Balıkesir Tabip Odası, Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliğine tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada yeni yönetmeliğin uygulamada karşılığı olmadığını iddia edilerek; “Hiçbir akıl süzgecinden geçirilmeden yayınlanan bu yönetmeliğin, hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır” denildi.

6 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği ile ilgili olarak Balıkesir Tabip Odası Yönetimi yazılı bir basın açıklaması yaparak yönetmeliği değerlendirdi.

 Yönetmeliğin özel muayenehane faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacağını belirten Balıkesir Tabip Odası yetkililerinin açıklaması şu şekilde: “Sağlık Bakanlığı’nın hangi ihtiyaçtan kaynaklı olduğu bilinmeyen her iki yönetmelikte de yaptığı aynı mahiyetteki düzenlemeler, muayenehanesi olan hekimleri zora sokacak ve mesleki faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacak, hastalarının da hekim seçme ve mahremiyetlerinin korunması haklarını ihlal edecek niteliktedir.

 

ÇOK AZ SAYIDA DOKTOR SÖZLEŞME YAPABİLECEK

Muayenehane hekimleri, muayenehanesine müracaat eden hastaların teşhis ve tedavisini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde, serbest meslek uygulamasını engelleyecek nitelikte herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın yapabilmekte iken; yeni düzenleme ile, muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesi neredeyse olanaksız hale getirilmiştir.

Yeni düzenleme ile muayenehane hekimlerinin muayenesine başvuran hastaların teşhis ve tedavisini özel hastane ve tıp merkezinde yapabilmesi için, özel hastane veya tıp merkezi ile yıllık sözleşme yapması ve ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması gerektiği düzenlemesi getirilmiştir.

Özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda ise, belirli koşullara uygun olarak sözleşme yapılması yolu açık görünse de çok az sayıda sözleşmenin yapılabileceği anlaşılıyor. Düzenlemeye göre bu durumda özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalanması mümkün. Yönetmeliklerde, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ise ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacaktır.

Yapılan düzenlemeler ile ayrıca, hastanın bilgilerinin tedavi olacağı özel hastane veya tıp merkezine, Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) üzerinden gönderileceği de belirtilerek hasta

verilerinin yine hukuka ve mesleki deontoloji kurallarına aykırı olarak aktarımı istenmektedir.

Bu kurala aykırı hareket eden muayenehane hekimlerine para cezası ve geçici faaliyet durdurmaya kadar giden yaptırımlar uygulanacağı düzenlenmiştir. Özel hastane ve tıp merkezleri için de para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirilmiştir.

İdarenin yapacağı düzenlemelerde yapma amacının anlaşılır, makul ve ölçülü olması beklenir.

Hukuk kuralları, bir ihtiyacı karşılamak için düzenlenir. Hiçbir akıl süzgecinden geçirilmeden yayınlanan bu yönetmeliğin, hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bir taraftan muayenehanede yapılabilecek işlemleri liste ile sınırlamaya çalışan Bakanlık, bir taraftan da muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinin olanaklarından yararlanmasını engellemektedir. Muayenehane hekiminin, özel hastanenin boş kadrosu olması halinde yıllık sözleşme yaparak özel hastanenin olanaklarından yararlandırılmasının uygulamada karşılığı yoktur. Düzenleme, her yönüyle kötü niyetlidir.

Bakanlık ne yazık ki mesleğini serbest olarak icra eden, mesleki bağımsızlığı olan hekim istememektedir. Bakanlık ve özel hastaneler, dilediği koşullarda çalışabilecek, ucuz işgücü ile hekimler istemektedir.

Hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldıran, mesleği uygulanamaz hale getiren bu düzenlemeye Balıkesir Tabip Odası olarak her türlü mücadeleyi ve hukuksal girişimi başlatacağımızı meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyururuz”




KAYNAK: İHA