Bayan kuaförleri yetiştirecek eleman bulmakta güçlük çekiyor. Müşterilerin, çıraklara güvenmemesi sebebiyle kalifiye eleman yetişmediğini söyleyen Bayan Kuaförü Ramazan Karaman, bu sebeple çırakların meslekten soğuyarak ayrıldıklarını belirtti.

Ucuz şampuan kullanmak saçı günden güne yıpratıyor. Deterjandan ucuza satılan ve içinde hangi kimyasalların olduğu bilinmeyen şampuanlar saçın sağlığını tehlikeye atıyor. 5 yıl gibi bir süre boyunca sürekli olarak kullanılan ucuz şampuanlar saçları kısaltıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Madam Hair Salon işletme sahibi Ramazan Karaman, bayanları ucuz şampuan kullanmamaları konusunda uyardı. Karaman, ucuz şampuan kullanımı sonrasında kısalan saçları uzatmanın yüksek maliyetler ile yapıldığını söyledi.

Öte yandan bayan kuaförlerin eleman yetiştirmekte sıkıntı yaşadığını aktaran Ramazan Karaman, müşterilerin saçlarını çıraklara emanet etmediklerini söyledi. Saç ile uğraşamayan çırakların zamanla meslekten soğuyarak ayrıldığına dikkat çeken Karaman, bir süre sonra piyasada kuaför kalmayacağını belirtti.

İNSANLAR SAÇLARINI EVDE YAPMAYA ALIŞTILAR

Gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Kuaför Ramazan Karaman, pandemi nedeniyle insanların evde saçlarını kesip, makyajlarını yapmalarına alıştığını ifade ederek pandemi sonrasında da kuaförlere eskisi gibi gelmediklerini söyledi. Açıklamalarının devamında Karaman: “İşlerimiz kış aylarında güzel geçti. Ancak Nisan ve Mayıs ayları pek istediğimiz gibi gitmedi. Pandemiden önceki o havayı hala yakalayamadık. Gelinler düğünden önce kuaföre gelirlerdi toplu bir şekilde. Ancak şuanda gelinler evde saçını makyajını kendileri yapar hale geldi. Onun dışında pandemi döneminde evinde saçını boyamaya, manikür pedikür yapmaya alışan çok bayan var. Hatta kendileri evlerde saç kesmeye bile başladılar. Bizim gibi düzgün bir şekilde kesemiyorlar ama yine de insanlar kendi işlerini evde halletmeye alıştılar. Pandemi dönemi öncesinde düzenli olarak kuaförde bakımlarını yaptıran bayanlar kapalı kaldığımız süre boyunca bizden uzaklaştı. Artık kendi ihtiyaçlarını kendileri gidermeye başladı. Profesyonel birinin yaptığı gibi olmasa da evde yaptıklarıyla kendilerini tatmin ediyor. Kuaföre bütçe ayırmaktansa daha cazip geliyor. Bu gibi durumlar da biz kuaförlerin işlerini çok etkiliyor” dedi.

FİYATLARI GÖREN GELİNLER, TEK GELİYOR

Düğün sezonunun başlamasıyla kuaförlere gelmesi beklenen gelin ve arkadaşları fiyatlar nedeniyle gelemiyor. Düğün öncesinde artık sadece gelinin geldiğini ifade eden Karaman şunları söyledi: “Düğün sezonunun başlaması bizim işleri bir nebze de olsun hareketlendirdi. Daha önceden gelin gelirdi kuaföre. Yanında da 10-15 kişi geliyordu. İnsanlarımız bu konularda cömertti. Şimdi gelin geliyor, fiyatlar enflasyon nedeniyle çok arttı. Bu da tarifelerimize yansıdı. Gelin de fiyatları görünce 10 kişi yerine tek başına çıkıp geliyor. Toplu geldiğinde indirim yapıyorduk ancak tek başına gelince mecbur tarifeden uygulamak zorunda kalıyoruz.”

MÜŞTERİLERE FİYAT VERMEKTE ZORLANIYORUZ

Kuaförde kullandığı ürünlerin tamamına gelen yüksek zamlar sonrasında müşterilere fiyat vermekte zorlandığına dikkat çeken Ramazan Karaman, ucuz ürünlerin pahalı ürünler ile yarıştığını söyledi. Ramazan Karaman: Şimdi 100 liraya da 10 bin liraya da ayakkabı satın alabiliyoruz. Bizim işler de bu şekilde. Ucuzdan pahalıya ürünler mevcuttu. Ancak son zamlar sonrasında o ucuz ürünler, pahalı ürünler ile yarışır hale geldi. Baktığında orta sınıf ile pahalı sınıf arasında çok düşük bir fark var. Balıkesir’in bütçesinde de yüksek maliyetler verilemiyor. Şuanda da müşterilerime fiyat vermekte güçlük çekiyorum. Fiyatlar, malzemeler yüzünden çok fazla arttı” diye söyledi.

UCUZ ŞAMPUAN SAÇI ÖLDÜRÜYOR

Deterjandan ucuz şampuan kullanmanın saça ciddi zarar vererek ömrünü bitirdiğini dile getiren Kuaför Karaman, bayanlara şampuan konusunda tavsiyeler verdi: “Artan fiyatlar nedeniyle bayanlar da şampuanlarını marketlerden almaya başladılar. Bulaşık deterjanından daha ucuz şampuan kullanıyorlar. Önümüzdeki birkaç yıl sonra da bayanlar ucuz şampuanlardan dolayı ciddi saç problemleri yaşayacaklar. Ucuz şampuanlar sağlığı tehlikeye atıyor. Balıkesir’de bayanların neredeyse tamamı şampuanlarını marketlerden alıyor. Hepsine gidip sorabilirsiniz bulaşık deterjanı daha pahalı derler. Aklınız hafızanız alıyor mu? Nasıl bir kimyasal var içinde siz düşünün. Özellikle 30 santimetre üzerinde saçı olanların buna çok dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekiyor. Dışarıda dikkat ettiğiniz zaman çoğu bayanın saçı kısadır. Ben 22 yıldır kuaförlük yapıyorum. Baktığımda saçlar sürekli olarak kısalıyor. Yapılan kimyasal uygulamalar, meslektaşlarımızın daha ucuz ürünler kullanıp daha çok para kazanma çabaları, sürümden kazanma çabaları sonucu gitgide saçlar kısalıyor. Bunun ben 20 yılını biliyorum. Allah nasip ederse de 20 yıl daha göreceğim. Saçlar her geçen gün kısalıyor. Bu defa da mikro kaynak gibi çözümlere başvuracaklar. Bunlar da yüksek maliyetlerle oluyor. Ne gerek var? Düzgün bir şampuan ile sorunu başlamadan çözebilirsiniz” dedi.

PİYASADA KUAFÖR KALMAYACAK

Kuaföre gelen bayanların çıraklara şans vermemesi sebebiyle eleman yetişmediğini ve yakında kuaför kalmayacağını vurgulayan Ramazan Karaman: “Şuanda ciddi bir personel sıkıntısı var. Biz mesleğe başladığımızda bayanların kafasında ‘acaba ben bugün saçımı boyatabilecek miyim?’ diye kuaföre gidiyordu. Kuaför azdı, müşteri çoktu. Gelen müşteriler içeri girdiklerinde yapsın da kim yaparsa yapsın gözüyle bakıyordu. Ama şimdi müşterilerimin tamamı yeni personellere saçlarını emanet etmiyorlar. Saç yıkamayı bile yaptıramıyoruz. Kadınlar, çocuklara şans vermezlerse piyasada kuaför kalmayacak bir süre sonra. Çünkü biz yeni kuaförler yetiştirebilmemiz için bunlara iş vermemiz gerekiyor. Bunlara iş vermeyip temizlik yaptırırsak bunlar bir süre sonra meslekten soğuyacaklar. Biz yetiştirdiğimiz çocuklara güveniyoruz. Müşterilerimizin de güvenmesini bekliyoruz” diye konuşarak sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA