1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İHRACATTA BALIKESİR FARKI

İHRACATTA BALIKESİR FARKI

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025’te Balıkesir ihracatı 1 milyar 179 milyon dolara çıktı, artış oranı Türkiye’yi geride bıraktı. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula: “Bu başarı, üretim gücümüzün ve dijital dönüşümün somut göstergesidir” dedi.

Balıkesir, 2025 yılında ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış yakalayarak dikkat çekici bir başarıya imza attı. Türkiye genelinde ihracat yüzde 4,5 oranında artarken, Balıkesir’in ihracatı yüzde 7 yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, 2025 yılında 273,4 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Balıkesir’in ihracatı ise 2024 yılında 1 milyar 102 milyon dolar seviyesindeyken, 2025’te yüzde 7 artışla 1 milyar 179 milyon dolara yükseldi. Bu artışla Balıkesir, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi.

 ELEKTRİK-ELEKTRONİK İLK SIRADA

2025 yılı ihracat verilerine göre Balıkesir’de en fazla ihracat yapılan sektör 540,7 milyon dolar ile Elektrik ve Elektronik sektörü oldu. Bu sektörü Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller (153,6 milyon dolar), Otomotiv Endüstrisi (77,2 milyon dolar), Hazır Giyim ve Konfeksiyon (62,8 milyon dolar) ile Madencilik Ürünleri (45,1 milyon dolar) takip etti.

Balıkesir’den en fazla ihracat yapılan ülke 197,2 milyon dolar ile ABD olurken; Yunanistan, Almanya, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri öne çıkan diğer pazarlar arasında yer aldı.

Balıkesir’in Türkiye ihracat sıralamasındaki yükselişi de dikkat çekti. 2024 yılında 25’inci sırada bulunan Balıkesir, 2025’te 22’nci sıraya yükseldi.

 BAŞKAN KULA: “BU SONUÇLAR TESADÜF DEĞİL”

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, elde edilen başarıya ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’nin ihracatta tarihi bir rekora ulaştığı bir yılda, Balıkesir’in ülke ortalamasının üzerinde bir artış yakalaması son derece değerlidir. Bu başarıda firmalarımızın dijitalleşme süreçlerine uyum sağlamasının önemli bir payı olduğunu düşünüyorum. Balıkesir Ticaret Odası olarak dijitalleşme ve e-ticaret alanındaki eğitim ve seminerlere öncelik veriyoruz.”

Üretim, istihdam ve ticaret arasındaki güçlü bağa da dikkat çeken Kula, “Üretimin artması istihdamı, istihdamın artması ise ticareti güçlendiriyor. Nihayetinde bu süreç ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçı firmalarımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Balıkesir’in ihracat başarısının üretim gücü, sektör çeşitliliği ve dijital dönüşüme uyum sağlayan firma yapısının somut bir sonucu olduğu vurgulanırken, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlarla ihracatın daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
İHRACATTA BALIKESİR FARKI
+ -
Giriş Yap

Balıkesir Birlik Gazetesi - Son Dakika , Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!