bir üretim yapabilmesini konuşmamız gerekirken bugün maalesef fiyat düşüşünden bahsediyoruz. Bunun ana sebebi malum alım gücü düştü, ürün fiyatları ciddi rakamlara yükseldi. Bugün biz üretenlerin fiyatı ile tüketicinin fiyatı arasında ciddi bir makas oluşmaya başladı. Marketlere baktığınızda en düşük süt 30 liradan başlıyor. Organiğe girdiğinizde 60 liraya çıkıyor fiyatlar. Bu makas böyle açılmışken tüketimin artma ihtimali çok zor bir durum” dedi.

 

BAKANLIĞIN TAVSİYE NİTELİĞİNDE

VERDİĞİ KARARLAR, CİDDİYE ALINMADI

Öte yandan tüm bu sorunları bakanlık yetkilileri ile görüştüklerini ve yapılan toplantılar sonucu alınan kararları; firmaların, marketlerin pek ciddiye almadığını dile getiren Başkan Çetin: “Ulusal Süt Konseyi 9 Ağustos’ta tekrardan fiyatı güncelleyip, aynı fiyatın devam ettiğini duyurdu. Fakat kalite, fiyat farkı gibi şeylerle üreticiden 1 lira indirim yapılması isteniyor. İade faturaları kesiliyor. Bizler bunu istemiyoruz. Temmuz ayı içerisinde Hayvancılık Genel Müdürümüz Salih Çelik Balıkesir’e geldi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde bir toplantı oldu. Hepimiz orada bu fiyatın düşmemesi gerektiğini de o toplantıda dile getirdik. Bizim birliğimizde Et ve Süt Komisyonu var. Ben de bu komisyonun üyesiyim. Komisyon üyelerimizle bir araya geldik ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen’e sorunları ve çözüm önerileri hakkında rapor sunduk. 6 Ağustos’ta yine Ankara’da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda da çeşitli kararlar çıktı. Dediler ki süt fiyatı geriye dönük düşürülemez. Sözleşmeler iki tarafın rızası olmadan ne fiyat farkı faturası kesilebilir ne de süt firması üreticinin sütünü almamazlık yapamaz. Orada çıkan karaların içerisinde ödemelerin 45 günü geçirilemeyeceği söylendi. Bununla ilgili de denetimlerin yapılacağı açıklandı.  Aynı zamanda o toplantıda zincir marketler, üreticiler, birlikler, kooperatifler de katıldı. Bu toplantının sonrasında çıkan kararlara çok uyulmadı. Firmalar, marketler bakanlığın bu tavsiye niteliğindeki karaları pek ciddiye almadı. Kriz derinleşti ve günümüzde de halen bir belirsizlik, net sonuca varamama var” diye söyledi.

 

BİRLİK OLARAK ÜYELERİMİZİN ARKASINDAYIZ

Firmalar tarafından süte yapılan indirimleri kabul etmeyen üyelerinin her zaman arkasında olduklarını ve desteklerini vereceklerini ifade eden Başkan Çetin, şöyle devam etti: “Son kesilen faturalarımız bize iade oldu. Biz de iade ettik derken kısır döngü oldu. Faturaları belirli bir tarih içerisinde kesmemiz gerekiyor. Bu tarihleri geçirirsek üreticimiz desteklerden faydalanamayacak. Orada bir daralma içerisindeyiz. Biz de kendimizce bir çözüm bulduk. Üreticilerimizle görüşüyoruz. Diyoruz ki böyle bir durum var. Bir anlaşma yapıp yapmadıklarını soruyoruz. İtirazı olanlara da bize bir dilekçe sunmalarını, konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na ileteceğimizi, hukuki süreci başlatacağımızı söyledik. Bizim yapacağımız bu şeye uyan da var uymayan da var.”

 

PARA YERİNE YEM TEKLİF EDİLİYOR

Firmaların üreticilere süt karşılığı para yerine yem teklif ettiği iddialarına da yanıt veren Başkan Çetin: “Herkesin kendine göre bir finans akışı var. Böyle olduğunda üretici mahcup oluyor. Aynı zamanda ödemeler, normal şartlarda 30 – 40 gün içerisinde ödenir. Burada da böyle bir sıkıntı var. Üretici bu konuda ciddi zora sokuluyor. Üreticimizin paraya ihtiyacı olduğu dönemdeyiz” dedi.  

 

GÜNÜ KURTARMAK YETMEZ

Açıklamalarının devamında tarım ve hayvancılık sektöründe, uzun vadeli planlara ihtiyaç olduğunu aktaran Başkan Çetin, günü kurtarmanın süreci iyiye götüremeyeceğini söyledi ve şu cümlelere yer verdi: “Uzun vadeli planlara ihtiyacımız var. Bu tarım için de hayvancılık için de geçerli. Bugünü kurtardık ama yarın ne olacak düşünüyoruz. Bu yüzden kalıcı çözümler üretilmediği sürece ne konuştuğumuz bu konular gündemden düşer ne de üreticimiz zarar etmekten kurtulur. Kalıcı, üretici ve tüketicinin memnun olduğu bir sisteme geçilmesi gerek.”

HABER: BUSE ASLAN