Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, hünnap hasadına katıldı.
Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Şube Müdürü Haydar Ali Kuytul, teknik personeller ve üreticilerin katılımı ile Karesi ilçesi Ortaca Mahallesi’nde hünnap hasadı yapıldı.
Müdür Alkan, Ortaca Mahallesi’nde üreticilerin hasat mesaisine eşlik ederek hünnap topladı. Sağlık açısından ve bölge ekonomisine sağladığı faydanın önemi vurgulanan programda Müdür Alkan, üreticilere bereketli ve verimli bir hasat sezonu diledi.
Çinlilerin "ölümsüzlük meyvesi" diye adlandırdığı hünnabın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre fazla tanınmayan hünnap meyvesi kemikleri güçlendiriyor, uykusuzluğa iyi geliyor, kan dolaşımını düzenliyor, zayıflamaya yardım ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve strese de iyi geliyor. Sonbaharın gelmesiyle hasadı yapılan hünnap, ekim ayı sonuna kadar tezgahlarda yerini alıyor.
Mayıs ve haziran aylarında yetişen, güzel kokulu ve 4-5 metrelik bir ağacın meyvesi olan hünnap, halk arasında "doktor hünnap’’ olarak da biliniyor. Zeytin büyüklüğündeki bu şifalı meyve, pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva ediyor. Hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor. Hünnabın, astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalı olduğu, balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği olduğu biliniyor. Kanı temizleyip bağırsakları çalıştıran hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana güç veriyor. Ateşi de düşürüyor.
Bu şifalı meyve pazar yerlerinde, manavlarda ve aktarlarda bulunabiliyor.
HABER: SERPİL YILDIZ
Yorum yapın