Balıkesir, son 16 gün içerisinde 17 farklı noktada çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Çoğu arazide başlayıp ormana sıçrayan yangınları, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü uçak, helikopter, geniş bir ekip ve tecrübeli personel ağıyla kontrol altına alıp söndürmeyi başardı. Yangınların önemli bir kısmı insan kaynaklı olduğundan toplum ve kamuoyunda terör yapılarının yeşil vatanı bilinçli yaktığı dedikodularını da beraberinde getiriyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından paylaşılan verilere göre 4 Temmuz ila 20 Temmuz tarihleri arasındaki 16 günlük süreçte toplamda 17 farklı noktada orman yangını çıktı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yangınlarla ilgili soruşturma başlatırken birçok yangının tarım araçlarından çıktığı belirlendi. Ayrıca seyir halindeki araçların yanması sonrası ormana sirayet eden yangınlar da meydana geldi.

 

9 İLÇEDE 17 YANGIN

Son 16 günde çıkan 17 yangının toplamda 7 tanesi Altıeylül ilçesinin farklı mahallerinde çıktı. Diğer 10 yangın ise Kepsut, Bigadiç, Burhaniye, Sındırgı, Dursunbey, Havran, Susurluk ve Ayvalık ilçelerinde meydana geldi.

Yangınlara müdahalede bulunan ekipler, kısa sürede olay yerine intikal ederek yangınları kontrol altına almak için büyük bir özveriyle çalıştı. Orman Bölge Müdürlüğü, yangınların büyümesini önlemek için hızlı ve etkili bir müdahale gerçekleştirdi. Yangın söndürme çalışmalarına uçak, helikopterler, arazözler ve iş makineleri de destek verdi. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bildirilen 17 yangına toplamda 545 araç ve bin 544 personelle müdahale edildi.

Öte yandan meydana gelen bu yangınlar, ormanlık alanlarda büyük bir tahribata yol açtı. Ancak Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde yangınların daha geniş alanlara yayılması engellendi. Yangınlardan doğal yaşamda bulunan birçok canlı etkilenirken herhangi bir vatandaşın hayatını kaybetmediği bildirildi.

 

YANGINLARIN EN BÜYÜK KAYNAĞI İNSAN

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangınların çıkış nedenleriyle ilgili soruşturma başlattı. Yangınların çoğunun tarım araçlarından kaynaklandığı ve insan kaynaklı olduğu bildirildi. Bunun üzerine Balıkesir Valiliği tarafından biçerdöver ile hasat ve balya bağlama konusunda belirli gün ve saat aralıklarında yasaklar getirildi.

Ayrıca birçok piknik alanında ateş yakmak yasaklanırken vatandaşlar, kesinlikle ateş yakmamaları, bağ, bahçe ve tarım arazilerinde ateş kullanmamaları, yol kenarlarına cam ve benzeri yanıcı materyal bırakmamaları ve anız yakmamaları konusunda uyarıldı.

Kamuoyunda ise artan yangınlar terör şüphesi uyandırıyor. Vatandaşlar yangınların sayılarının çok olması ve neredeyse her gün bir bölgenin yanmasını terörle bağlantılı olabileceğini ihtimali üzerinde duruyor.

 

HABER: HABER MERKEZİ