BASKİ tarafından su faturalarına yapılan zamlar büyük tepki topluyor. Balıkesir TEDA ve TÜKODER tarafından yapılan ortak basın açıklamasında bir yıl içerisinde suyun üç kat zamlandığı ve tüketiciyi bu durumun sefalete sürüklediği dile getirilerek yapılan zamların iptal edilmesi istendi.
Balıkesir Tüm Emekliler Dayanışma Ağı (TEDA) ile Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şubesi, ortak bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamalarda son dönemde yapılan zamlara tepki gösterdiler. Balıkesir TEDA adına açıklamalarda bulunan Şükrü Recep Kurtuluş, enflasyonla birlikte emeklilerin aldığı maaşların tamamen eridiğine dikkat çekerek, emeklilerin geçinemediğini söyledi. Öte yandan BASKİ’nin su zamlarına da değinen Kurtuluş, yapılan yüzde 60’lık su zammının tekrardan gözden geçirilerek iptal edilmesini istedi.
“HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Yıllarca çalışarak hak ettikleri emekliliklerinin düşük maaşlar nedeniyle sefalet içinde geçirdiklerini öne çıkaran Şükrü Recep Kurtuluş: “Hayatlarının en güzel yıllarını çalışarak tüketmiş olan emekçilerin yaşlılıklarını mutlu, huzurlu ve refah içinde geçirmelerini sağlamak, sosyal devletin anayasal görevidir. Hal böyle iken, emekliler giderek yoksullaşan, bunalan yaşamlarının iyileştirilmesi için kamu yönetiminden istemlerde bulunuyorsa bu asla bir bağış ya da sadaka olarak görülemez, görülmemektedir. Biz emekliler insanca yaşayabilmek için yarattığımız zenginlikten hakkımız olan payı istemekteyiz. Görüyoruz ve yaşıyoruz ki, 13 milyon 500 bin emekliyiz. Ama hızla yoksullaştırılıyoruz. Artan enflasyon, sürekli artan yaşam pahalılığı hepimizi açlık sınırının altına itti. Çocuklarımızın ve torunlarımızın gelecek kaygısına düşürüldük. İnsanlarımız bunalıyor, boğuluyor. Elektriğe, doğalgaza, mazota, benzine ve gıdaya gelen büyük zamlar karşısında aldığımız maaşlar erdi. Zaten asgari ücretin bile çok altında olan maaşlarımız bizi açlık ve sefalet sınırına getirdi” dedi.
“SU ZAMMINI İPTAL EDİN”
Sözlerinin devamında Kurtuluş, BASKİ’nin yaptığı su zammının tüketiciye yük olduğunu ifade ederek zamların iptal edilmesini istedi. Kurtuluş: “Zor durumda olan biz emeklileri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yüzde 60 su zammı bitirdi. Bir yıl içerisinde çeşitli nedenlerle güncelleme adı altında toplam yüzde 157 zam yapılmışken, bunun üzerine tekrar yüzde 60 zam yapılması su faturalarının tutarını iki katından fazlaya çıkarmış oldu. Bu da zaten mağdur olan biz emeklileri çok daha zor durumlara soktu. Biz Balıkesir Tüm Emekliler Dayanışma ağı olarak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin suya yaptığı yüzde 60’lık zammı gözden geçirmesini ve suya yapılan bu zammın derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“ZAM, FATURAYA ERKEN YANSIDI”
Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık da yaptığı açıklamalarda BASKİ’ye tepki gösterdi. Büyükışık, yapılan zamların Haziran faturalarında geçerli olması gerekirken Mayıs ayında da zamlı faturalar geldiğini dile getirerek şunları söyledi: “BASKİ, bir yılda su fiyatlarına yüzde 157 oranında zam yapmıştır. Yapılan bu artışın TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının üzerine çıktığı tespit edilmiştir. 30 Mayıs’ta gerçekleştirilen BASKİ Genel Kurulunda alınan zam kararının 1 Haziran’dan itibaren geçerli olması gerekirken Mayıs ayı faturalarına yansıdığı görülmüştür.”
59 LİRALIK FATURA, 152 LİRA OLDU
Suya gelen zamlar sonrasında geçen yıl 59 lira olan faturaların bu yıl 152 lira olduğunu vurgulayan Büyükışık: “Geçen yıl Mayıs ayında 59 lira olan su faturası, bu yıl Mayıs ayında 95 liraydı. Son olarak yapılan zam ile su faturası 152 liraya çıktı. Bir yıl içerisinde su fiyatının 3 katına yakın bir artış tüketicinin sırtına yük olarak yansımış oldu. Türkiye genelinde bir araştırma yaptığımızda Balıkesir’de suyun metreküpü 10 lira 12 kuruş, Ankara’da 7 lira 40 kuruş, İstanbul’da 8 lira 33 kuruş, Adana’da 6 lira 22 kuruş, Mersin’de 4 lira 52 kuruş” dedi.
“HAKKIMIZIN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ”
Son olarak temel gereksinimlerin karşılanma hakkı çerçevesinde su ihtiyacının yüksek faturalar ile karşılanmamasını isteyen Kemal Büyükışık, haklarını hukuki ve yasal yollardan arayacaklarını söyledi. Sözlerinin devamında Kemal Büyükışık şu ifadelere yer verdi: “Balıkesir özellikle tarım, turizm, gastornomi şehri. Aynı zamanda bir emekli, talebe şehri. Balıkesir tarımında tarladan yılda 3 kez verim alınıyor. Sağlık ve turizm şehri özelliklerine sahip Balıkesir’de yaşayan insanların ne suçu var? Vatandaşlar, yerel yönetimler tarafından cezalandırılıyor. Biz tüketicilerin daha fazla mağdur edilmemesi için hukuki ve yasal haklarımızı aramaya devam edeceğiz. 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunun ilgili maddeleri ile ‘Evrensel Tüketici Hakları’nın 1.maddesi kapsamında ‘Tüketicinin temel gereksinimlerinin karşılanma hakkı’ içerisinde barınma, ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanılacak su bulma, ulaşım, haberleşme hakkımızın yerel yönetimler tarafından en uygun şekilde karşılanmasını istiyoruz.”
KAYNAK: İHA
Yorum yapın