CHP’nin yenilgiye alışkan ismi Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez partisinin kurultayında kaybetti ve tarihe geçti. CHP tarihinde ilk kez bir genel başkan kurultayda koltuğundan edildi. Yine parti tarihinde ilk kez bir kurultay ikinci tura kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayı Mayıs ayında kaybedilen genel seçim sonrası 'değişim' sloganlarının ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu koltuğundan etti.

Seçimlerin ardından yapılan 'değişim' ve 'istifa' çağrılarına kulak tıkayıp yeniden göreve gelmenin hayalini kuran Kılıçdaroğlu kurultay salonundan hüsranla ayrıldı.

Gergin ve atışmalı geçen kurultayda ana muhalefet partisine liderlik edecek isim, ikinci turda belli oldu. İlk tur seçimlerinde Özgür Özel, 682 delegenin oyunu alırken, Kılıçdaroğlu 664’te kaldı. 18 oy ise geçersiz sayıldı. Genel Başkan seçilmek için salt çoğunluk olan 684 oy gerekiyordu.

Gece yarısından sonra yapılan 2. tur neticesinde oylarını 812'ye yükselten Özgür Özel partinin 8. lideri ilan edilmiş oldu. İkinci turda Kılıçdaroğlu'nun oyu 536'da kaldı.

Böylece, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010'da başlayan CHP genel başkanlığı dönemi sona erdi.

Nihai sonuçları, Kurultay Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu duyurdu.

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde ilk kez bir kurultayda genel başkan değişimi yaşanırken, değişim talebini temsil eden Özgür Özel partinin yeni genel başkanı oldu.

 

“SEFERBERLİK İLAN EDİYORUM”

CHP'de kurultayı kazanan Özgür Özel, daha sonra bir teşekkür konuşması yaptı.

Hayatının en büyük gururunu ve onurunu yaşadığını belirten Özel, CHP'nin ve Türkiye'nin 100'üncü yılında verilen bu onurlu görevi yerine getiren partililere şükranlarını sundu.

Bu zor süreçte hiçbir kırgınlık çıkarmayacağına söz veren Özel, şunları kaydetti:

"Grubumuz, pazartesi sabahından itibaren Plan Bütçe Komisyonundaki mücadelesine büyük bir enerjiyle ve tek yumruk devam edecek. Bizler de hep birlikte 5 ay sonraki çok önemli yerel seçim sürecine odaklanacağız. Buradan 1,5 milyon üyemize diyorum ki biz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, yüzleri güldürmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzle yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, çalışacağız. Omuz omuza çalışacağız, elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanlarına yenilerini ekleyecek ve hep birlikte büyük bir zaferi kazanacağız. Ben buna inanıyorum."

 

SOSYAL MEDYADAN KUTLADI

Diğer yandan Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda ikinci tura kalan seçimde CHP’nin 8'nci Genel Başkanı seçilen Özgür Özel'i, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kutladı.

Kılıçdaroğlu mesajı şu şekilde: "Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum."

 

İMAMOĞLU: “DEĞİŞİM SIRASI TÜRKİYE'DE”

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP yeni genel başkanı olan Özgür Özel'i zaferi sonrası tebrik etti. İmamoğlu, "Değişim sırası Türkiye'de" dedi.

İmamoğlu, tebrik mesajında Özel ile kurultayda çekilen fotoğrafını da paylaştı. İmamoğlu'nun paylaşımı şu şekilde: "Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kongresi'nde Genel Başkan seçilen Sayın Özgür Özel'i tebrik ediyor, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Değişim sırası Türkiye'de."




KAYNAK: İHA