Yaz ayları ve sıcak havanın etkisiyle vatandaşlar; evlerini, ofislerini soğutmak için klima arayışına girdi. Piyasada çok fazla uygun fiyatlı, yüksek enerji tüketimli klima olduğuna dikkat çeken Dağlı Grup Sahibi Kadir Dağlı, klima alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dağlı, klima alırken mutlaka A++ olanlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yaz sıcak hava yine mevsim normallerinin üzerine çıktı. Az da olsa serinlemek isteyenler çareyi klima taktırmakta buldu. Fakat her klima beklentileri karşılamadığı gibi piyasada enerji tüketiminde cep yakan çok fazla klima var. Klimanın Balıkesir’deki uzman ismi Dağlı Grup Sahibi Kadir Dağlı; klima almak isteyenleri uyardı ve ‘ucuz fiyatına aldanıp yüksek enerji tüketimli, verimsiz klimalar almayın’ dedi.

Dağlı Grup Sahibi Kadir Dağlı, açıklamalarına ilk olarak klima çeşitliliğinden bahsederek şöyle başladı: “Balıkesir’in iklimlendirme sınıfı 500 katsayı dediğimiz bir değer. Bunu müşteriler çok bilmeyebilirler ama kabaca metrekare bölü 2 diyoruz biz. Mesela 50 metrekarelik bir odanız varsa bölü 2 dediğimizde 25 oluyor. 25 bin BTU çıkıyor. BTU’lar da 9 – 12 – 18 – 24 bin olarak geçtiğinden dolayı müşterimize 24 bin BTU’luk klima yeterli oluyor. Bugün 12 bin BTU’luk bir klimanın fiyatı, yaklaşık olarak 20 – 30 bin lira arasında markaya, gazına, özelliğine, bakır, alüminyum olup olmamasına göre değişkenlik gösteriyor.”

ENERJİ TÜKETİMİNE MUHAKKAK BAKIN

Klima alırken mutlaka enerji tüketimine bakılması gerektiğini aktaran Dağlı: “Ülkemiz dışa bağımlı olduğundan dolayı enerji verimliliği açısından invertor dediğimiz bu tür klimalarda A++ olanların tercih edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Ucuz klimalar A++ olmayabiliyor. Bunlar çok önemli. Vatandaşlar, klima alırken enerji tüketimlerine muhakkak baksınlar. Uygun aldıkları klimanın aylık elektrik tüketimlerinin fazla olduğunu bilsinler. Klimalardaki o yeşil etiket en az 2 artılı olmak zorunda. Eğer uygun fiyatlı bir klima alıyorsanız burada sadece A sınıfı olmasına aldanmayın. A sınıfı demek az elektrik anlamına gelmiyor. Günlük 10 KW’da A sınıfı anlamına geliyor. A’nın yanında 1, 2, 3 artı görüyorsanız bunlar, tercih edilen ve fiyatı biraz daha yükselen cihazlar. Yani müşterilerin bakması gereken aslında rakam değil. Rakam konusunda işyeri indirim yapabilir. A’nın yanında kaç artının olduğuna bakmak gerekiyor. Eğer bu 3 artı ise klima en az enerji tüketimine sahip mükemmel bir cihazdır anlamına geliyor” dedi.

KLİMANIZI 22 – 24 DERECE ARASINDA KULLANIN

Sözlerinin devamında klimaları sağlıklı bir şekilde kullanmak için, doktorların da önerdiği 22 ila 24 derece arasında çalıştırılması gerektiğini vurgulayan Dağlı: “Klimanın kullanımında doktorların da önerdiği bir ısı değeri var: 22 ila 24 derece arası ideal. Evde bebek varsa 26 derecelerde tutulmasını sağlık ve klima ömrü açısından uyarıyoruz. Bazı klimalarda uyku modu da var. Uyku moduna bastığınızda saat başı klima kendini yarım derece yükseltiyor. Çünkü uyuyan insan üşür. Bu tarz özellikte klima alırsanız, bunun altında çarpılmazsınız. Şuanda rüzgarsız hava üfleyen son teknoloji klimalar var. Klimanın karşısında uyuyabilirsiniz. Derin dondurucunun kapısını açmış gibi size soğukluk veriyor. İçerisi belli bir dereceye ulaştıktan sonra cihaz, kendini kapatmış gibi yapıyor ama aslında soğuk havayı ortama derin dondurucu misali veriyor. Güzel bir teknoloji. Bu ürünler de işin içine teknoloji girdiği için diğerlerine nazaran biraz daha pahalı. Ama kullanım kolaylığı ve klima çarpmasına son veriyor” diye söyledi.

1 KLİMA 1 ODA İÇİN

Konuşmasının sonunda özellikle evlerde bir adet güçlü klima alındığını ve vatandaşlarıno klimanın bütün evi soğutmasını beklediğini aktaran Dağlı, 1 klima 1 oda için geçerli dedi. Dağlı: “1 klima 1 oda için geçerli. Ama evlerde kullanılan klimalarda biz genellikle kapıyı görecek şekilde kurduğumuzdan dolayı klimanın soğutması diğer odalara da gider. Bugün 12 bin BTU’luk bir klima 30 metrekareyi soğuturken, 100 metrekare bir eviniz varsa çok kullanmadığınız alanları kapatmanız halinde diğer odalara da soğutmayı götürebilirsiniz. Aslında bu çok mantıklı ve makul değildir. Ama soğuyan havanın muhakkak bir yere gitmesi gerekiyor. Bunun haricinde tek büyük bir klima almak yerine yeriniz varsa odalarınıza ufak klimalar taktırmak daha mantıklı olur. Yani bir odaya 24 bin BTU’luk klima takayım, oradan bütün ev soğusun demekten ziyade 9 bin BTU’luk çapraz bir şekilde takılacak klima ile soğuk ortamlar sağlanabilir” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU