Balıkesir, esnafın sorunlarının masaya yatırıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısında, Balıkesirli esnafın karşılaştığı zorluklar ve bu sorunların çözüm yolları üzerine kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirildi.

Balıkesir’de, esnafın sorunları ve çözüm önerileri Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısında masaya yatırıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıya, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem’in yanı sıra CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere katıldı.

 

ESNAFIMIZ, AHİLİK

GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

Konuşmasına TUSAŞ’a gerçekleşen hain terör saldırısını kınayarak başlayan Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem “Başkanlar Kurulu toplantımızda sadece kendi iç bünyemizdeki konuları ele almakla kalmayıp, ülkemizin genel sorunlarını da gündeme taşımaktadır. Türk esnaf ve sanatkârları, ekonomik ve sosyal yapımızda önemli bir yere sahiptir. Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği olarak, 85 odaya ve 54 bin üyeye sahibiz. Esnafımız, Ahilik geleneği ile topluma önemli katkılarda bulunan bir kesimdir. Bu nedenle, hem genel hem de yerel yönetimlerin esnafın görüşlerini dikkate alması ve şehir planlamasında yer vermesi gerekmektedir” dedi.

 

AHMET AKIN ESNAFA EN YAKIN

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın, Balıkesir esnaf teşkilatının görüşlerine her zaman önem verdiğini belirten TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü: “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın "Esnafa En Yakın" sloganıyla, esnafımızın sorunlarına çözüm bulma noktasında önemli adımlar atmıştır. Esnaf Daire Başkanlığı'nın kurulması, 2025 bütçesi ve çalışma planı ile hızla ilerlemektedir. Ayrıca, esnaf evi projesinin inşaatı tamamlanmış olup, şu anda elektrik, su ve kanalizasyon bağlantıları için çalışmalar devam etmektedir. Bu projelerin tamamlanması ile birlikte, toplantı salonu ve idari binanın tefrişatında da Büyükşehir Belediyemizin desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Esnaf teşkilatımız, 54 bin üyesi ve 1.720 meslek dalı ile birçok sorunla mücadele etmektedir. İyi ilişkiler ve diyalog ile sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamaya devam edeceğiz. 2025 yılının, esnafımızın sesinin duyulduğu ve sorunlarının çözüldüğü bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Bağ-Kur prim günlerinin düşürülmesi, perakende yasasının güncellenmesi ve düşük faizli kredilerin sağlanması gibi taleplerimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.

 

ESNAFA YENİ TESİS MÜJDESİ

Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, yerel seçimlerden sonra tüm belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini ve yerel sorunları dile getirerek destek istediklerini açıkladı. Bu ziyaretler kapsamında, Burhaniye Belediyesi ile iş birliği yaparak bölgedeki esnaflara hizmet verecek yeni bir tesis kiralamayı başardıklarını duyurdu.

Başkan Erdem, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ile yapılan görüşmelerde, Burhaniye Esnaf Odası, Şoförler Odası ve Berberler Odası başkanlarıyla bir araya geldiklerini belirtti. Körfez bölgesinde, mevcut binaları ve Erdek'teki otel olmalarına rağmen bir tesisin eksikliğini vurguladıklarını ifade etti. Başkan Deveciler’in, Taylıeli Mahallesi’nde atıl durumda bulunan bir binayı Birliklerine kiralayabileceğini söylemesi üzerine hemen gerekli yazışmalara başlandığını belirten Erdem, Eylül ayı meclisine yetiştirilerek kiralama işleminin tamamlandığını aktardı.

Binanın dış ve iç tasarımı için Burhaniye Belediyesi'nden destek alarak projelendirme aşamasını tamamladıklarını açıklayan Erdem, 2025 yaz sezonuna kadar tadilat işlemlerinin bitirilip tesisin hizmete açılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi. Erdem, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler’e tüm teşkilatı adına teşekkür etti.

Başkan Fehmi Erdem konuşmasının sonunda “Bugün burada, 85 odamızdan 78’inin başkanlarının varlığı, esnaf camiasının birlik ve beraberliğini göstermektedir. Katılımlarınız ve destekleriniz için hepinize teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim” dedi.

 

DERE: “FEHMİ BAŞKAN İLE

ANKARA’DA ESNAFIN GÜR SESİYİZ”

Toplantıya katılan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili olan Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarların sorunlarını Ankara’ya taşıdıklarını açıkladı. Dere, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bakanlarla yaptıkları görüşmelerde, esnafın güncel sorun ve taleplerini içeren bir dosya sunduklarını belirtti.

"Fehmi Başkanımız ile TESK yönetiminde esnafımızın sorunlarını ilk ağızdan savunan isimleriz" diyen Dere, Eylül ayında yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın kendilerini dinlediğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın, esnaf sorunlarına ilişkin gerekli adımların atılacağını aktardığını da vurguladı.

Toplantıda Ahmet Akın’a teşekkür eden Dere; "Ahmet Akın’ın 'esnafa en yakın' sloganını burada bir kez daha duyuyoruz. Ahmet Başkanımız ile esnafımız arasında güçlü bir bağ var" dedi.

 

SARI: “BEN DE ESNAFIM,

HEM DE ESNAF ÇOCUĞUYUM”

Toplantıda, kendisinin de bir esnaf kökenli olduğunu vurgulayan Sarı; "Rahmetli babam kahvecilik yapıyordu. Bugün yaşadığınız sıkıntıların farkındayız ve birlikte bunun üstesinden gelmek için mücadele ediyoruz" dedi.

Sarı, esnafın Meclis'teki sesi olacağını belirterek, "Emin olun sizler için dersimizi çok iyi çalışıyoruz," ifadelerini kullandı. 7 bin 200 prim gün sayısının 9 bin gün olarak belirlenmesine ilişkin yasa teklifini sunduklarını ve bu konunun komisyonda beklediğini aktardı. Ayrıca, vergi dairesi kaydı ile sicil uyuşmazlıkları ve kabul görmeyen prim gün sayıları gibi yasal düzenlemeler üzerine de çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.

Stopaj vergisinin kaldırılması ve faiz oranlarının artırılmasına dair yürütülen çalışmalara da değinen Sarı; "Balıkesir'de 54 bin esnafımız, ekonomimizin lokomotifi konumundadır. Pos komisyonlarının bankaların eline bırakılmaması ve ÖTV ile KDV indirimlerinin esnaf lehine yapılması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.

 

BAŞKANI AKIN: “PLANLI

ÇALIŞMAYLA 200 MİLYON TL

TASARRUF SAĞLADIK”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, göreve geldikleri günden bu yana planlı çalışmalarla 200 milyon TL tasarruf ettiklerini açıkladı. "Plansız her işin sonunda zarar var" diyen Akın, Dünya Bankası ile Balıkesir'e yönelik yatırımlar için görüştüklerini belirtti.

Akın, Balıkesir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, hain terör saldırısını kınadı ve şehitlere rahmet diledi. Esnafın, ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu vurgulayan Akın, ekonomik krizde esnafı destekleyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Esnaf ve Sanatkar Dairesi’nin yılbaşından önce faaliyete geçeceğini duyurdu.

Akın, "200 milyon TL tasarruf sağladık, buna logo için para harcamadık" diyerek tasarruf yöntemlerini açıkladı. "Plansız işlerin zarar getirdiğini" belirten Akın, kurumsallaşmanın önemine de değindi.

Yeni kurulan Yakın Çözüm Ekibi ile esnafın taleplerine hızlı yanıt verileceğini kaydeden Akın, tüm sorunların takibi için dijital bir uygulama geliştirdiklerini duyurdu. "İşimizi kolaylaştırmak için birlikte çalışmalıyız," diyen Akın, Balıkesir'in potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için esnafla dayanışma içinde olmalarının önemini vurguladı.

 

BAŞKAN AKIN’DAN

ESNAFA BİR DESTEK DAHA

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın konuşmasının sonunda Burhaniye Belediyesi’nden kiralanan tesisi çok beğendiğinin ve destek olma istediğini belirterek “Burhaniye’deki tesisin projelerini gördüm. Çok beğendim. Esnaflarımızın aileleri ile dinlenip misafirlerini ağırlayacakları bu tesise biz de elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi. Başkan Ahmet Akın’ın bu konuşmasının ardından Fehmi Erdem’de esnaf teşkilatı adına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili olan Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere Balıkesir Büyükşehir Başkanı Ahmet Akın ile birlikte Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Erdem’e bir plaket hediye etti. Toplantı esnaf oda başkanlarının TESK Yönetim Kurulu Üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Milletvekili Serkan Sarı’ya yönelik soru cevap bölümü ile devam etti. Toplantı aile fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

 

HABER: BUSE ASLAN