Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği tarafından Turizm Haftası kapsamında Güzel Sanatlar Galerisi’nde Yağcıbedir Halıları sergisi açıldı. Sergide, 3 bin yıllık geçmişe sahip Yağcıbedir Halısı kültürü sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Balıkesir’de Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği tarafından Turizm Haftası kapsamında Kuva-yi Milliye Müzesi bahçesinde bulunan Güzel Sanatlar Galerisi’nde Yağcıbedir Halısı sergisi açıldı. 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Yağcıbedir Halısı kültürü, yapılan bu sergiler ile nesilden nesile aktarılıyor.

14 – 19 Nisan 2025 tarihleri arasında Güzel Sanatlar Galerisi’nde serginin saat 10.00’dan 17.30’a kadar açık olduğunu ve bu kültürü yaşamak isteyen herkesi sergiye davet eden Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği Başkanı Ekrem Yavaş: “Bizler, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Balıkesir’de Kuva-yi Milliye Müzesi içerisinde bulunan Güzel Sanatlar Galerisi’nde 14 – 19 Nisan 2025 tarihleri arasında burada sergi amaçlı bulunuyoruz. Burada halılar, kilimler var. Aynı zamanda Anadolu’nun farklı yerlerinden de halılar var. Burada ziyaretçilerimizi bekliyoruz” dedi.

200’E YAKIN HALI VE KİLİM BULUNUYOR

Açılan sergide 200’e yakın halı ve kilimin de bulunduğuna dikkat çeken Başkan Yavaş: “Balıkesir’in en önemli değerlerinden birisi Yağcıbedir Halısı. 3 bin yıllık dünyanın en eski halısı olarak bilinen Pazarık halısının Türkler tarafından dokunduğunu biliyoruz. Türkler tarafından dokunan bu halının günümüzdeki versiyonlarından bir tanesi de Sındırgı’daki Yağcıbedir Halıları. Sergimizde 200’e yakın halı ve kilim bulunuyor. Bunlar tamamen kök boya, el emeği ipten, el dokuma ve coğrafi işaretli ürünler. Yani Anadolu’nun 7 Dağın Çiçeği dediğimiz, her 7 bölgesinde farklı Yörükler var. O Yörüklerin dokuduğu halılar bunlar” diye söyledi.

“SANAT SADECE RESİMDEN, HEYKELDEN İBARET DEĞİL”

Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamalarda sanatın sadece resim ve heykelden ibaret olmadığını sözlerine ekleyen Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği Başkanı Ekrem Yavaş, şunları söyledi: “Dünyada en büyük sanatı yapanlar Türkler. Sanat sadece resim ve heykelden ibaret değil. Eskiden beri en önemli sanat eserlerini hep Türler yapmış. Bizler de burada bunları sergilemekten mutluluk duyuyoruz. Bütün Balıkesirlileri de Cumartesi’ye kadar buraya bekliyoruz.”

SERGİLENEN HER BİR ÜRÜN
AYNI ZAMANDA SATILIK

Öte yandan sergide sanatseverlerin beğenisine sunulan her bir ürünün de aynı zamanda satılık olduğunu dile getiren Başkan Yavaş: “Halıcılık, kaybolmaya yüz tutmuş son el sanatlarımızdan birisi. Burada sergilediğimiz ürünler, aynı zamanda da satılık. Bu halılar, satın aldığınız zaman yenisi üretiliyor. Bunu yapanlar artık son insanlar. Yaptıkları satıldıkça yeniden üretiyorlar. Bu halıları satın alarak da aynı zamanda Yörük kızlarına, kadınlarına da destek olmuş olacaklar” ifadelerine yer verdi.

YAĞCIBEDİR HALISININ
ÖZELLİĞİNİ ANLATTI

Sözlerinin devamında Yağcıbedir Halısının özelliklerine de değinen Başkan Yavaş: “Yağcıbedir halısını dokuyanlar, tam bir bilge kişiler. En iyi kimyagerlerdir. Çünkü 150 – 200 yıl boyunca rengi solmayan bir halıdan bahsediyoruz. Bunu yapabilmek ancak kimyagerlerin işidir. Çok iyi bir biyologlardır. Tabiatı çok iyi tanıyorlar. Hangi bitkiden hangi boyayı elde edeceklerini iyi biliyorlar. Çok iyi bir tekstilcidirler. İpi iyi tanıyorlar ve hayvanın neresinden yününün alınacağını biliyorlar. Bu durum da ciddi bir yaşam kültürüyle alakalı hadise. Aynı zamanda iyi bir desinatörler. Bu kadar deseni bir araya getiriyorlar. İyi bir matematikçidirler. Halılar belirli bir ölçüye göre yapılıyor. Eni, boyu, ebatı, deseni, rengin yerleşimi tamamen bir oran dahilinde yapılıyor. Biz buna altın oran diyoruz. İşte bütün bu özetlerle beraber Yörük kadını aslında Yörük bilgeliğini de temsil etmiş oluyor” dedi.

HABER: SERMİN ASLAN