Çiftçilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullandığı gübre ve yem için KDV artışı gündemde. Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, maliyet artışlarıyla boğuşan üreticiye gübre ve yem için KDV artışı getirmenin üretimi çok büyük ölçüde olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Hükümetin Meclis'e sunmaya hazırlandığı yeni vergi taslağında, gübre ve yeme KDV eklenmesi planlanıyor.

İddiaya göre, tarımın önemli girdilerinden olan yem ve gübreye %10 ile %20 arasında KDV uygulanması düşünülüyor. Bu vergiler doğrudan çiftçilerin maliyetlerine yansıyacak ve sonuç olarak vatandaşın cebine yansıyacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker: 

“Gerek hayvancılık yapan, gerekse tarımın çeşitli faaliyetlerinde bulunan üreticilerimizin hasat süreci sonunda para kazanamadıkları ve bu şartlarda kendilerini ve ailelerinin geçimin sağlamakta zorlandıklarını herkes iyi biliyor. Bu süreçte birde gübreye yüzde 20, yeme ise yüzde 10 KDV uygulaması geleceği söylentileri maalesef bu ülkede hem üreticiyi, hem üretimi bitirecektir.

Malum süt fiyatları ortada. Bu süt fiyatları ile hayvan üreticisi yem almakta zorlanıyor. Bir de buna yüzde 10 KDV eklenirse vay hayvancılık yapanın haline. Keza geçen sene 1 kg buğdayı 8.25 TL’ya satan üretici bu yılda maalesef ülkede bu kadar yüksek maliyet enflasyonu olduğu halde 9.25 TL’a taban fiyat verilerek buğday üreticisi küstürülmüştür.

Buna birde gübreye yüzde 20 KDV uygulaması getirirseniz inan ki bu ülkede çiftçilik yapacak üreticiyi cımbızla arasanız bulamayacak hale getirirsiniz” dedi.

 

HABER: SERMİN ASLAN