Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve kredi faizlerinin yüksek olması en çok otomotiv sektörünü etkiledi. Otomobil alım satımlarının durma noktasında geldiği şu günlerde SBR Grup Otomotiv’den araç alım satım danışmanı Mehmet Çakaroğlu, ikinci el araçta fiyatların en dip noktaya geldiğini söyledi.

Galerici olmayan kişilerin araç alıp satması sonrası yükselen otomobil piyasası; kredi faizlerinin yüksek olması sonrası düşüşe geçti. Araç satışlarında yaşanan ciddi düşüş nedeniyle hem galericiler hem de vatandaşlar; araçlarını satabilmek için fiyat düşürmeye devam ediyor.

SBR Grup Otomotiv’den araç alım satım danışmanı Mehmet Çakaroğlu; otomobil piyasasındaki balonun yüksek faizler nedeniyle patladığına dikkat çekerek fiyatların şu anda en dip noktada ve araç almanın en uygun zaman olduğunu dile getirdi.

 

Çakaroğlu, ikinci el piyasasının durma noktasına geldiğini söyleyerek açıklamalarına şu şekilde başladı:  “2. el araba piyasasıyla ilgili neredeyse durma noktasına geldi deniliyor. Evet, gerçekten de böyle çünkü faizlerin yüksek olması ve kredi tutarlarının düşük olması işleri bir nebze sekteye uğrattı ama yine de mantıklı araçlar alınıp satılıyor, şu anda genelde 500 bin ve milyon liralık araçlar talep görüyor. Şu an için bir önceki senelere göre çok durgun bir piyasa var. Faizlerin düşmesi ve kredilerin açılmasıyla birlikte araç piyasasının da harekete geçeceğinden eminiz.”

FİYATLAR EN DİPTE

Otomobil fiyatlarının piyasadaki durgunluk nedeniyle iyice gerilediğine dikkat çeken Çakaroğlu, fiyatların en dip noktada olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Araç fiyatlarında 1-2 sene öncesinden gelen bir şişme vardı bunlarla alakalı bir düşüş yaşandı. Sıfır araçlarda gerçekleşen indirimler ikinci el araçlara da vurdu. Fakat şu an galerilerdeki fiyatlar en dipte, yani neredeyse maliyetine araba satmaya çalışıyor. Bundan sonra daha fazla düşüş olacağını tahmin etmiyorum şu an zaten yeterince düşük fiyatlar. Galerici olmayıp da araç alıp satan bazı kişiler genelde araçları yüksek fiyatlarından satmaya çalıştılar bu yüzden fiyatlarda suni bir yükseliş oldu. Bu bir nebze gerileşmişti şu anda işlerin durmasıyla beraber fiyatlar maliyet durumuna kadar geldi.”

6 AY VE 6 BİN KİLOMETRE KURALI
DENGEYİ DÜZELTTİ

Sözlerinin devamında bayilerden sıfır araba alıp aracı liste fiyatından çok daha yükseğe satan kişilerin piyasadaki dengeyi bozması sonrası getirilen 6 ay veya 6 bin kilometre kuralının piyasayı bir nebze olsa düzelttiğini ifade eden Çakaroğlu: “Bazı esnaf arkadaşlar sıfır araç çalışıyordu. 6 bin kilometre ve 6 ay şartı bu arkadaşlarımızı çok etkiledi. O karar çıktıktan sonra arabalar çoğu esnafın elinde kaldı. Ya 6 ay beklettiler ya da 6 bin kilometre kullandılar. Piyasanın durgunlaşması ve fiyatların düşmesinde bu yasanın da etkisi var. Ama şu an bayilerde sıfır araç bolluğu olduğundan galerilerde olup olmamasının pek önemi kalmadı” dedi.

PARALARINI FAİZDE TUTMAYI TERCİH EDİYORLAR

Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle araç almak için kredi çekemeyen vatandaşlar, ellerindeki paraları faize yatırdığını, araç alım satımlarının durma noktasına gelmesindeki en büyük etkenin bu olduğunu aktaran Çakaroğlu, şu sözlere yer verdi: “İşlerimizin biraz daha hızlanmasını bekliyoruz ama insanlar paralarını faizde kullanmayı tercih ediyor. Bankalarda kredi vermeyince de araç satışları da gün geçtikçe azalıyor. Çoğu vatandaş parasını faize yatırdı. 500 bin lira ile araba almaktansa faize yatırıp para kazanmayı tercih etti. Şu an ihtiyacı olan bile almak istemiyor çünkü faizden iyi para kazandığını belirtiyor. Kredi çekip almak isteyenlere ise banka kredi vermiyor. Bugün 500 bin liralık alt segment bir araca bile kredi çıkması çok zor.”

YENİ YIL İLE BİRLİKTE
SEKTÖR DE HIZLANACAK

Son olarak 2025 yılının ilk aylarından itibaren sektöre eski canlılığın geri geleceğini söyleyen Çakaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Aslında sektörde her şey yolunda gidiyordu 1-2 senedir. Ama ben bu işlerin bu yıl sonuna kadar böyle gideceğini yeni yıl ile birlikte eski trendi yakalayacağını düşünüyorum. Belki araç fiyatlarında büyük değişiklikler olmaz ama araç alım satımında yüzde 15 ila yüzde 20 oranında bir artış bekliyorum.”

HABER: BUSE ASLAN