Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) belediyeler, kamu kurumları ve STK’ların işbirliği ile hayata geçirdiği bir çok Avrupa Birliği (AB) Projesi ile üretimden eğitime, şehrin rekabet gücüne önemli katkılar sunuyor. Siyaset üstü yapısı, kısıtlı imkan ve kaynakları ile BASİAD, AB Projeleri destek ve hibe konusunda adeta bacasız bir fabrikaya dönüştü. BASİAD’ın hazırladığı projeler geleceğe dair önemli konular olması yanı sıra Türkiye’de tüm sivil toplum kuruluşlarına yol gösterici ve örnek niteliğinde.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkanı Selçuk Savaş, dün beraberinde dernek yöneticileri Neriman Köybaşı, Barış Durmaz, Buse Tellioğlu Altındiş, Barış Sağlam ve Dernek Genel Sekreteri Erdoğan Dur ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek “İklime Uygun Tarım Projesi” kapsamında uygulamaya konan tarım portalı ve projede gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

 

BASİAD SİYASET ÜSTÜ BİR KURUM

Toplantının başında bir açılış konuşması yapan Başkan Savaş, BASİAD’ın  kurulduğu günden buyana siyaset üstü bir yapıya sahip olduğunu kısıtlı ve sınırlı imkanlarla şehre hizmet etmeye çalıştığını ifade etti.

BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, BASİAD’ın “İklime Uygun Tarım AB Projesi”, “Meslek Lisesi Mentörlük Projesi”, “Meslek Lisesi Koçluk Projesi”, Dijitalleşme, Kurumsallaşma İletişim Projesi”, “Karbonsuz Balıkesir AB Projesi”, “Balıkesir Sanayisinde Sistematik ve Dengeli Yeşil Dönüşüm Projesi”, İşletmelerde Değer Artışı Projesi” ve son olarak “Aile Anayasası Projesi”ni hayata geçirerek eğitimden üretime, sağlıktan dijitalleşmeye kadar bir konuda Avrupa Birliğinden hibe alınmasını sağlamanın yanında genç nesilleri çağın gerektirdiği şekilde geleceğe hazırlamak adına katkıda bulunduklarını söyledi.

Savaş ayrıca Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği İklime Uygun Tarım Projesi’nin amacının kırsal alanların, genç ve kadın çiftçilerin rekabet edebilirliğini ve iklim değişikliklerine uyumlu sürdürülebilirliği geliştirmek olduğunu söyledi.

 

İŞ BİRLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

Toplantıda daha sonra Genel Sekreter Erdoğan Dur, BASİAD’ın hibe faydalanıcısı olduğu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkesir Ticaret Borası, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile işbirliği yürütülen İklime Uygun Tarım Projesi’ndeki çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.

Genel Sekreter Dur işbirliği ve sürdürülebilirliğe dikkat çektiği proje hakkında burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Proje kapsamında Balıkesir genelindeki ilk aşamada 40 okulda iklim değişikliği konularında eğitimler verildi. Bu süre devam ederken eğitim verilen okul sayısı 70’e yükseldi.  Kapsamlı bir tarım fuarı organizasyonu yapılarak; iklimin tarımın üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. 20 adet iklim ve tarım konulu semineri proje çerçevesinde gerçekleştirildi. Çalıştay ve koordinasyon toplantılarını gerçekleştirildi. İtalyan DEAFAL kuruluşu ile işbirliği yapılarak İtalya’da tarım alanlarına ve uygulamalarına yönelik çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Bu çalışma ziyareti deneyimin bölgeye taşınması amacı ile Savaştepe Tarım Lisesi ile yapılan işbirliği ile gerçekleşti.

Tarım çalışanları, birlikler, kooperatifler ile iş birliktelikleri yapıldı. Bölgedeki kamu kurumları, odalar, borsalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile protokoller imzalanarak iş birliktelikleri yapıldı.

İklime uygun tarım bilgilerinin toplanarak derlenmesi için yoğun bir çaba sarf edildi. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve tarıma olan katkısının devam etmesi için büyük çaba sarf ediliyor.

 

ÇİFTÇİ PORTALI HİZMETE AÇILDI

Proje süresinde elde edilen bilgi, deneyim  ve iyi uygulamalar çiftçilere ulaştırılmak üzere kurulan “çiftçi portalında” toplanıyor.

Projenin önemli faaliyetlerinden olan “ÇİFTÇİ PORTALI” faaliyete geçirildi. portal.iklimeuyguntarim.org adresindeki tarım portalında; iklime uygun tarım bilgileri, akademisyen paneli, iklim değişikliği,  üretim planlama,  satış ilan, alım talepleri, çiftçi iletişim modülleri yer almaktadır. Çiftçilerin hizmetine sunulan panel ile tarımsal faaliyetlerin iklime karşı korunması hedefleniyor. Portala çitçiler ve tarım gönüllüleri, akademisyenler kolayca üye olabilmektedirler.”

 

HABER: İLKAN TOPRAK