Ankara’da Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine yapılan terör saldırısı sonucunda hayatını kaybeden 104 şehit, vefatının 7’nci yılında DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Balıkesir Tabip Odası tarafından anıldı.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından yapılan bombalı terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden 104 vatandaş, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Balıkesir Tabip Odası’nın yaptığı basın açıklamasıyla birlikte anıldı. Yapılan basın açıklamasında yaşanan olayın 7’nci yılında yaraların hala geçmediğini dile getiren Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan: “Bu ülkenin emek, barış, demokrasi güçlerinin, barış ve adalet özlemiyle 10 Ekim 2015’te düzenlediği ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yapılan saldırıda 104 arkadaşımız yaşamını yitirdi. 500’e yakın arkadaşımız ise yaralandı. Aradan geçen 7 yıla rağmen çok sayıda arkadaşımız farklı organ kayıplarına uğrayarak hayatlarını devam ettiriyor. Katliamın milyonların ruhunda, yüreğinde yarattığı yaralar, açığa çıkardığı toplumsal yük ise hala geçmek bilmiyor” dedi.

KATLİAMIN ÖNÜ AÇILDI”

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın önünün açıldığına dikkat çeken Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, katillerin patlama malzemeleri ile binlerce kilometre yolu kontrol edilmeden geçtiğini söyledi. Sözlerinin devamında Başkan Uçan: “10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Türkiye devletinin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasisinin gözleri önünde gerçekleşti. Gelinen aşamada ortaya çıkan gerçekler bu katliamın önünün açıldığını gösteriyor. Katliamı gerçekleştiren canilerin istihbarat tarafından takip edildiği, canlı bomba ihbarının olduğu, katliam sorumlularının istihbarat görevlileri ile katliam öncesinde ve sonrasında görüştüğü kamuoyuna yansımıştır. Katliamı gerçekleştiren IŞİD katilleri, patlama malzemeleri ile binlerce kilometre yolu adeta elini kolunu sallayarak, herhangi bir kontrole tabi olmadan geçmiştir. O dönemin karanlığından iktidarını tahkim etmek isteyenler, karanlık ve katliamdan oy hesabına dönenler, şehitlerimizi statlarda yuhalatanlar, bu katliama gereken tedbirleri almayarak yol verenler, bu toplumun tüm halklarımızın vicdanına mahkumdur” diye söyledi.

YARALILARA TEDAVİ ENGELLENDİ”

Ayrıca yaşanan patlama sonrasında kamu görevlilerinden bazılarının yaralılara sağlık müdahalesinin yapılmasını engellediğini de sözlerine ekleyen Başkan Uçan, şöyle devam etti: “Katliamın önü açılmış, yüzlerce insan bir nefesle yaşama tutunmaya çalışırken, binlerce insanın yardım çığlığı yeri göğü inletirken, kamu görevlisi sıfatını taşıyanlardan bazıları alana gelen ambulansları durdurmuş, yerde yatan yaralılara biber gazı sıkarak, yardım etmeye çalışanları engellemiştir. Ambulanslardan önce TOMA’ların, zırhlı araçların geldiği alandan 100 canımızın cansız bedeni, ülkenin 42 iline gönderilmiştir. O gün dünyanın dört bir yanından, 81 ilden karanfilleşen canlarımızın, yüzlerce yaralımızın ve onbinlerimizin mücadelesinde yaşıyor. 10 Ekim Şehitlerinin sözü işçi grevlerinde, kadın özgürlük hareketinde, ekoloji savunusunda yaşıyor. 10 Ekim barış şehitleri bu ülkenin eşitlikçi, laik, insan haklarına dayalı, demokratik bir hukuk devleti olması için mücadele eden herkesin yüreğindedir.”

SORUMLULARI YAKALANANA KADAR
BU İŞİN PEŞİNDEYİZ”

Son olarak yaşanan katliamın davasının devam ettiğini belirten Başkan Uçan, davanın gerçek sorumluları yakalanana kadar devam edeceğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada bu katliamın benzerleri olduğunda kamusal bir politika ile toplumun acısı onarılmaya çalışılmaktadır. Bu ve benzeri günlerde onarıcı bir yaklaşımla resmi anma günleri ilan edilmektedir. Yaşamını yitirenlerin hatıralarının yaşatılması ve ailelerin rehabilitasyonu için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de 10 Ekim katliamı da dahil yaşanan bu durumlara ilişkin toplumsal bir yaklaşım ve politika söz konusu değildir. Bizler bu hafızanın barış politikasından yana yeniden kurulması için mücadele edeceğiz. Hiçbir canımızın hatırasına halel gelmesine, 10 Ekim katliamının unutulmasına müsaade etmeyeceğiz. Birçok yerde 10 Ekim şehitlerinin adının yaşatıldığı mekanların arttığını görüyoruz. Bunların çoğalması, katliamı gerçekleştirmek isteyenlerin karanlığına en güzel yanıt olmaktadır. Bizler IŞİD karanlığına, siyasi ikbalini oraya bağlayanlara teslim olmadık, olmayacağız. Öte yandan insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak 10 Ekim Ankara katliamı davası devam ediyor. Bu dava gerçek sorumlular yargılanana kadar devam edecektir. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli emanet olan emek, barış, demokrasi mücadelesini de hep beraber kol kola, omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er yada geç sorumlular cezalandırılacak. Emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak.”




KAYNAK: İHA