Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can, sağlık sistemindeki aksaklıklar ve “yenidoğan çetesiyle” birlikte gün yüzüne net bir şekilde çıkan sağlık sistemindeki denetimsizliğe dikkat çekti.
ÖZEL HABER: BUSE ASLAN
Balıkesir Tabip Odası Başkanı ve Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can, sağlık sistemindeki sorunları konuştuk. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 2003 yılında başlatılan reformların, günümüzde sağlık çalışanları ve hastalar için olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Doç. Dr. Can, mevcut sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini ifade etti.
“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA”
Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can, www.balikesirbirlikgazetesi.com’a verdiği röportajda, Türkiye’de sağlık sisteminin artık sürdürülebilir olmadığını ve sistemin temelden değişmesi gerektiğini vurguladı. 2003 yılında uygulamaya konan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, özellikle özel hastanelere ve ticari sağlık işletmelerine kaynak aktarılmasına olanak tanıyarak, kamu hastanelerinin işlevselliğini azalttığını belirtti. Bu durumu, sağlık sektörünün ticaretleşmesinin bir sonucu olarak değerlendiren Can; "Bu yeni doğan çetesine bakıldığında, olay sadece hekimler ve sağlık çalışanları ile sınırlı kalmamalıdır. Bu durum, sistemin bir sonucudur" dedi.
“KAPATILAN HASTANELER KAMULAŞTIRILSIN”
Son dönemde yaşanan bebek ölümleri nedeniyle 10 hastanenin kapatılmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyleyen Can, bu hastanelerin kamulaştırılması gerektiğini savundu. Açıklamalarının devamında konuşan Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can; "Hastaneler kapatılmak yerine devlet hastanesi olarak kamulaştırılmalıdır. Bu hastanelerde çalışan yüzlerce sağlık çalışanı ve hekim işsiz kalmıştır. Bu tür yanlış uygulamalarda sorumluluğu olanlar cezalandırılmalıdır, ancak çözüm hastaneleri kapatmak değildir" ifadelerini kullandı.
“VATANDAŞLAR GÜVENSİZLİK İÇİNDE”
Doç. Dr. Muhammet Can, SGK’nın özel hastanelere kaynak aktarmayı bırakıp, temel sağlık hizmetleri ve birinci basamak sağlık hizmetlerine odaklanması gerektiğini belirterek sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıların, yüksek ücret tarifeleri ve kamu ile özel sağlık sektörü arasındaki dengesizliğin bir sonucu olduğunu ifade etti. Can; "Yoğun bakıma sevk edilen ve yoğun bakıma yatan hastaların ücret tarifeleri kamuya göre çok daha yüksek. Bu durum, toplumun sağlık hakkını tehdit ediyor ve hastalar arasında bir tercihe yol açıyor" dedi.
Bebek ölümlerine yol açan sağlık uygulamalarının denetlenmemesi ve ilgisizlik nedeniyle büyük bir güvensizlik oluştuğunu dile getiren Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can; "Sağlık Bakanı ve İl Sağlık Müdürü’nün istifa etmesi gerekir. İl Sağlık Müdürü, bu olayları takip etmesine rağmen hiçbir işlem yapmamış ve onca bebeğin ölümüne göz yummuştur. Bu durum ayrı bir suçtur" şeklinde konuştu.
“DENETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıkların önüne geçebilmek için sağlık birimlerinin denetimlerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Can, hastaneler ve sağlık birimlerinin denetimlerinin, Sağlık Platformları ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can; “Bu denetimlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için yeni yönetmeliklerin çıkarılması gerekmektedir. Biz Tabip Odaları olarak yalnızca konuşan bir kurum olmamalıyız. Sağlık Bakanlığı’nın davetiyle aktif olarak denetimlere katılmalı ve halk sağlığını koruyacak ortak projeler geliştirmeliyiz" dedi.
Sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Muhammet Can, sağlık hizmetlerinin herkese eşit ve erişilebilir olması gerektiğini belirterek, sağlık sistemindeki yanlış uygulamalara karşı daha fazla denetim, şeffaflık ve kamu sağlığını koruyan reformların yapılmasının önemine değinerek sözlerini sonlandırdı.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın