3 bin yıllık geçmişe dayanan, sağlamlığı ve kullanıldıkça artan değeri olan Yağcıbedir Halısı; Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği tarafından açılan sergide vatandaşların beğenisine sunuldu.

Yağcıbedir El Dokuma Halıları Sergisi, bugün Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği Başkanı Ekrem Yavaş’ın öncülüğünde Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılarak vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergide, Yağcıbedir Halısının yanı sıra çeşitli yörelerin de kültürel halıları bulunuyor. 250 adet halının olduğu sergi; 14 Aralık 2024 Cumartesi gününe kadar açık olacak.

Sergide vatandaşlar; Sındırgı’nın 3 bin yıllık geçmişe dayanan bir değeri olan Yağcıbedir Halısını ve diğer halıları yakından inceleme ve satın alma imkanı bulacak.

Evi güzelleştirdiği gibi kullanıldığı materyaller sebebiyle sağlık açısından da çeşitli faydalara sahip Yağcıbedir Halıları; açılan bu sergiler ile gelecek nesillere başarıyla aktarılıyor.

Daha önceden Türkiye’nin birçok yerinde yapılan ancak Balıkesir’de ilk kez açılan bu sergi ile ilgili gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği Başkanı Ekrem Yavaş: “Anadolunun farklı yerlerinde kadim kültürü sergiledik. İlk defa Balıkesir’de halı sergisi yapmak nasip oldu. Bazen insan kendi yerini unutuyor. Burada herkes bu işi biliyordur diye düşünüyorduk. Ama gördük ki burada ilk kez gören insanlar da var” diyerek sözlerine başladı.  

HER HALIDA BİR HİKAYE VAR

Yağcıbedir Halıları’nın uzun süreler içerisinde el ile yapıldığına dikkat çeken Yavaş, her bir halıda ayrı bir hikaye ve sırın olduğunu şu sözlerle anlattı: “14 Aralık Cumartesi gününe kadar da buradayız. Kuva-yi Milliye Müzesi’nin yanındaki Güzel Sanatlar Müzesinde sergimiz açık. Kültürümüzü ne kadar yaşatıyor ve geleceğe taşıyorsak o kadar kıymetli. Çünkü her halıda farklı bir hikaye ve sır var. O Yörük kadınlarının da dokumasına destek verebilmek gönül işi.”

HİKAYESİ OLAN HALIYA BASMAK GEREK

Evin en önemli detaylarından birisinin de halı olduğunu belirten ve herkesin hikayesi olan bir halıya basması gerektiğini ifade eden Yavaş: “Bugün el dokuması bir halıyı evlerde bulundurmak gerekiyor. Hikayesi olan bir halıya basmak insana mutluluk kazandırıyor. Yün de stres yok etme özelliğine sahip. Bugün bir sürü para vererek villa alıyor ama içine naylon halı koyuyor. Bugün yün halıya basmak insanın hem moralini düzeltiyor hem sağlık açısından ciddi fayda sağlıyor” dedi.

BU HALILAR TAMAMEN EL EMEĞİ

Sözlerinin devamında sergide yer alan halıların tamamın el emeği olduğuna dikkat çeken Yavaş: “Bugün sergimizde 250 civarında halı var. Sergimizdeki tüm halılarımız tamamen el emeği. Hiçbiri fabrika üretimi değil. Buradaki tüm halılar coğrafi işaretli. Bugün burada sadece Sındırgı bölgesinden değil, Türkiye’nin birçok yerinden gelen özel halılar da mevcut. Dileyenler de beğendikleri halıları sergimizden alarak evlerinde kullanabilirler” diye söyledi.

YAĞCIBEDİR HALISI’NIN DEĞERİ BİLİNMİYOR

Öte yandan Yağcıbedir Halıları’nın fiyatlarına da değinen Ekrem Yavaş, halının bir metrekaresinin ortalama 11 bin liradan satıldığını, ancak fiyatının düşüklüğü sebebiyle şu anda eskisi gibi halı üretiminin olmadığını söyledi ve konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Bir metrekare halıyı bir kişi; 1 ayda dokur. Şuanda 1 metrekarelik bir halının fiyatı da ortalama 11 bin lira civarında. Bunun yarısının ip parası olduğu düşünüldüğünde; 6 – 7 bin lira para geçer kişinin eline. Şuanda da 6 – 7 bin liraya kimse çalışmadığı için artık eskisi gibi yeni halılar da üretilmiyor. Eskiden 1 metrekare halı; bir memur maaşına denkti. Şuanda halının değerinin düşük olması nedeniyle üreticiler ben inek bakacağım, süt sağacağım diyor. Halıya biz aslında değerini vermiyoruz. İnsanlar tarafından daha değerli olduğu bilinmesi lazım. Dünyanın çeşitli yerlerinde böylesine bir halının değeri çok daha fazla biliniyor. Biz bu halıyı makine yapımı halılara göre kıyaslıyoruz. Picasso’nun tablosuna dünya kadar para veriyorlar. Yörük kadını bence ondan daha fazla sanatçı. Çünkü hikayesi, deseni farklı. Ne kadar değer varsa o kadar üretim var.”

ALTIN ORAN, YAĞCIBEDİR HALISI İLE ANLATILDI

Son olarak 12.sınıf öğrencilerinin matematik derslerinde altın oran konusunun Yağcıbedir Halısı ile anlatıldığını da konuşmasına ekleyen Yavaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Yağcıbedir Halısı aslında bir matematik problemi gibidir: Desenlerin yerleşimi, kullanılan boya. Bu halı üretilirken 4 tane renk kullanılıyor. Bu 4 renkle kim çok güzel bir ürün çıkarabilir? Bu desenler de öyle bir desen ki 3 bin yıldır hala güzel. Çünkü hangi boyanın hangi renkle uyum sağladığını düşünebilir Yörük kadını. Bunu yaparken de matematik hesabı bilmek gerekir. Onun için biz altın oran dediğimiz ölçüyü burada kullanıyoruz. Yağcıbedir Halısı aslında altın oran ile dokunuyor. Ancak Yörük kadınına sorsanız altın oranı bilmez. Ama dokur. Aslında bugün oradaki o matematiği çözerek 12.sınıf öğrencilerinin matematik derslerinde altın oran kavramını Yağcıbedir Halısı ile anlattık. Yağcıbedir Halısı’nın ebatından rengine kadar altın oran ile dokunduğunu ispat ettik.”

HABER: HABER MERKEZİ