Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan örücülük mesleğinin Balıkesir’deki son temsilcisi Nevzat Çakıcı, zor ve meşakkatli işini öğretecek çırak bulamıyor. Çakıcı, “Gençlerin teknolojiyle birlikte terziliğe olan ilgisi azaldı. Öğrenmek isterlerse mesleği ben seve seve öğretirim” dedi.

ÖZEL HABER 

Çivi yırtıkları, sigara yanıkları, güve yemesi, kedi tırmalaması gibi kumaşlarda oluşan hasarları dokusuna uygun onaran “örücü” olarak da bilinen Balıkesirli terzi Nevzat Çakıcı, mesleğinin iyi yanları ve zor yanlarını www.balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı.

 

KONFEKSİYON ÜRÜN ARTTI, TERZİLİK AZALDI

Meslek hayatına 70’li yılların sonunda başladığını söyleyen Örücü Nevzat Çakıcı, örücülük ve terzilik yaptığından bahsetti. Örücülüğün terzilik mesleğinden farklı olduğunu anlatan Çakıcı, örücülüğün günümüzde kalmadığından yakındı.

Ayrıca Balıkesir’de 40 yıldır terzilik yapan Nevzat Çakıcı mesleğinin yavaş yavaş yok olduğunu ifade etti.

 

ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Konfeksiyon ürünler geliştikçe mesleğin bittiğine serzenişte bulunan Çakıcı, eskiden rahatlıkla çırak bulabildiklerini ama günümüzde çırak bulmakta zorlandıklarına dikkat çekti.

Nevzat Çakıcı, örücülük işinin bir sabır işi olduğuna değindi. Eskiden elbise diktirebilmek için vatandaşların kuyruğa girdiğini anlatan esnaflar, konfeksiyonun artmasıyla beraber terzilik mesleğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirtti. Terzi Çakıcı, yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermediğini, bu nedenle çırak bulmakta zorluk yaşadıklarını ifade etti.

 

“GENÇLER ÖĞRENMEK İSTESE BEN ÖĞRETİRİM”

Teknoloji ilerledikçe gençlerinde ilgisinin azaldığını anlatan Çakıcı; “Eskiden gençlerin örgüye olsun, terziliğe ilgisi vardı. Şimdi öyle mi? Teknolojiyle birlikte gençleri ilgisi de azaldı. Öğrenmek isterlerse mesleği ben seve seve öğretirim” dedi.

HABER: BUSE ASLAN