Bandırma Manifaturacılar, Tuhafiyeciler ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Adnan Gemici, Ramazan Bayramı öncesi, esnafların zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

Bandırma Manifaturacılar, Tuhafiyeciler ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Adnan Gemici, esnafın yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Gemici, "Esnafımızın iki farklı bayramı var. Kış sezonundan çıkıp yaz sezonuna hazırlanmak için ürünleri stoklamak zorundayız. Ancak İstanbul'dan ürünleri nakit olarak almak zorunda kalıyoruz. Çünkü İstanbul tüccarları genellikle vadeli iş yapmıyor. Bu durum esnafımızı zorluyor ve nakit akışı sağlamak gerekiyor." Dedi. Geçmişte Esnaf Kefalet’ten düşük faizlerle kredi alabilen esnafların son dönemlerde sıkı para politikaları ve yüksek faiz oranları nedeniyle zorlandığını belirten Gemici, bankaların kredi verme konusunda daha seçici olduğunu kaydetti. Gemici, işletmelerde kullanılan pos cihazlarının komisyon oranlarının yükselmesi ve Bandırma'da kiraların aşırı artması gibi sorunlara da dikkat çekti. Yerli esnafların dükkanları kapatmak zorunda kaldığını ve yerlerine başka şehirlerden daha büyük esnafların gelmeye başladığını belirten Gemici, Bandırma'da esnafın yaz sezonuna büyük endişelerle girdiğini ifade etti.

Gemici, "Perakende yasasını sürekli dilimizden eksik etmiyoruz. Perakende yasası meclisten çıkması gerekiyor. Yasa çıkmadığı halde küçük esnaf kan kaybetmeye devam edecek. Bizler market ve internet üzerinde satış yapanlarla baş edecek durumda değiliz. Türkiye'de 10 binlerce yer açmışlar ve neredeyse köylere kadar yayılmış. Bizlerde haksız rekabetteler ve bizler onlarla uğraşamıyoruz. 3 harfli marketler öğreğin yaz sezonuna girdik. Onlarda 10 binlerce işletmesinde ürünleri satmaya çalışıyorlar. Araba lastiğinden, televizyon veya tekneye kadar birçok ürünü mağazada satmaya çalışıyorlar. Aslında gıda ve temizlik maddesi satması gereken kuruluşlardır. Bunlara çeki düzen verilmeli ve haksız rekabetin önüne geçilmelidir. Devletin bu konuda küçük esnafın yanında olmasını talep ediyorum. Kendi malımızı satalım da çoluk çocuğumuzu nasıl geçindiririz onun peşindeyiz. Perakende yasasına bir an evvel çözüm bulunması gerekir" diye konuştu.

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER