TÜRK mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavanın fabrikasyon üretime dönmesiyle tatlının tadı kaçtı. Sektör temsilcileri ayrıca glikoz kullanılarak çiğköfteciler ve marketlerde satılan tatlı konusunda tüketicileri uyardı.

Balıkesir’de baklava denince ilk akla gelen firmalardan Mikailoğulları Baklava sahibi Mehmet Ziya Bakmaz, tüketicileri merdivenaltı üretilen baklava konusunda uyardı. Bakmaz, ayrıca son dönemde sektörde artan makineli üretim sebebiyle tatlının tadının kaçtığını söyleyerek vatandaşların bildik, tanıdık işletmelerden baklava almalarını önerdi.

 

BOŞ BAKLAVAYA İLGİ ARTTI

Mehmet Ziya Bakmaz, kaliteli bir baklava yemek isteyen en az 150 lirayı gözden çıkarması gerektiğini söyleyerek, “60 liraya baklava olmaz” dedi. Bakmaz kaliteli bir baklavanın ayrıca günlük üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 Bakmaz; hammaddede fiyatlarında yaşanan artışla birlikte yeniden gündeme gelen boş baklavadan bahsederek şunları söyledi: “Hammaddede yaşanan fiyat artışları sonrasında boş baklava satışı arttı. Aslında boş baklava dediğimiz şey Bülbül tatlısı. Uzun bir süredir var. Bunun içi boştu ve çok güzel bir tadı vardı. Meşhurdur da. Fiyatlar artınca moda oldu. Tadı da gerçekten güzeldir” dedi.

 

BAKLAVA, FABRİKASYONA DÖNDÜ”

Makinaların çıkmasıyla birlikte baklava üretiminin fabrikasyona döndüğünü dile getiren Bakmaz: “Son zamanlarda makinalar çıkmaya başladı ve bu sektör de çiğköfteciler gibi çoğalmaya başladı. Her yere baklavacı açılıyor. Bu iş fabrikasyona döndü. Biz baklavaları kendimiz üretiyoruz. Biz 1990 yılından beri Balıkesir’de her gün baklava üretiyoruz” diye söyledi.

 

TOPTANCILAR, UCUZA KALİTESİZ HAMMADDE SATIYOR”

İşin fabrikasyona dönmesiyle birlikte toptancıların daha fazla kâr elde edebilmek için kalitesiz ürünler sattığını ifade eden Bakmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Baklava fiyatları da sürekli değişkenlik gösteriyor. Fabrikasyona döndü iş ve toptan satanlar fiyatları düşük tutuyorlar ama çok kalitesiz ürünler kullanıyorlar. Biz aldığımız tüm ürünleri en kalitelisini yerinden alıyoruz. Biz baklavalarımızı 150 lira civarında satıyoruz. Çünkü biz tamamen kendimiz üretiyoruz. Bu sebeple de dışarıya çok fazla masraf harcamıyoruz. Fiyatlarımız da düşük oluyor.”

 

BAKLAVA ALIRKEN

GÜNLÜK ÜRETİLENİNİ ALIN

Öte yandan kaliteli bir baklava yemek için glikoz kullanmayan, günlük taze baklava üreten yerel esnafları tercih etmeleri konusunda tavsiyeler veren Baklavacı Ziya Bakmaz şunları söyledi: “Et alırken nasıl her kasaptan almıyorsak baklava alırken de durum aynı şekilde geçerli. Bazı firmalar fabrika ile anlaşıyor ve onlardan gelen baklavaları satıyor. Şimdi o baklavalar burada üretilmiyor dışarıdan geliyor. Bu ürünlerin de tezgaha çıkması en az 2 gün sürüyor. Ankara’da üretilen bir tatlı kargoya verecek, burada gelecek ve tezgaha girecek derken uzun bir süre geçiyor. Bu da baklavanın kalitesini düşürüyor. Bazı firmalar da daha uzun raf ömrü elde etmek için glikoz kullanıyor. Baklavayı her gün kendisi üreten esnafların böyle bir ihtiyacı yok. Baklava alacak olursanız eğer günlük yapılan yerleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum.”

 

ÇATALI BATIRDIĞINDA

ÇITIRTI SESİ ÇIKACAK”

Son olarak iyi bir baklavaya çatalı batırdığınızda çıtırtı sesi gelmesi gerektiğini söyleyen Bakmaz: “İyi baklava 40 kat oluyor. Hamurunun çok ince olması lazım. Çatalı vurduğunuz zaman ses gelecek. Yağın kalitesi iyi olması gerekiyor. Ayrıca şekerin de toz olarak kullanılması lazım. Bunların hepsi birleştiği zaman kaliteli bir baklava ortaya çıkıyor. Özellikle çatalı vurduğumuzda o sesi duymamız lazım” diye konuştu.




KAYNAK: İHA