Sayıları her geçen gün artan amatör, yetkisiz fotoğrafçılar düğün gibi özel günlerde ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Yaşanan sorunlara önlem olarak getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun önemine dikkat çeken Yerce Fotoğrafçılık çalışanı Burak Kabakoz, evlenecek çiftlere kurumsal ve güvenilir firmaları tercih etmeleri çağrısında bulundu.

Teknolojik cihazların günden güne gelişmesi ve daha erişilebilir olması fotoğrafçılık ve video sektöründe de birtakım sorunlar oluşturmaya başladı. Fotoğraf makinesi ve video kameralarının kullanım kolaylığının artması sonrası, eline cihaz alan birçok kişi kendisini fotoğrafçı olarak tanıtarak düğün çekimleri yapmaya başladı.

Alanında uzman olmayan, bilgisiz ve yetkisiz kişilerin ‘freelancer’ olarak düğün çekim işlerini yapması, kısa sürede sektörde önemli bir sorun haline geldi.

Konu ile ilgili geçtiğimiz aylarda Mesleki Yeterlilik Kurumu, sorunların çözülebilmesi ve memnuniyetin artırılması adına bir takım adımlar attı. Düğün, doğum, konferans gibi etkinlikleri çekecek kişilerin artık Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alınmış Mesleki Yeterlilik Belgesi olması gerekiyor.

Etkinlik fotoğrafçısı ve kameramanı olarak adlandırılan bu sistemde fotoğrafçılar, belgeye teorik ve uygulamalı sınavlardan başarılı olması halinde sahip olacak.

Hayata geçirilen bu uygulama ile mağduriyetlerin hem önüne geçilmesi, hem de verilen hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Konu ile ilgili gazetemiz muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yerce Fotoğrafçılık’ta çalışan Fotoğrafçı Burak Kabakoz, uygulamanın sağlayacağı kolaylıklar, sektörün sorunlarını anlatırken, yeni evlenecek çiftlere de tavsiyeler verdi.

UYGULAMA GÜZEL, ANCAK TAKİP EDİLMESİ GEREK

Bahse konu uygulamanın çok yerinde ve doğru bir adım olduğuna değinerek sözlerine başlayan Burak Kabakoz: “Aslında yapılması gereken mantıklı şeyler. Ama devamı gelirse bir işe yarar. Bu zorunluluk getirildikten sonra takip edilmezse, uygulamanın pek yararlı olacağını düşünmüyorum. Ancak takibi güzel yapılırsa, sistem güzel işlerse fotoğrafçılık alanında yeni bir dönem başlayacak” dedi.

DÜĞÜN YAPACAK ÇİFTLERE TAVSİYE VERDİ

Öte yandan düğün yapacak çiftlere de tavsiyelerde bulunan Kabakoz, freelancer fotoğrafçıların tercih edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kabakoz: “Özellikle düğün çekimlerini sadece freelance olarak yapanlar var. Bunlar, parayı aldıktan sonra iş teslim etmeyi pek önemsemiyorlar. Ayrıca fotoğraf ve videolar da silinebiliyor. Sonrasında bir kayıp oluyor. Bunun için özellikle düğün yapacakların, fotoğraf ve video sektöründe kendisini kanıtlamış, ismi olan firmaya gitmesi daha doğru olur. Şu anda yeni, son teknoloji çıkan makinalar gördüğünü çekebildiği için fotoğraf çekmek artık daha kolay gibi geliyor. Çünkü kameralar, gözünüzün gördüğü fotoğrafı çekiyor. Ancak iş kapalı alana gelindiğinde tamamen değişiyor. O zaman da fotoğraflar kötü çıkabiliyor. Bunun olmaması için az önce de söylediğim gibi işi bilen ve kendisini kanıtlamış firmaların tercih edilmesi gerekiyor” diye söyledi.

ONLAR SADECE İŞİ ALMANIN DERDİNDE

Sözlerinin devamında freelancer fotoğrafçıların işi kaliteli ve güzel yapmaktan çok paraya dikkat ettiğini dile getiren Kabakoz, şunları söyledi: “Freelance fotoğrafçılar direk işi almanın derdinde. Bu işi yapan, vergisini veren firmalara nazaran da çok düşük fiyatlar verebiliyorlar doğal olarak. Çünkü kendisini kanıtlamış bir firma, düğün için 5-6 kişilik bir ekip ile çalışırken, bu freelance dediğimiz tarzda bu işi yapanlar, 1 ya da 2 kişi ile bütün düğünü tamamlayabiliyorlar. Bu freelancer fotoğrafçılar, çekimi aldıktan sonra işi çekmiş, teslim etmiş ya da etmemiş onun için çok önemli değil. Bazen telefonlarını açmıyorlar. Bazen kart silindi geri çağırmaya gitti diyorlar. Zaman zaman da müşterilerden ayriyeten geri çağırma ücreti alındığını da duyuyoruz. En sonunda kart geri gelmiyor diyerek görüntüleri teslim etmeyenler zaman zaman oluyor.”

UCUZ FİYATA ALDANMAYIN!

Freelancer fotoğrafçıların verdiği ucuz fiyatlara aldanılmaması gerektiğine de değinen Kabakoz, ‘tek bir kez yapabildiğiniz düğünden geriye bir hatıra kalmasını istiyorsanız, alanında kendini kanıtlamış fotoğrafçıları tercih etmeniz gerek’ dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazen düğün yapacak çiftler bizim verdiğimiz fiyatları yüksek bulabiliyor. Çiftler, sonrasında gidip düğünlerini az önce bahsettiğim freelancer, amatör fotoğrafçılara teslim ediyorlar. Başta tabi çok daha ucuza düğün çekimimi gerçekleştireceğim diye seviniyorlar. Ancak hem kalite olarak çok daha düşük bir hizmet almış oluyorlar. Hem de en ufak bir sorunda özel günlerine dair tek bir fotoğraf bile ellerinde kalmıyor. Bizim fiyatlarımızın yüksek olmasının en büyük sebeplerinden birisi de düğün salonlarına kira vermemiz. Yani bugün ortalama 25 bin liralık bir düğün çekiminin yaklaşık 8-9 bin lirası düğün salonuna kira oluyor. Bu da fiyatlarımızı etkileyen en büyük sebeplerden birisi.”

KALİTEDEN ASLA ŞAŞMAYIN

Son olarak kaliteli bir düğün hatırası için çiftlere, işin ehli olan kişilere gitmeleri konusunda yaptığı çağrıları yineleyen Kabakoz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sebeple düğün yaptırmak isteyen çiftlerimizin ben mutlaka kendisini kanıtlamış firmalara gitmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü bu düğünü sadece hayatınızda bir kere yapacaksınız. Bunu riske atma şansınız aslında pek yok.”

HABER: YASEMİN CİVELEK