Kepsut Belediyesi “Vefalı Yurt” isminin temelini oluşturan, Milli Mücadele döneminde kaçak olduğu yıllarda Kepsut’a sığınan 20.yüzyılın en büyük değerlerinden biri Hasan Basri Çantay’ın vefatının 60’ncı yılın özel hazırlattığı “Hasan Basri Çantay’a Vefa” isimli kitabın lasmanı yaptı. Kitapta, Çantay’ın ailesinden alınan özel fotoğraflar yanı sıra Hasan Basri Çantay’ın hiç bilinmeyen özellikleri ile anıların yer alıyor.

Kepsut Belediyesi tarafından milli mücadele kahramanı, gazeteci, siyasetçi, öğretmen, şair va alim Hasan Basri Çantay’ın vefatının 60’ncı yılı anısına özel hazırlattığı “Hasan Basri Çantay’a Vefa” isimli kitabın lasmanı Kepsut Mehmet Karabey Kültür Merkezinde yapıldı.

Tanıtıma kitap için büyük emekler harcayan ve kaleme alan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit yanı sıra bu esere sahip çıkan Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Kepsut Kaymakamı Tarık Yerlikaya, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fatih Saltık, ilçe mülki amirleri ve davetliler katıldı.

 

ESERİ ORTAYA ÇIKARANLARA TEŞEKKÜR

Programda açılış konuşmasını yapan Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, bu eserin kaynak olarak ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Hasan Basri Çantay’ın hayatında Kepsut’un ayrı bir yeri olduğunu annesi ve eşinin Kepsut’lu olduğunu söyleyen Başkan Cankul, Yunan ordusunun kendisini aradığı dönemde Kepsut’a sığınan Çantay ile ilgili bilinen birkaç anıyı kendisini dinleyenlerle paylaştı.

Cankul sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Hasan Basri Çantay din alimidir aynı zamanda fikir adamıdır. Fikir adamları gururlu yalnızlıkları yaşarlar. Fikri söyleyen, anlatan, yazan kişililer yalnız bırakırlar. Hasan Basri Çantay bunu zaman zaman yaşamış ve ifade etmiştir. Çünkü fikirler kimi kesimce benimsense de çoğunlukla karşı durulur. Ne kadar yalnızlaşırsa yalnızlaşsın  o fikir zaman içinde benimsenir ve doğrulu ortaya çıktıkça da o kişi kahramanlaştırılır. Bu dünyada da böyledir, bizde de böyle olmuştur. Hasan Basri Çantay Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük emekleri olan kişiler ve haysiyetlerden birisidir.

Daha sonra konuşan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Hasan Basri Çantay’ın hayatında kitapta yer alan bazı yaşanmışlıkları dinleyenlerle paylaştı. Son olarak konuşan Kepsut Kaymakamı Tarık Yerlikaya ise siyasi, şair, alimliği ve milli mücadeledeki yönüyle önemli bir şahsiyet olduğunu ifade ederek günümüzde Çantay iyi anlamak ve iyi yorumlamak gerektiğini belirtti.

Program kitabın hazırlanmasında büyük emeği olan Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit’e ödül verilmesi ve imza töreni ile sona erdi.

 

HABER: İLKAN TOPRAK